Hírek

Fellobbant az első gyertya lángja

2019. december 1.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Elérkezett az első adventi vasárnap, elkezdődött a karácsonyvárás időszaka: fellobbant az első gyertya lángja az adventi koszorún, felgyulladtak a város ünnepi fényei, és több száz kisiskolás köszöntötte énekkel a várva várt ünnepet.

Az első adventi vasárnapon idén is óriási tömeg hömpölygött a fehérvári belvárosban: ismerkedtek a vásárban kínált portékákkal, kóstolgatták forralt borokat, teákat és egyéb italokat, a kürtőskalácsot, és persze gyönyörködtek az adventi díszítésben. Az idei sláger kétségtelenül a karácsonyi sikátor a Vasvári Pál utcában, de a többi installációnál, beülőnél is sokan megálltak, fotózkodtak családjukkal, barátaikkal. Továbbra is roppant népszerű – persze, főként a gyerekek körében – a város karácsonyfája alatt futó kisvonat, és nagyobb testvére, a belvárosban köröző Adventi Fényvonat.

A Fő utcán ma is lehetett játszani Falvay Miklós interaktív játékaival, a hópelyhes játékkal a Varkocs-szobornál és az épületkirakós-kockaforgatós játékkal az Országzászló téren. A Hiemer-ház Gesztenyés udvai foglalkoztatójában ma különleges karácsonyi képeslapokat készíthettek az ügyes kezűek a Papírformával, vagyis Varga Gábor Farkassal, Simon Ágival és Rosta Helgával. 

Idén is mesebeli kastéllyá változtatta a Városháza épületét az élő adventi naptár, amely mostantól a Fényszórók Visual alkotóinak köszönhetően meg is mozdul a falon, minden adventi este fél hatkor. Az adventi naptár mai meglepetése Zabos Regina, a 2015-ös Fehérvár Hangja volt, aki a Silent Nightot énekelte a Városház tér közönségének. Az Adventi színpad idei első produkciója Vörös Janka és Fövenyi Máté koncertje volt.

A téren óriási tömeg várta a közel 450 fehérvári kisiskolásból álló Kisangyalok karának koncertjét. Idén 10 intézmény – a Hétvezér, a Kossuth Lajos, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű, a Széna Téri, a Táncsics Mihály, a Vasvári Pál, a Vörösmarty Mihály, a Zentai Úti Általános Iskola, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Tagintézménye – kis énekeseit hallhatták az érdeklődők. Az egyedülálló alkalmi kórus a Pásztorok, pásztorok örvendezve című egyházi népének mellett hagyományos karácsonyi dallamokkal örvendeztette meg a város lakóit, a kórust Polgár Zoltánné vezényelte.

A hit gyertyáját Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök együtt gyújtották meg a város adventi koszorúján – köszöntőikben kifejezve a lelki történések fontosságát, az egymásra való odafigyelés, a békesség jelentőségét.

A lázasan várt időszak zsibongásában mindennél fontosabb az, ami a szívünkben, életünk csöndjében történik: „Feladatunk, hogy tudjunk az életünkben rendet teremteni, tudjunk egy kis csöndet teremteni, és fölszítani szívünkben a szeretetet; tudjunk mindig szeretettel gondolni egymásra. És talán az is, hogy tudjunk ilyenkor gondolni arra az Istenre, aki közénk vágyakozik, aki közöttünk akar lenni. Aki nem barlangistállóban akar megszületni, hanem a mi szívünkben kér otthont” – fogalmazta meg ünnepi gondolatai között Spányi Antal megyés püspök.

Cser-Palkovics András polgármester a karácsonyra készülő kisgyermekek lelkesedéséről, odaadásáról szólt, végignézve a Városháza előtt felsorakozó iskolásokon, akik között az ő kislánya is ott énekelt. „Ezek a gyermekek, ezek a fiatalok tanítanak, nevelnek bennünket, felnőtteket: talán egy kicsit elfelejtettük, hogy nem a rohanásé kellene, hogy legyen a főszerep, hanem pont azé, amit ők adnak nekünk – szeretet, egymás megbecsülése, odafigyelés és a várakozás izgalma.” A polgármester arra biztatta a fehérváriakat, hogy szánjanak egymásra időt, sétáljanak a Belvárosban, tegyék maguknak és egymás számára is ünnepivé az adventet.

A város karácsonyi fényeit a polgármester és a megyés püspök a mai  V. Adventi Jótékonysági Futás 12 év alatti lány és fiú győzteseivel, Lédeczi Lottival és Szekfű Viktorral kapcsolták fel. Az Adventi színpadon a gyertyagyújtás után Gájer Bálint adott adventi műsort.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Igari Balázs

 

 


 

, ,