Hírek

Élményekkel teli, mesés dupla gyereknap

2024. május 26.   SZKKK  

Idén sem hagyták cserben a gyerekek a Hetedhét Játékmúzeum babáit! Énekeltek, zenéltek, rendet tettek a bababútorok között, restaurátornak álltak, sőt még a papírszínház rejtelmeivel is megismerkedtek annak érdekében, hogy felvidítsák a szomorú Angelika babát és társait, no meg megnyugtassák őket, „anyukájuk”, a muzeológus nem hagyja el őket. A Belvárosba idén is életre keltek a Hetedhét Játékmúzeum lakói, és a gyerekekkel közösen oldották meg a Hétpróbát.

„Apa, ugye mindent kipróbálunk?” – vette szemügyre szombat reggel egy óvodásnak látszó kisfiú a hatalmas játékválasztékot a Városház téren, az apuka pedig bólintott, mi mást is tehetett volna… pedig első pillantásra is látszott, hogy két nap kevés lenne erre, főleg, ha a csemete már az első kedvére való játéknál hosszan időzik. A Hetedhét Játékfesztivál idén ismét két napon át várta a családokat Székesfehérváron május utolsó hétvégéjén, a gyermeknap alkalmából.

A szombati megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, évek óta visszatérő, szép hagyomány, hogy a Hetedhét Játékfesztivál keretében adjuk át jelképesen a nagycsoportos óvodásoknak szánt könyveket. A Székesfehérvárt bemutató kiskötetben a város nevezetes épületei, helyszínei, például a Sóstó és a Csónakázó-tó is szerepelnek. A Barangolás Székesfehérváron, a királyok városában című kiadványt a város ajándékaként mind a 860 idén ballagó óvodás megkapja. Székesfehérvár polgármestere a könyveket a város nagycsoportos óvodásait képviselő Németh Nikének és Petrimán Linettnek adta át, majd a Rákóczi Utcai Óvoda két kis óvodásával együtt nyitották meg a Hetedhét Játékfesztivált.

A Szárnyas Sárkányok gólyalábasainak műsorát követően a színpadon az aranytollú madár története elevenedett meg a Magyar Népmese Színház és a mese hőseit segítő gyerekeknek köszönhetően. A Városház téren többek között Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar, Varró Dániel és Molnár György, a Kabóca Bábszínház, valamint Szalóki Ági szórakoztatta a közönséget a két nap során.

A kíntornások mellett a Molyoldában a régmúlt játékait próbálhatták ki, utazhattak a Zuggó Ládavasúttal, a hangszersimogatóban ismert és kevésbé ismert hangszerekkel ismerkedhettek, a legóépítésben pedig versenyezni is lehetett. Ahogy minden évben egyszer, így idén is feloldották a tilalmat, és e két napon szabadon lehetett horgászni az Országalma vizében.

Nem maradhatott el idén sem a Hétpróba. A gyerekektől a szomorú Angelika baba kért segítséget, aki a Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeumban lakik, és aki egy telefonbeszélgetést véletlenül meghallva azt hitte, hogy „anyukájuk”, a muzeológus elhagyja őket. Ezért aztán a babák összefogtak, és lázas szervezkedésbe kezdtek, hogy maradásra bírják. Ehhez azonban a Hétpróbában résztvevő gyerekek segítségére is szükség volt. A hétpróbázók a feladatok között találtak zenélős és babaöltöztetős kihívást, segíteni kellett a restaurátornak a sérült babák gyógyításában, rendet kellett tenni a bababútorok között, de a papírszínház kulisszái mögé is beleshettek a vállalkozó kedvűek.

A játék lebonyolításában a Szabad Színház társulata és az ELTE TÓK hallgatói segítették a szervezőket. A játékban legalább három pecsétet szerző gyerekek a Rotary Club Székesfehérvár felajánlásának köszönhetően vasárnap egy jégkrémet kaptak ajándékba – aki pedig az összes feladatot sikeresen teljesítette, belépőt kapott a Hetedhét Játékmúzeumba és a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeumba.

A rendezvény állandó programja a Hozd el kedvenc játékodat!, amelyben fotók készültek a kis látogatókról, és a kedvencükhöz kapcsolódó történetet is megörökítették a múzeum munkatársai. A Hétbolha játékcserebere keretében gyűjtött játékokat ebben az évben is az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlották fel a szervezők.

Szöveg: ÖKK, SZKKK, fotó: Simon Erika (ÖKK), Lőrincz Miklós és SZKKK


 

,