Hírek

Emlékhelyek napja ismeretterjesztő családi programokkal

2023. május 2.   SZKKK  

Hagyományőrzők bemutatója, mesterségbemutatók, korabeli öltözékeket felvonultató „divatshow”, szakmai tárlatvezetések, kódfejtős és óriás társasjáték a koronázóbazilika történetéről – május 13-án, szombaton 10.00–18.00 óra között minden korosztály számára érdekes programokkal készül az Emlékhelyek napjára a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Szent István Király Múzeum. A rendezvény, amelyen délután négy óriásbáb is felvonul, ingyenesen látogatható a Nemzeti Emlékhelyen.

A Nemzeti Örökség Intézete hét évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy nemzeti és történelmi emlékhelyeinknek is legyen egy olyan programnapja, amely felhívja a figyelmet értékeinkre. Székesfehérvár a kezdetektől csatlakozott a kezdeményezéshez, így – ahogyan minden esztendőben –, idén is kinyílik a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert kapuja, hogy minél többeknek legyen lehetőségük megismerkedni az egykori koronázótemplom történetével.

Május 13-án, szombaton délelőtt 10 órától este hatig várják a látogatókat az ingyenes rendezvényre. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ által szervezett programok között – nemcsak a gyerekek, de a felnőtt korosztály számára is – izgalmasnak ígérkezik a Magyar Királyi Kardforgatók programja: a középkort idéző öltözékben, korhű felszereléssel érkező lovagok látványos, harci bemutatókat tartanak, de a vállalkozó kedvűek kézbe is vehetik, ki is próbálhatják a fegyvereket, akár a sodronyinget is magukra ölthetik majd.

És ha már öltözék: divatbemutatóra is hivatalosak az Emlékhelyek napjának résztvevői, itt megtudhatják, milyen ruhákban járt a középkor embere, hogyan és miből készültek az öltözékek, amelyeken jól látszott, hogy viselőjük a gazdagok vagy a szegények közé tartozik-e.

Az érdeklődők elmélyülhetnek a kalligráfia, a kódexírás rejtelmeiben, és maguk is megpróbálkozhatnak a középkori betűírással, iniciáléfestéssel, ahogyan egy másik foglalkozáson a papírmerítéssel is. Lesz érmeverés is, Hunyadi Mátyás és Károly Róbert arcképével, a mesterek 14–15. századi ruhában tartanak több alkalommal ismeretterjesztő előadást a korabeli technikákról, de a résztvevők is készíthetnek majd saját érmét emlékül.

Délután három órakor az óriásbábok is tiszteletüket teszik az eseményen: Szent István király, Boldog Gizella királyné, Szent Imre herceg és Asztrik püspök a Vörösmarty Színház elől indulva a Fő utcán át érkezik a Nemzeti Emlékhelyhez. A menetet a Sub Rosa régizenei együttes kíséri, a kikiáltó útközben be is mutatja az Árpád-ház nagyjait a közönségnek.

A Szent István Király Múzeum munkatársai szakmai tárlatvezetésekkel várják a közönséget. Tíz órától Biczó Piroska régész tart vezetést, amelyen a Szent István által építtetett egykori koronázótemplom történetéről is hallhatnak majd érdekességeket az érdeklődők. Ezek mellett két játékot is kínálnak az érdeklődőknek, akik a kódfejtős játék keretében bejárhatják Középkori Romkert fontos helyszíneit, a rejtvényeket megfejtve pedig a III. Béla király és első felesége sírját feltáró régész munkásságával ismerkedhetnek meg. A Bazilika születik című óriás társasjátékban pedig – amely 10, 12, 14 és 16 órakor kezdődik – „felépíthetik” az egykori templomot, kvízkérdések és ügyességi feladatok várják a jelentkezőket. A játékot családoknak (10 éven felüli gyerekeknek), felnőtteknek, baráti társaságoknak ajánlják.

Részletes program »