Hírek

Egyetemi hallgatók a Játékfesztiválon

2019. május 18.   Hajnal Csilla  

Idén első alkalommal működik együtt a Hetedhét Játékmúzeum az ELTE Tanító- és Óvóképző Karával: az ott tanuló egyetemisták közül tizenöten jelentkeztek, hogy részt vegyenek a Hetedhét Játékfesztiválon, ahol a Hétpróba állomásain animátorként segítenek majd a gyerekeknek eligazodni a mesés számok világában. Az önkénteseknek pénteken tartottak felkészítő szakmai napot a Réber-teremben.

A Hetedhét Játékfesztiválon minden évben sok önkéntes dolgozik, a korábbi években főleg középiskolás diákok vettek részt a rendezvényen, ott voltak a Hétpróba állomásain is, hogy segítsenek a feladatok teljesítésére vállalkozó gyerekeknek. Ez a helyzet attól volt jó, hogy fehérvári gyerekek játszottak fehérvári gyerekekkel – mondta a Hetedhét Játékmúzeum vezetője, Nagy Veronika muzeológus bevezető előadásában. Most hozzáértők, tanító- és óvodapedagógus jelöltek jönnek önkéntesnek, akik – pályaválasztásukból adódóan – könnyen tudnak kapcsolatot teremteni a gyerekekkel, gyorsan megtalálják velük a közös hangot, alkalmasak arra, hogy együtt játszanak a gyerekekkel.

Nagy Veronika röviden ismertette a hallgatókkal a múzeum, a különleges, gyönyörű babákat, babaházakat és más régi játékokat bemutató Moskovszky-gyűjtemény történetéről, és a Réber László grafikusművész emlékét őrző kiállításról is, amely nemrégiben nyert el Az év kiállítása kitüntető címet. A Játékfesztivállal kapcsolatban elmondta, a rendezés ötlete az első alkalommal ijesztőnek tűnt, de aztán kiderült: nagy lehetőség ez számukra. A gyűjtemény hatalmas értékeket őriz, a fesztivál segít abban, hogy ezt az értéket szélesebb körben is megmutassák, hogy „kivigyék” a múzeumot, a múzeumpedagógiai foglalkozásokat az utcára. Mindezt persze úgy, hogy az intézményben folyó munka, az itteni foglalkozások színvonalát a Játékfesztiválon is megtartják, a minőségből nem engednek – hangsúlyozta Nagy Veronika. A művészi érték közvetítését szolgálják a nívós előadókat felvonultató színpadi műsorok, amelyeket minden évben nagy odafigyeléssel válogatnak össze.

A fesztivál másik fontos célja, amit az a nevében is hordoz, lehetőséget adni a játékra: a két nap alatt számtalan ingyen használható játékelemmel találkozhatnak a gyerekek. Kreatív és ügyességi játékok, a Molyolda régi időket idéző játékai, a kézműves foglalkozások alkotásra is teret adó alkalmai várják a látogatókat a fehérvári belvárosban. Mindemellett a szemléletformálást, a tudásközvetítést is fontosnak tartják – ennek a játékos terepe a minden évben más tematika köré szerveződő Hétpróba, amelyben a gyerekek egy mese szereplőivé válnak. Ez is cél, hogy megéljék a mesét – emelte ki a muzeológus. A feladatok megoldása során nemcsak új ismereteket szereznek, de például a másoknak való segítés jó érzését is átélhetik a történeteken keresztül. Ebben az évben, a hetedik Hetedhét Fesztiválon a mesebeli számok világában kalandozva Bella babát szabadíthatják meg a gonosz boszorka átkától – ennek a történetnek lesznek részesei az egyetemista önkéntesek is. Az ő számukra a fesztiválon való részvétel hozadéka lehet „a nélkülem nem sikerült volna” élménye, az, hogy kicsit maguk is a mese szereplőivé válhatnak, de a legjobb érzés talán azt megélni, hogy közösen tettünk valamit, ami fontos – mondta végül Nagy Veronika.

A város egyik kiemelt rendezvényének szervezéssel kapcsolatos hátteréről Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője beszélt a hallgatóknak. Elmondta többek között, hogy az előkészítő munka hónapokkal ezelőtt, még tavaly novemberben elkezdődött az idei fesztivál témájának meghatározásával, a színpadi fellépők, a játékelemek működtetőinek felkérésével. A munka folyamatosan tart azóta is: szerződéseket kell kötni, engedélyeket beszerezni, aztán a belvárosban a programokhoz szükséges áramforrásokat kiépíteni, a helyszíneket berendezni – és persze a rendezvény idején a felmerülő problémákat azonnal megoldani, hogy minden zökkenőmentesen folyjon. Csak így lehetséges, nagyon sok ember közös munkájával, hogy a fesztivál végén mindenki jó érzéssel menjen haza és elmondhassa: ez tényleg király volt.

Fotó: Lőrincz Miklós


 

,