Hírek

Szamárvásár lesz Gorsiumban

2019. március 18.   Lőrincz Miklós  

Megkezdődtek az idei Floralia színházi előadásának próbái: április 27-én és 28-án, szombaton és vasárnap négy alkalommal Plautus Szamárvásár című komédiáját láthatja a közönség Gorsiumban, Matuz János rendezésében.

Demaenetus, római patrícius gazdag, ám öregedő felesége, Artemona mellett szerelmi hódításokban talál vigasztalást. De amikor fia kedvesére, a szép Phylaeniumra is szemet vet, szolgájuknál, Libanusnál végleg betelik a pohár, és a fiú segítségére siet. A fordulatos történetben semmi nem az, aminek látszik, de főleg senki nem az, akinek kiadja magát. Talán egyedül Diabolus, a vedlett, agg ügyvéd, aki még mindig 40 évesnek képzeli magát… 

„Az elmúlt évek hagyományaival szakítva ezúttal nem görög, hanem római szerzői művét mutatjuk be a Floralián” – mondta a mai olvasópróba résztvevőinek Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa, aki Plautus művét a gorsiumi színpadra alkalmazta. A produkció viszont nem szakít azzal a hagyománnyal, hogy a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház művészeinek, valamint a város tehetséges diákszínjátszóinak és zenészeinek közreműködésével készül: Demaenetus szerepében Kelemen Istvánt, Libanus szerepében Keller Jánost láthatja a gorsiumi közönség. Artemonát és Diabolust a Szabad Színház két színésze, Törsök Márta és Udvaros György alakítja. A fiatal szerelmesek figuráit két középiskolás színjátszó, Mészáros Kyra és Csengey Márton formálják meg, a spanyol szobalány szerepében pedig a szintén középiskolás Roa Zamora Dorothyt láthatjuk. A komédia zenéjét Ferenczy-Nagy Boglárka szerzi, a hangszerelés Hámori János munkája.

A szereplőgárda és a rendező: Roa Zamora Dorothy, Mészáros Kyra, Udvaros György, Törsök Márta, Keller János, Kelemen István és Matuz János; térdel: Csengey Márton

Plautus páratlan nyelvmester, a komédia legnagyobb ókori alakja, színpadi hatása a reneszánsz korától óriási. Munkássága sok későbbi színműírónak adott ötleteket, mások mellett Shakespeare-nek, Molière-nek vagy Lessingnek. Komédiáinak tárgya sokrétű, de a szerelem csaknem mindig fontos szerepet játszik bennük. Kedvelt témája a rabszolga csele, ez kap fontos szerepet a Szamárvásárban is. Hirdette, hogy a költő célja a néző igényének teljes kielégítése – ennek rendeli alá a karikatúraszerű alakokat, a drámai cselekményt.

Demaenetus, római patrícius gazdag, ám öregedő felesége, Artemona mellett szerelmi hódításokban talál vigasztalást. De…

Közzétette: Floralia – 2019. március 18., hétfő

 

 


 

, ,