Hírek

Fedezzük fel Fehérvár kincseit!

2019. szeptember 11.   Hajnal Csilla  

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak ingyenes programjaival várja a kultúrára fogékony kíváncsiakat. Székesfehérváron 2019-ben is gazdag a kínálat: kulisszajárás a Vörösmarty Színházban, vizit a polgármesternél a Városházán, épületbejárás a Barátság moziban és a Corvinus székesfehérvári campusán, belvárosi séta és nyílt nap a Hiemer-házbeli szabadulószobában – többek között ezeket az élményeket kínálják a szervezők az érdeklődőknek szeptember 21–22-én.

A Kulturális Örökség Napjait húsz éve, 1999 óta rendezik meg Magyarországon. A program célja, hogy a kultúra, a művelődés és épített környezetünk értékeire irányítsa a figyelmet. Ez alkalomból évről évre olyan épületek nyílnak meg a nagyközönség előtt, amelyek a hétköznapokban nem, vagy csak ritkán látogathatók. Székesfehérvár a kezdetektől kapcsolódott a rendezvénysorozathoz, amelynek programjai mindenki számára ingyenesek. A Kulturális Örökség Napjainak tematikája minden évben más, idén a szórakoztatás házai, a szórakozás terei állnak a középpontban szeptember 21–22-én, szombaton és vasárnap.

A Vörösmarty Színházat ezen a hétvégén a megszokottól eltérő szemszögből láthatják az érdeklődők: a kulisszajáráson színművészek kalauzolják majd a nézőket, akik szombaton Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjának próbájába is beleláthatnak. A kulisszajárásra előzetesen a pelikan.titkar@vorosmartyszinhaz.hu címen lehet jelentkezni. Ugyancsak érdekesnek ígérkezik a Barátság mozi bejárása, ahol a munkatársak avatják be a vetítések titkaiba a látogatókat. Regisztráció itt is szükséges a baratsagmozi@baratsagmozi.hu címen. Minden évben sok látogatót vonz a Városháza, amelyben vasárnap két alkalommal lesz vezetés: 10 és 14 órakor, utóbbi időpontban a polgármester, Cser-Palkovics András fogadja az érdeklődőket. A Városház tér másik ékességét, a Hiemer-házat és annak ritkán látott helyiségeit Igari Antal megyei főépítész mutatja be vasárnap két időpontban, 16.00 és 18.00 órakor. Elkészült a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának új épülete, amelyet a hallgatók már birtokba vettek – vasárnap a nagyközönség előtt is megnyílnak a kapuk, két időpontban járhatják be az egykori laktanyaépületet a látogatók. A Fejér Megyei Levéltárban mindkét napon óránként indulnak épületbejárások, zárásként pedig 16 órakor kurátori tárlatvezetéssel tekinthető meg a 80 év hadban és békében című időszaki kiállítás.

Ugyancsak látogatható a Palotavárosban, a Rác utcában a szerb-ortodox templom: a külső megjelenésben barokk, belső megjelenésben bizánci stílusú épületben a gyönyörű ikonosztáz mellett az állandó kiállítások is megtekinthetők, mindkét napon 10.00–17.00 óráig. Érdemes megjegyezni, hogy itt már az előző hétvégén is nyitott kapuk várják a látogatókat, szeptember 15-én, vasárnap 17.30 órakor pedig a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertjét is hallhatják a zenekedvelők. Előrendezvény lesz a Királykút emlékházban is, szeptember 15-én, vasárnap 15.00–18.00 barokk táncházba várják az érdeklődőket ifj. Cserta Gábor és a Stringers vonósnégyes. Az épületet szeptember 21–22-én 15.00 és 18.00 óra között tekinthetik meg. Táncra hívnak szeptember 22-én délután a VOKE Művelődési Házba is, itt a gyerekjátszóban a Szedtevette zenekar húzza a talpalávalót délután négytől. Nyitva lesz a hétvégén A Szabadművelődés Háza is, ahol a csillagvizsgálóban tartanak majd vezetett túrákat.

A Kulturális Örökség Napjain ingyenesen látogathatók a Szent István Király Múzeum székesfehérvári kiállítóhelyei, valamint Gorsium is. A Nemzeti Emlékhelyen szombaton fényvetítéses tárlatvezetésre várják a látogatókat este fél nyolckor, a Budenz-házban pedig japán kultúra iránt érdeklődők számíthatnak érdekes programra szombaton és vasárnap délután is.

A Tourinform iroda vasárnap délután A szórakoztatás házai, a szórakozás fehérvári terei címmel indít vezetett túrát, amelyre előzetesen regisztrálni kell az idegenvezetes@szekesfehervar.hu címen vagy a 22/537-261-es számon. Ingyenesen lehet kipróbálni ezen a napon a Hiemer-házbeli történelmi témájú szabadulószobát is, ide (maximum öt fős csapatokkal) szintén előzetes jelentkezés szükséges a szabaduloszoba@szekesfehervar.hu címen vagy a már említett telefonon.

Részletes program  »

   

   


 

,