Hírek

Mesésen szép gyereknapi hétvége

2019. május 27.   Hajnal Csilla  

A sok kis hős elérte a célját: Bella kiszabadult, a boszorka átka megtört – a kétnapos Hetedhét Játékfesztiválon ismét sikert aratott a Hétpróba, no meg a rengeteg szabadon használható játék. A napsütötte hétvégén sokan jártak a fehérvári belvárosban, ahol a bábjáték-automata mellett a Fő utcán cirkáló zongora és a gyönyörű, múlt századi hangulatot keltő régi játékok külön is nagy figyelmet keltettek. És persze a színpadon is sok jó dolog várta a kicsiket és nagyokat.

A gonosz boszorkát többször is megfuttatta Mr. Piano a belvárosban, a boszi alaposan rá is szolgált a büntetésre, hiszen elvarázsolta a várost, a számok labirintusává változtatta azt, Bella babát pedig egy könyvbe zárta. Az idei Hétpróbában is sok gyerek járta végig az állomásokat – most éppen kilenc várta a kis hősöket megoldandó feladatokkal –, hogy megszerezze a hét pecsétet. A Fő utcán embermagasságú számok jelezték a kalandok helyszínét, ahol a gyerekek például a morcosan ébredt Hétfejű Tündért igyekeztek jókedvre deríteni mókával, dallal, másutt meg a gonosz farkas hasából szabadították ki a kecskegidákat. Utóbbi helyszínen igen komoly, elmélyült arcokat láttunk, az óriási tűvel pedánsan öltögettek a hősjelöltek, hogy a kövek biztosan benne maradjanak az ordas mindent elnyelő hasában. De jó móka volt a tizenkét nagyon testvérrel való találkozás – itt, a Réber-teremben, a Lázár Ervin mesék figurái között (a testvérek ugyanis az író teremtményei) az animátorok mozdulatainak pontos utánzásával lehetett pecséthez jutni. Volt állomás a Deák Gyűjteményben is, hiszen a fesztiválnak nem titkolt célja az is, hogy játék közben a múzeumok is megmutassák magukat.

Az utcai játékok között idén is sláger volt a felhővadászat, Takács Dániel minden évben elvarázsolja a gyerekeket, itt mindig érdemes megállni egy percre, ha az ember egyszerűen csak elégedett, boldog gyerekarcocskákat akar látni. Mostantól valószínűleg sok fehérvári család fotóalbumában díszeleg majd a kép, amely Kádár Ferkó fotószínházában készült, és nagyon sokan „stoppoltak” a Fő utcán, amikor éppen arra járt a mozgó zongora is. A mi idei kedvenceink között ott van a Vitéz László bábjáték-automata, és úgy láttuk, a látogatók is élvezték a kívánságműsort, ahol egy rajzért cserébe meghallgathattuk például a kígyóról szóló értekezést Nagy Lajos Képtelen természetrajzából. Ilyen és hasonlóan humoros jelenetekkel szórakoztatott a mindvégig kedélyes „automata”, szóval a gyerekek mellett ezt a helyet a szülők is élvezték.

Ahogyan a színpadi programokat is, legalábbis a mosolygós fejeket látva erre következtettünk. A gyerekek biztosan, Szalóki Ági és a Rutkai Bori Banda koncertje különösen jól sikerült, a kiskorú közönség együtt dalolt, susogott, kiabált, nyávogott és ordított (mikor mire volt szükség) a zenekarokkal. Szerettük a Kokopelli Jazz Matiné műsorát is, akkor talán még nem is tűzött olyan erősen a nap. Mert tény, hogy délelőtt azért egy kis árnyék nem ártott volna a térre, a színpad elé, de összességében azért mégis jó, hogy az időjárás „szerette” a gyereknapot. Sokan jártak a belvárosban a hétvégén, és aki ott volt, az talán nem bánta meg. Legalábbis azt gondoljuk, hogy a gyerek mosolya a bábműsorok alatt, az elmélyült munka izgalma a foglalkoztató asztalok mellett, az együtt játszás élménye például a társasjáték asztalnál minden évben megér egy kis izzadságot.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Pintér Ádám, Igari Balázs és Lőrincz Miklós

 

 

 


 

,