Hírek, Önkéntesek

Iskolai közösségi szolgálat a városi rendezvényeken

2019. április 4.   Fehérvári Programszervező Kft.  

A köznevelési törvény értelmében 2016. január 1. óta az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében 50 órányi, a közösség javára végzett tevékenység. A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fehérvári Programszervező Kft. együttműködésének köszönhetően 2018-ban mintegy 600 diák vett részt a közösségi szolgálat keretében a városi rendezvények előkészítésében, lebonyolításában. A lehetőség idén is adott, mindkét szervezet várja a középiskolások jelentkezését.

Az Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) 50 óráját több területen is megszerezhetik a középiskolások, ezek közül egy a kulturális és közösségi tevékenység. A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fehérvári Programszervező Kft. számos rendezvénye egész évben folyamatosan biztosít lehetőséget a diákoknak a kötelező órák megszerzésére. Elsősorban a fehérvári intézményekből érkeznek a diákok, de a velencei Entz Ferenc szakgimnázium tanulói is végeztek már közösségi szolgálatot a Fehérvári Programszervező Kft.-nél.

A középiskolások gyakran már a rendezvények előkészítésénél is feladatokat kapnak, például szórólapozással segítik a program hírének eljutását minél több emberhez, de segítenek a helyszínek berendezésénél, az eseményre érkezők eligazításában, az információs pultok működtetésében. Részesei lehetnek múzeumpedagógia foglalkozásnak, sztárvendégeket ismerhetnek a koncerteken, a bálokon vagy éppen az adventi hétvégéken fellépők személyében. A közösségi szolgálat óráit a vakáció idején is megszerezhetik, erre nagyobb létszámban is lehetőségük van a Székesfehérvári Királyi Napok forgatagában, ahol ugyancsak a legkülönbözőbb feladatok várják őket.

2018-ban az MMK-ban a „Húzd keresztül…!” gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek fesztiválján 15 középiskolás segítette a rendezvény lebonyolítását, a „Sirkenjáró, sarkonjáró” néptáncos minősítőn 20 diák a csoportok kísérését végezte, 3 diák az MMK kiállításain felügyelt. A numizmatikai kiállításon a terem berendezésében, illetve az elpakolásban segített 8 középiskolás. Összesen 46 diák tevékenykedett a rendezvényeken a következő iskolákból: Ciszterci Szent István Gimnázium, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a SzSzC Árpád Szakgimnáziuma és Kollégiuma, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Kodály Zoltán Gimnázium, Általános Iskola és AMI, Kodolányi János Szakgimnázium.

 

A Fehérvári Programszervező Kft. 23 városi rendezvényen foglalkoztatta a diákokat a közösségi szolgálat keretében tavaly, de ezen kívül a hétköznapokon a marketing tevékenységben is segítettek. Az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokon több mint 160-an voltak jelen, (óriásbáb-kísérés, kézműves foglalkozások, információs faház stb.). Az adventi időszakban 60 középiskolás vett részt a gyerekfoglalkozások, illetve a fellépések idején a programokon segítőként. Hasonló számban tevékenykedtek a Hetedhét Játékfesztiválon is. A Fejér Megyei Diáknapokon ugyancsak jelentős számban végezhettek a közösség érdekében hasznos tevékenységet a diákok, tavaly főként a dunaújvárosi iskolákból, hiszen a fesztivált 2018-ban ott rendezték meg. A Diáknapok, a Floralia, valamint a diákoknak szóló bálok a fotózás iránt érdeklődő diákok számára teremtenek lehetőséget a közösségi szolgálat teljesítésére.

Az Iskolai Közösségi Szolgálat iránt érdeklődő diákok információt kaphatnak a lehetőségről a Fehérvár önkéntesei Facebook oldalon vagy a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársától, Paulik Annától az onkentes@fehervariprogram.hu e-mail címen, illetve a Fejér Megyei Művelődési Központban Láda-Handa Edinától a handaedina1992@gmail.com e-mail címen.

  


 

,