Hírek

Ifjú színjátszók a Backstage-ben

2020. október 10.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Színházi témával zárult szombaton a Fehérvári Programszervező Kft. Backstage című programsorozata, amely a Motívum Kulturális Egyesület megbízásából tavaly indult útjára. A Malom utcai Táncházban megrendezett Rivalda című esemény keretében zajlottak a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatói. A résztvevők láthattak egy kiállítást a középkori élő sakk előadás jelmezeiből, Nagy Nikolett színházi kellékes workshopján pedig a színpadi kellékek titkairól hallhattak érdekességeket.

A hatodik programmal az utolsó felvonásához érkezett szombaton a tavaly novemberben kezdődött ingyenes sorozat, amelyben számos témát jártak körbe a résztvevők: esett szó néphagyományokról és szokásokról, terítékre kerültek a különböző táncos műfajok, a családi élet színász apák szemszögéből, kaphattunk tanácsokat az egészséges életmódhoz, legutóbb pedig a zene volt a téma.

A szombati nap a színházé, a színjátszásé volt. A Backstage keretében rendezték meg a XXIX. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei fordulóját, amelyre három iskola négy csoportja jelentkezett. A vírushelyzet miatt a szokottnál kevesebb csoport produkcióját kéttagú zsűri értékelte: Tóth Zsóka előadóművész, a tatabányai Vértes Agorája művészeti főmunkatársa és Golden Dániel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa látta el tanácsokkal a csoportvezetőket.

A kincsesbányai Kazinczy Ferenc Tagiskola kisdiákjai vezetőjükkel, Fekete Heidivel közösen találták ki a Schiffsbrüchige suchen… (Hajótöröttek keresnek…) című jelenetet, a szöveget is maguk írták. A Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola Prelúd Pódiuma az Édes-ékes apanyelvünk című produkciót hozta el a találkozóra, amelyet iskolájukban a felsősöknek, illetve a városi könyvtár látogatónak is bemutatnak majd novemberben, a Magyar Nyelv Napján – tudtuk meg a diákokat felkészítő pedagógustól, Sulyokné Guba Judittól.

A fehérvári Kodolányi János Gimnázium két csoporttal érkezett a Táncházba: a Kodócska A halhatatlanságra vágyó királyfi című népmese-feldolgozást adta elő, míg a Kodócska 2.0 a #legyekura című irodalmi feldolgozást, amelyet William Golding A Legyek Ura című regényéből készült. Mindkét produkciót Láposi Anita rendezte, a kodolányisok szép sikert arattak az előadásokkal. A három éve alakult csoport már több emlékezetes produkciót tudhat magáénak, díjakat nyertek többek között a Vörösmarty Színház Atlantisz programjában, a játszók közül többen is szerepelnek az októberi nemzeti ünnepre készült Szemek című tévéjátékban is.

A bemutatók közötti szünetekben a résztvevők láthatták az előtérben rögtönzött jelmezkiállítást, ahol a középkori élő sakk előadás fegyvereit, ruháit nézhették meg közelebbről is. A Táncház tükrös termében pedig Nagy Nikolett színházi kellékes várta a gyerekeket és a felnőtteket, worksophján kiderült, hogy pontosan mi is a kellékes feladata, hogyan készülnek és hogyan „működnek” a színpadi kellékek, hogyan képes a valóság illúzióját kelteni a „véres” kés és a „sörrel teli” pohár. Az érdeklődők akár maguk is ügyeskedhettek: a kellékes irányításával mutatós, színes „tortacsodák” készültek szombaton, amelyek biztosan nem hízlalnak, viszont még évekig elállnak a legédesszájúbb otthonokban is.

A hat részből álló eseménysorozat a TOP-7.1.1.16-H-ESZA-2019-00452 számú „Backstage – komplex művészeti rendezvények Székesfehérváron” projekt keretében valósult meg.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,