Hírek

Egyéjszakás kulturális kalandok

2019. június 20.   Hajnal Csilla  

Tartalmas, szórakoztató estének néz elébe a közönség június 22-én, szombaton. A Múzeumok Éjszakáján több koncert, családi foglalkozás, diafestő workshop és fényvetítés várja az érdeklődőket Székesfehérváron és a környező településeken. A távolabbi helyszínekre különjáratok indulnak, a 200 forintért váltható karszalag a buszokon jegyként, az összes helyszínen belépőként szolgál. Ízelítő a gazdag kínálatból.

Este hat órakor a Szent István-székesegyház előtti tér avatásával kezdődnek a programok június 22-én, erre az alkalomra a Szent Anna-kápolna is kinyitja kapuit. A Városházán két körsétát szerveznek. A Fejér Megyei Levéltárban Janikovszky Éva-kiállítást rendeznek, ennek kapcsán érkezik az írónő fia, Janikovszky János is, egy beszélgetésre.

Az Új Magyar Képtárban a Fénybütyköldében világító ékszerek készülnek, a Budenz-házban családi detektívjátékra, a Hetedhét Játékmúzeumban képzeletbeli utazásra hív az interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás. A Csók István Képtárban a Híresek és képek című kiállítás fotói előtt Grecsó Zoltán táncszínházának tagjai improvizálnak. Az Országzászló téren az Ikarus-kiállításban lesz kerekasztal-beszélgetés. A Romkertben 21 és 23 órakor fényvetítéses tárlatvezetést tartanak. Az Alumíniumipari Múzeumban ólomkatona-öntés, a Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben haditechnikai és judobemutató, a Vasvári Pál Általános Iskola Pincegalériájában harckocsimodell-bemutató várja az érdeklődőket. Kinyit az Óramúzeum is és a Bory-várban is kalandozhatunk.

Sok és sokféle zene is szerepel a kínálatban: A Szabadművelődés Házában Sipos F. Tamás, a Levéltárban Unger Ágnes, a Csók Képtárban a Balázs Tamás Trió jazz koncertje, a Hetedhét Játékmúzeumban (jó idő esetén) a MusiColore Énekegyüttes, a Deák Gyűjteményben Gereben Zita és zenekara, a Budenz-házban egy csellóduó, az Új Magyar Képtárban a Hangover Porch Zombies ad koncertet. A Helyőrségi Zenekar az Emlékgyűjteményben, a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekara a Városháza díszudvarában játszik, a szerb ortodox templomban a Szent Efrém Férfikar a Vox Mirabilis Kamarakórus közös koncertjét hallhatjuk.

A táci Gorsiumban a Mithrasz-kultusz lesz a Múzeumok Éjszakáján a középpontban: előadások, légiós bemutató, koncert és performance is várja a látogatókat. Pákozdon a Katonai Emlékparkban, Szabadbattyánban a Kula-toronyban várják a látogatókat. Idén a zámolyi Magtár is csatlakozik a programokhoz, ahol a hely- és a hadtörténeti gyűjteményt lehet megnézni.

A belvárostól távolabbi és a vidéki helyszínekre különjáratok indulnak: a retro- és a panorámabusz a Zichy ligetből, a Malom utca felőli parkolóból, vidékre a Piac téri parkolóból indul a busz. A buszokat a minimum 200 forintért váltható karszalaggal lehet használni, amely minden programra belépőként is szolgál. A karszalag birtokában június 22-én 16 órától Székesfehérvár helyi járatos buszai ingyenesen vehetők igénybe.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK) és Lőrincz Miklós

Részletes program és a buszjáratok menetrendje »