Önkéntesek

„Csak kérni kell és én jövök, mindig szívesen segítek”

2019. április 22.   Hajnal Csilla  

A fehérváriak egyrészt a színpadról ismerik, hisz aktív tagja az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportjának, másrészt kozmetikus mesterként is népszerű a városban Rétvári Gyuláné Hédi – és városi rendezvényeken is gyakorta találkozhatnak vele, mert önkéntesként segíti az események megvalósulását.

Az önkéntes tevékenység annyit jelent, hogy az ember szabad elhatározásából végez valamilyen munkát, mondjuk például azért, hogy másoknak örömet szerezzen. A Fehérvári Programszervező Kft. minden rendezvényén dolgoznak olyanok, akik megfelelnek ennek a meghatározásnak: szabadidejüket sem sajnálva lelkiismeretesen dolgoznak azért, hogy mások, a programok vendégei jól érezhessék magukat. Önkénteseink közül most egy nagyon aktív nyugdíjas hölggyel, Rétvári Gyuláné Hédivel ismerkedhetnek meg.

Rétvári Gyuláné Hédi Ercsiben született, de 14 éves koráig Lovasberényben élt. Akkor a székesfehérvári József Attila Gimnázium diákja lett, kollégiumban lakott. Érettségi után a kozmetikus szakmát választotta, a fodrászszövetkezetben kezdett dolgozni. Évtizedeken át a József utcában dolgozott, aztán a Pilinszky téren nyitott saját üzletet. A mai napig részt vesz szakmai képzéseken: ismerni kell a legújabb trendeket is, vallja, hiszen még most, 72 évesen is dolgozik. Ifjú korában 11 évig táncolt az Alba Regia Táncegyüttesben, ötven fölött pedig újrakezdte: oszlopos tagja az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportjának. Hédi két lány édesanyja és négy unoka örökifjú nagymamája.

Rétvári Hédi 15 éve nyugdíjas, de nagyon aktív életet él. Dolgozik, unokázik, táncol – és persze önkénteskedik, nem is egy helyen. Nem tudom, honnan jön, de buzog bennem az energia – mondja, valahogy mindig megtalálják azok a dolgok, amiket ő is szívesen csinál, másoknak meg jót tesz vele.

– Amikor a gyerekeim kicsik voltak, az iskolában természetes volt, hogy mindig segítek, ha szükség volt rá egy kirándulás vagy egy farsangi bál előkészítésénél. Annak idején részt vettem a nagycsaládos egyesület, a Széna programjaiban is a gyerekekkel, de szervezőként is számíthattak rám. Aztán a Civil Centrum Alapítványnál is dolgoztam, még kuratóriumi elnök is voltam a szervezetben – meséli Hédi, amikor arról kérdezem, hogyan kezdett önkénteskedni. – Rajtuk keresztül sok civil szervezetet és sok olyan embert megismertem, akik szintén szívesen segítenek, ha kell. A segítő szándék nem múlt el, most is hadra fogható vagyok bárhol. Néhány hónapja például a Facebookon szerveződött egy mesecsapat, én azonnal csatlakoztam: szociális otthonokba járunk mesélni, beszélgetni vagy éppen csak meghallgatni a kis öregeket. Az enyémek már elmentek, azt gondoltam, miért is ne szerezzek örömöt másoknak egy-egy mesével, verssel, ha megtehetem? Nekem is öröm látni, hogy magukba szívják, amit hallanak. Jó érzés tudni, hogy egy kis változatosságot viszek a hétköznapjaikba.

Nagy ajándék az életében ez a mesélés és a tánc is – mondja a városban jól ismert kozmetikus mester, utalva az Alba senior csoportjára, amellyel a sok-sok év alatt számos élményt szerzett. Természetes, hogy a nemzetközi néptáncfesztivál idején is önkénteskedik. Éveken át a reggeliztetés nem kis munkájából vette ki részét társaival: háromszáz emberre főzték a teát, kávét, kenték a kenyeret már kora reggel a város egyik legkedveltebb rendezvényének idején.

– A Királyi Napokat most is nagyon szeretem, de a Programszervező Kft. rendezvényein is önkénteskedtem már több alkalommal, tavaly például a Lecsófőző Vigasságon volt szükség a munkámra. Csak kérni kell, én mindig szívesen jövök segíteni!

Fotó: Péter Álmos (ARTE – Családban marad, 2019. március 31.)


 

,