Hírek

Gladiátorviadalok „életre-halálra”

2019. április 20.   Hajnal Csilla  

Gorsiumban már jártak, de a Floralián eddig még nem vettek részt a Collegium Gladiatorium tagjai – idén viszont április 27–28-án velük is találkozhatunk a hagyományos tavaszköszöntő ünnepen, ahol a római kori aréna hangulatát megidéző bemutatójukban történelmi ismeretekkel gazdagított, látványos gladiátor összecsapásokat láthatnak majd a nézők.

Éppen negyedszázada, 25 évvel ezelőtt alakult meg a Collegium Gladiatorium egyesület. Kalandos lelkű, a történelem, különösen az ókori Róma iránt érdeklődő fiatalok alapították, akiket vonzott a gladiátorok érdekes világa – fogalmazott Keczkó Szabolcs, az egyesület vezetője. Az elmúlt években a budapesti csapat a hazai fellépések (Szombathelyi Savaria Karnevál, Aquincum, a szegedi Pompeji kiállítás nagy sikerű megnyitója) mellett sokszor járt külföldön, Spanyolországban és Horvátországban többször is megfordultak, de Németországban, Ausztriában, Erdélyben és a Felvidéken is szerepeltek már.

A gladiátorok között tűzoltóparancsnok, orvos, biztonsági szakember és diák is található, és nő tagja is van a csapatnak. Hetente két alkalommal, kétórás, komoly edzéseken készülnek a bemutatókra. A tagok több vizsgán át jutnak el addig a fokozatig, amíg fegyvert kapnak a kezükbe, hiszen például egy vaskarddal vívni nem veszélytelen – mondta Keczkó Szabolcs, akitől azt is megtudtuk: a vizsgán nemcsak a technikát kell tudni, de például azt is, hogy az adott fegyvert ki használta, milyen anyagból készült, és innen már csak egy lépés, hogy valaki megismerje a római provinciákat, a császárokat.

A Collegium Gladiatorium bemutatóit minden alkalommal megelőzi egy ismeretterjesztő előadás – a kifejezéstől nem kell megijedni, ez éppen olyan érdekes, izgalmas, mint maga a bemutató, vagyis a gladiátorok összecsapása. Az előadáson a nézők megismerik a fegyvereket, akár kézbe is foghatják őket, megnézhetik az öltözéket, és megismerik magukat a gladiátorokat is, akiknek személyes történetük van, így a közönség azonosulhat velük, amikor majd az „arénába” lépnek és harcolnak. Maga a bemutató egy igazi, látványos, a nézőket is megmozgató show, amelynek a küzdőtéren harcoló gladiátorpárok mellett fontos szereplője a narrátor. Ő az, aki elmeséli, hol, milyen korban járunk, kinek a tiszteletére rendezik a játékokat. A harcosok párokban érkeznek az arénába, ahol a narrátor tetteikről, küzdelmeikről mesél, és közben bevonja a közönséget is – magyarázta Keczkó Szabolcs a várható előadásról. A cél minden esetben az, hogy a nézők is szereplői legyenek az előadásnak, érezzék magukat római polgárnak, akik akár azt is „eldönthetik”, élet vagy halál jár-e az éppen a kegyelmet kérő gladiátornak.


 

, ,