Hírek

Gladiátorviadalok és ókori hétpróba a Floralián

2019. április 23.   Hajnal Csilla  

Az ókori Róma egyik leglátványosabb eseményét, a Flora istennő tiszteletére rendezett pompás ünnepségek hagyományát őrzi és eleveníti meg hosszú évtizedek óta a Floralia, amely idén április 27-én és 28-án várja a látogatókat a Gorsium Régészeti Parkban. A tavaszköszöntő ünnepen ismét találkozhatunk Septimius Severus császárral és kíséretével, tanúi lehetünk a gladiátorok küzdelmének, a római légiók csatáinak, a gyerek pedig az ókori hétpróbában mutathatják meg, mire képesek, mindemellett színházi előadás, tárlatvezetések és múzeumpedagógia foglalkozások kínálnak egész napos kikapcsolódást a gyönyörű természeti környezetben. A rendezvényről kedden tartottak sajtótájékoztatót.

Az ókori római település, Gorsium maradványait őrző régészeti park minden évben különleges időutazásra hívja a vendégeket: a római kori kultúrát a Szent István Király Múzeum munkatársai és a hagyományőrző csapatok ismertetik meg a közönséggel. Segítségükkel a látogatók a viseletekről, a szokásokról, a szertartásokról tudhatnak meg számos érdekességet, ízelítőt kapnak a csaták és a gladiátorviadalok hangulatából, kézbe vehetik, akár ki is próbálhatják a fegyvereket.

Gorsium jelentőségéről Brájer Éva alpolgármester beszélt

A tavaszköszöntő ünnep a sajtótájékoztató apropója, de alkalom arra is, hogy bemutassuk Gorsium új vezetőjét. Úgy gondolom, Kovács Loránd személyében sikerült megtalálni a megfelelő szakembert erre a posztra, akivel a jövőben – az önkormányzat költségvetését figyelembe véve – elvégezhetjük a szükséges fejlesztéseket – mondta Brájer Éva, Fehérvár alpolgármestere, aki a jó időben bízva invitálta a Floralia programjaira a városlakókat és a messzebbről érkező vendégeket.

A Hetedhét Játékmúzeum munkatársai idén egy olyan hétpróbát állítottak össze a gyerekeknek, amelynek során megtapasztalhatják, hogyan, mivel múlatták az időt ókori kortársaik. A régészhomokozóban földbe rejtett kincsek után kutathatnak, a tárgyvallatóban – ebben az évben újdonságként – közelről szemlélhetik meg, sőt kézbe is vehetik az eredeti műtárgyakról készült hiteles másolatokat a Lakomateremben, a bátrabbak pedig akár valódi koponyát is tanulmányozhatnak itt – emelt ki néhányat a számos program közül Kovács Loránd, aki arról is beszélt: idén mindkét napon ugyanaz a „műsor” várja a vendégeket a Floralián, jövőre viszont ezen változtatni szeretnének, hogy a két nap alatt is legyenek visszatérő látogatók az eseményen. Gorsium új vezetője a régészeti park fejlesztésével kapcsolatban elmondta: a jövő egyik nagy feladata a rommező rendbe tétele, átalakítása lesz – a cél, hogy az érdeklődők szabadon bejárhassák a területet. A korábbi pályázatnak köszönhetően megvalósult fejlesztések nyomán van infrastruktúra, a parkot most meg kell tölteni élettel, fiatalokkal: a nekik szóló programok szervezéséhez animátorokra, múzeumpedagógusokra van szükség. Fontos cél a tudományos munka újjáélesztése is – mondta Kovács Loránd. Példaként említette, hogy mivel a középkori Fehérvár életében igen jelentős szerepet játszott Tác-Fövenypuszta, e ténynek hangsúlyosabban meg kell jelennie Gorsiumban is.

A sajtótájékoztatón a Gorsium Régészeti Park új vezetőjét, Kovács Lorándot is bemutatták

A tárlatvezetéseken a gorsiumi ásatások történetéről, a feltárt leletekről hallhat a közönség, a gyógynövények iránt érdeklődők körsétán ismerkedhetnek meg Flora istennő kertjével, de az antik szépségápolás titkaiba is beleshetünk a Herbariumnál – hangzott el a tájékoztatón. A kézműves foglalkozásokon fejdíszt, virágkoszorút, amulettet, bőrmedált, mozaikot és még sok minden mást készíthetnek, és azt is megtudhatják, hogyan, miből „gyártottak” tintát az ókorban. A játéktéren számtalan játék várja a családokat, aki ügyes, aureust és sesteriust gyűjthet, amiből aztán rabszolgát „vásárolhat” magának. A greenbox-fotózás az egykori gorsiumi utcákra varázsolja majd a római öltözéket viselő vendégeket, a kinect-játékban pedig egy ókori amfora elevenedik meg, így a látogatók maguk is szereplői lehetnek a történetnek.

A Floralia leglátványosabb eseménye ebben az évben is a császár bevonulása lesz, amely Septimius Severus 202. évi gorsiumi látogatását idézi meg. Mindkét napon 11 órakor indul a menet, amelyhez a látogatók is csatlakozhatnak, hogy az ünnepélyes áldozatbemutatás után tanúi legyenek a császár tiszteletére rendezett gladiátorjátékoknak. Gladiátorviadalt később is láthat a közönség, ebben az évben új szereplőként érkezik a Floraliára a budapesti Collegium Gladiatorium csapat, amelynek tagjai izgalmas összecsapásokat ígérnek: a nézők az „arénában” ókori polgárnak érezhetik magukat, akik akár „életről-halálról” is dönthetnek.

Az idei gorsiumi színházi produkcióról Matuz János, a darab rendezője beszélt

Az ókort idéző fesztivál hagyományos programja a színház is. Ezúttal, szakítva az elmúlt évek hagyományaival, nem görög, hanem egy római szerzői művét mutatják be mindkét napon. Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa a legjelentősebb ókori komédiaszerző, Plautus Szamárvásár című művét alkalmazta a gorsiumi színpadra. A rendező elmondta: a darab fiatalos, elgondolkodtató, szívbe markoló és humoros is egyszerre. Plautus a római életből vette témáit, darabjaiban nincsenek istenek, a nagy, táncos betétekről le kellett mondania, de a szerepek így is remekek. A három nagyon tehetséges fiatal – Csengey Márton, Mészáros Kyra és Roa Zamora Dorothy – mellett, akikkel most először dolgozik együtt, a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház művészei lépnek a gorsiumi színpadra: Demaenetus szerepében Kelemen Istvánt, Libanus szerepében Keller Jánost láthatja a közönség, Artemonát és Diabolust pedig Törsök Márta és Udvaros György alakítja. A komédia zeneszerzője ebben az évben is Ferenczy-Nagy Boglárka, a hangszerelés Hámori János munkája.

A Floraliára az elővételben belépőjegyet vásárlók különjárati autóbusszal is eljuthatnak a rendezvényre – erről Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Múzeum megbízott igazgatója tájékoztatott. Szombaton és vasárnap két alkalommal is indulnak buszok Székesfehérvárról, a Csapó utcából és vissza Tácról. Az előre megváltott belépőkkel sorban állás nélkül lehet bejutni Gorsiumba, érdemes tehát felkeresni a Szent István Király Múzeum nyitva tartó kiállítóhelyeit vagy a Tourinform irodát a belépésre jogosító karszalagokért. A belépőket április 26-ig még 20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg az érdeklődők – hívta fel a figyelmet.

A részletes programokról a www.gorsium.org honlapon és a facebook.com/gorsiumfloralia oldalon és itt, honlapunkon lehet tájékozódni.

Fotó: Igari Balázs és Lőrincz Miklós

Az ókori Róma egyik leglátványosabb eseményét, a Flora istennő tiszteletére rendezett pompás ünnepségek hagyományát őrzi…

Közzétette: Floralia – 2019. április 24., szerda

 


 

, ,