Hírek

Gyereknevelés férfiszemmel

2019. december 11.   Fehérvári Programszervező Kft.  

A család és a gyereknevelés állt a Motívum Kulturális Egyesület Backstage című ingyenes programsorozatának keddi rendezvényének középpontjában. Az esemény délelőtt a Dúdoló „különkiadásával” indult, délután Kricsár Kamill színművész beszélgetett Keller János és Tűzkő Sándor színművészekkel a gyereknevelésről, majd a résztvevők a 100 dolog című német vígjátékot nézhették meg a Barátság moziban.

Az év elején indult és rövid idő alatt népszerűvé vált a Dúdoló című, 0–3 éves kisgyermekeknek és édesanyáknak szóló ingyenes foglalkozás. A mozgásos, énekes, mondókás, hangszeres játékokat Pintérné Markovich Marcella vezeti havonta kétszer a Rác utcai Mesterségek Házában, folyamatos telt házakkal, ennek „különkiadása” kapott helyett a Backstage tegnapi rendezvényén. A Dúdoló célja, hogy a szülők a gyermekeikkel megtapasztalják a közös éneklést és játékot – vidám, oldott légkörben együtt énekeljenek szülők és gyermekeik.

A Dúdoló célja, hogy a szülők a gyermekeikkel megtapasztalják a közös éneklést és játékot

Délután színész apákat faggatott a Barátság moziban egy színésztársuk családról, gyerekekről, munkáról – Keller János és Tűzkő Sándor volt a vendég a Backstage sorozatának Apás sztorik című programján. A Vörösmarty Színház művészeit Kricsár Kamill kérdezte például arról, hogyan lehet a munkát a családdal összeegyeztetni, ráadásul úgy, hogy mindketten ingázók? Keller János, akinek egy 18 éves fia van Veszprémből, Tűzkő Sándor, aki három lányt nevel a párjával, Leányfaluból érkezik az előadásokra, az esték így sokszor kimaradtak, kimaradnak. A próbák miatt egy-egy időszak nagyon húzós tud lenni, máskor meg lazább, így a megszokott ritmustól eltérően lüktet egy színészcsalád élete, de a gyerekek ebbe születnek bele, megértik, hogy ez így működik – fogalmazott Tűzkő Sándor.

Az előadás szent, ott kell lenni, bármi történik – mondta Keller János, aki elmesélte, fájó emlék számára, hogy egy fontos pillanatban nem tudott ott lenni a fia mellett: kórházba kellett vinni, nagyon súlyos állapotban, mégsem maradhatott mellette. Persze azért a szép emlékből van több – hangsúlyozta a színész, aki hisz abban, hogy a talán néha kevésnek tűnő, de jól kihasznált „minőségi idő” megalapozza a jó szülő-gyerek kapcsolatot. A fia születésénél persze ott volt, ennél nagyobb csoda nincs is az életben. Tűzkő Sándor is ott lehetett mind a három lánya születésénél, sőt, egyiküknél nagyon is részese volt a pillanatnak. Róla egyébként kiderült a beszélgetésben az is, hogy nem az a típusú lányos apa, aki „puskával a kézben” fogadja az udvarlókat, és azt is megtudtuk: időnként ő a legnagyobb gyerek a családban, ha bolondozásról van szó.

A beszélgetés után a résztvevők a 100 dolog című német vígjátékot nézhették meg a Barátság moziban Florian David Fitz, Matthias Schweighöfer és Miriam Stein főszereplésével.

 


 

,