Hírek

Az óriásbábok is eljöttek az Emlékhelyek napjára

2023. május 14.   SZKKK  

Idén először az Emlékhelyek napján vonultak végig a fehérvári belvároson a királyi óriásbábok: Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre herceg és Asztrik püspök tiszteletét tette a Nemzeti Emlékhelyen is, ahol egész napos program várta a közönséget. A vitézek fegyver- és öltözetbemutatói mellett most divatshow-t is láthattak az érdeklődők, akik érmét verhettek, a kódexírással is megpróbálkozhattak, de óriástársast és kódfejtős játékot is játszhattak.

„Ez itt van vagy húsz kiló, tényleg felpróbálod?” – és mert a válasz igen volt, a sodronying fel is került a vállalkozó kedvű fiúra, aki előtte már a fegyvereket is végignézte, kézbe vette. A Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének sátra kis tábori életképet idézett a Romkertben az Emlékhelyek napján, a 15. századi hadviselésben használt fegyverek korhű mai társai szép rendben sorakoztak, hogy a látogatók szemügyre vehessék azokat.

„Fémből van, igazi, hegyes, fáj” – mutatták be fegyvereiket a kardforgatók az ifjú rajongóknak, majd a nap során kétszer is megmutatták, hogyan is használták annak idején elődeik a fegyvereket: a humorral is fűszerezett bemutatókban lőttek számszeríjjal, vívtak hosszú kardokkal, de az is kiderült, hogy – a megfelelő szögben használva – a rövidebb tőr is elegendő, hogy szíven szúrják vele az ellenséget. A közönség megtudhatta, hogy a rend tagjai korabeli német és itáliai vívómesterek leírása alapján sajátították el támadó és védekező fogásokat, és a vitézek azt is megmutatták, hogyan gyakorlatoztak például a mostani eseményre.

A harcos jelenetek mellett békésebb programok is várták az érdeklődőket szombaton: akár saját pénzt is készíthettek az érmeverő sátorban, megtudhatták, hogyan készült egykor a papír, és kipróbálhatták azokat a hagyományos technikákat, amelyekkel egykor a szerzetesek körmölték szorgosan a sorokat a kódexekbe. A merített papíron kéznyomokat vihettek haza a gyerekek, az érmékre pedig Károly Róbert arcképét üthették rá – ha elbírták a kalapácsot.

A vitéz lovagok mellé szombaton délután elegáns hölgyek is érkeztek, a középkori „divatshow-ban” kicsik és nagyok szebbnél szebb ruhákban vonultak fel a közönség örömére.

A Szent István Király Múzeum óriástársassal és kódfejtős játékkal készült a napra, amelyek szórakoztatva vezették körbe a helyszínen a Romkerttel ismerkedni szándékozókat. Sokan vettek részt a szakvezetéseken is, előbb Kovács Dóra, majd Reich Szabina beszélt az egykori koronázótemplom történetéről, a feltárásokkal kapcsolatos érdekességekről.

Ahogyan arra az előzetes lájkok alapján számítani lehetett, a szombat sztárjai kétségtelenül az idén első alkalommal megjelenő óriásbábok voltak. Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre herceg és Asztrik püspök a Vörösmarty Színháztól indult, hogy a Sub Rosa régizenei együttes és a bábokat egyenként bemutató kikiáltó, azaz Szabó Miklós Bence kíséretében a Nemzeti Emlékhelyre érkezzen, ahol persze sok fotó készült róluk-velük. Aki ott volt, megtudhatta, hogy júliusban idén is minden szombaton eljönnek majd az óriások a belvárosba, és a Székesfehérvári Királyi Napokon is találkozhatnak velük a rajongók.

Fotó: Kiss László (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

, ,