Hírek

Középkori élő sakk az Emlékhelyek napján

2019. május 2.   Hajnal Csilla  

A hagyományőrzők bemutatói, a tárlatvezetések, a gyerekeknek szóló kézműves foglalkozások mellett idén egy igazi különlegesség várja a látogatókat Székesfehérváron, az Emlékhelyek napján: a középkori élő sakk előadásban a muhi csatát elevenítik meg május 11-én a Tóparti gimnázium diákjai. Az országos rendezvénysorozat beharangozó sajtótájékoztatóját csütörtökön délelőtt a városban, a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert árkádjai alatt tartották: Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszélt a programokról.

„A múltat tiszteld a jelenben, és tartsd a jövőnek” – Vörösmarty Mihály sorait idézte a tájékoztatón Radnainé dr. Fogarasi Katalin, aki elmondta: négy évvel ezelőtt hívták életre a rendezvénysorozatot, amelynek időpontja hagyományosan május második szombatja, és amelynek programjai ingyenesen vagy kedvezményesen látogathatók. A nap célja minél többekkel megismertetni a nemzeti és történelmi emlékhelyeket, általuk pedig megmutatni, milyen gazdag is a magyar történelem. Az idén az országos megnyitó Esztergomban lesz – hangzott el. A főigazgató a budapesti programok közül kiemelte a Fiumei úti sírkert eseményeit és a Nemzeti Múzeum megújult kertjének avatását, a vidéki helyszínek közül felhívta a figyelmet Debrecenre, a muhi csata emlékhelyére, ahol megelevenedik a csata, illetve a recski táborban nemrég nyílt új kiállításra is.

Székesfehérvár, a magyar államiság bölcsője az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez és azóta is részese annak. Ami nem véletlen, hiszen a városnak kötelessége megmutatni nemzeti emlékhelyét, fontos ráirányítani a figyelmet annak a magyar történelemben betöltött jelentős szerepére – hangsúlyozta Cser-Palkovics András, aki arról is szólt: elkezdődtek az Árpád-ház program fejlesztései, amelyek megalapozzák annak lehetőségét, hogy a Nemzeti Emlékhely kérdését méltó módon rendezni lehessen a következő évtizedekben. A polgármester elmondta, hogy az idén a megszokott, nívós programok – előadások, tárlatvezetések, hagyományőrzők bemutatói, kézműves foglalkozások – mellett egy igazán különleges premierrel is készülnek a szervezők. Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa ötlete nyomán és rendezésében középkori élő sakk előadásnak lehetnek tanú a nézők május 11-én. A jelmezes szereplők, akik közül kettő a sajtótájékoztatón is jelen volt, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai, ők lesznek azok, akik a tízszer tíz méteres sakktáblán egy valódi játszma lépéseit követve, Cserta Gábor zenéje mellett megelevenítik majd a magyar és a mongol sereget. A látványos előadást két alkalommal is bemutatják a jövő szombaton. A polgármester megjegyezte, hogy a megyeszékhelytől néhány kilométerre található egy másik nemzeti emlékhely is, a Pákozdi Katonai Emlékpark, amely szintén érdekes programokat kínál a látogatóknak.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK)

 

Az Emlékhelyek napja programjai »

 

Középkori óriás sakk »

 

Középkori élő sakk, hagyományőrző bemutatók és fáklyás tárlatvezetés is lesz május 11-én, szombaton Székesfehérváron. Az…

Közzétette: Fehérvári program – 2019. május 2., csütörtök

 


 

, ,