Hírek

Tanácsok a tavaszi megújuláshoz

2020. március 7.   Hajnal Csilla  

Mi a titka egy buján zöldellő balkonkertnek, hogyan kezdjünk sportolni anélkül, hogy ártanánk magunknak, mit érdemes tudni Fehérvár természetvédelméről – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptak azok, aki szombaton részesei voltak a Backstage sorozat aktuális programjának, amely a tavaszi megújuláshoz igyekezett tanácsokat adni a Művészetek Házában.

A családias hangulatú rendezvény végén kellemesen el is fáradtak azok, aki kitartottak. Müller Juditnak köszönhetően ugyanis az érdeklődők megtapasztalhatták, milyen jótékony hatásai is vannak egy jógafoglalkozásnak. A jógázókat meg is jutalmazták a szervezők, méghozzá egy-egy különleges ceruzával. Ha a rajzeszközöket földbe szúrják, hamarosan zsálya, százszorszép vagy kakukkfű illatozik majd a cserepükben.

Persze a délutáni jógáig sok más érdekes és hasznos ismeretre tehettek szert a résztvevők. Csete Gábor természetvédelmi referens például Székesfehérvár természetvédelméről beszélt, megismertette a hallgatókat a város zöldterületeinek szépségeivel, de szó esett a buszmegállók és a könyvautomata zöld növényekbe „öltöztetéséről”, és arról is, hogyan – vagy éppen hogy ne – etessük a madarakat.

Tavasz idején sokan döntenek úgy, hogy most végre formába hozzák magukat, életmódot váltanak, lefogynak. A fogyókúra divatokról és a helyes hozzáállásról Pletser Ádám egészségtan tanár beszélt, ahhoz pedig, hogy a sportot okosan kezdjük el, Ballagó Enikő gyógytornász adott tanácsokat. Vele néhány gyakorlatot is végezhettek a kíváncsiak. Jó lenne, ha sosem lenne rá szükség, de ha mégis, akkor nem árt, ha ismerjük az alapokat és magabiztosan használjuk is a tudásunkat – az elsősegélynyújtás alapjairól Takács József elsősegély tanár szólt a program során.

Az előadások sorát délután Schultz György, a Jancsárkert biopiac vezetője és Fekete László őstermelő zárta. Schultz György röviden bemutatta a piacot, az ott kapható termékeket, Fekete László pedig arra biztatta a jelenlevőket, vágjanak bele a kertészkedésbe, hiszen a fűszernövényekkel akár egy kis erkélyt is zöld oázissá varázsolhatják.

A fűszernövények nemcsak ételeinket teszik ízessé, de gyógyítanak is – a kakkukfű például megkerülhetetlen a köhögős, krákogós időben –, ráadásul viráguk mutatós, szép, dísze lehet az ablaknak, a balkonládáknak. Fekete László röviden ismertette a növényeket, majd arról is beszélt, mibe, hogyan ültessük el őket. Van, amit nem lehet egy ládába „költöztetni”: a tárkony vagy a citromfű inkább külön cserépben érzi jól magát, de a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring vagy az oregano szeretik egymás társaságát. Érdemes próbálkozni, még ha elsőre nem is sikerül tökéletesen a kertünk – biztatta a jelenlevőket Fekete László, aki a városban található közösségi kertekre (Palotaváros, Szárazrét) is felhívta a jelenlevők figyelmét: ez is egy lehetőség arra, hogy néhány növényt, akár paradicsomot, salátát magunk megtermeljünk a konyhánkba.

A program résztvevői a Vöröskeresztnek köszönhetően szűréseken is részt vehettek, szinte mindenki ki is használta a lehetőséget, hogy ellenőriztesse vérnyomását, koleszterin- és vércukor szintjét.

Az ingyenes eseménysorozat szombati programja is a TOP-7.1.1.16-H-ESZA-2019-00452 számú „Backstage – komplex művészeti rendezvények Székesfehérváron” projekt keretében valósult meg.

Fotó: Schütz Mátyás

 

 


 

,