Hírek

Művészkorzó: színes szombatok a belvárosban

2020. június 20.   Hajnal Csilla  

A hosszú bezártság után lassan újra megtelik élettel a belváros, ahol a nyári hétvégéken programok is várják a járókelőket. Szombatonként színészek, zenészek, táncosok, énekesek szórakoztatják a közönséget, akik „portyázó” hagyományőrző csapatokkal is találkozhatnak, de a város jelképei, az óriásbábok is tiszteletüket teszik a Fő utcán. A „főpróbát” június 20-án tartották a szeles időben is kitartó közönség előtt. Folytatás a jövő héten, azután pedig augusztus 15-ig minden szombaton.

Az időjárás ugyan néha cáfolja a naptár jelzését, de kétségtelen tény: nyár van, és ilyenkor programoknak is kell lenniük. Idén talán még inkább igény van a hétvégi kikapcsolódásra, amelyre a járványhelyzet korlátozásainak fokozatos enyhítése lehetőséget teremt Székesfehérváron is: mostantól szombatonként a Művészkorzóra várják a vendégeket a szervezők. A belvárosi programon augusztus 15-ig minden szombaton 17.00 órától lepik meg a művészek az arra járókat: színészek, énekesek és táncosok, a város művészeti intézményeinek, csoportjainak tagjai, és a tehetségkutató versenyeken megismert fiatalok érkeznek a Városház térre, ahol minden alkalommal más-más művészeti ág képviselői mutatják be műsorukat.

Az első meglepetésműsorban a Székesfehérvári Balett Színház táncosai a Blablabla című darab egyik duettjét és a Bohócok című etűdöt adták elő a kellemetlen, szeles időben is kitartó közönség előtt. A Művészkorzó vendégei a táncosok mellett a Fehérvár Hangja két tehetségét, Papp Rebekát és Gyánó Hubát is hallhatták, a dalok megállították az Országalmánál sétálókat, egy épp arra haladó nászmenet pedig néhány ajándéktaktust is kapott Hubától.

Székesfehérváron a nyár elképzelhetetlen a történelmi óriásbábok nélkül, így természetesen az Árpád-házi királyokat idéző méltóságteljes alakok is megjelentek a belvárosban. A nézők között a Városház téren IV. Béla és lánya, Szent Margit „figyelte” az előadást az Egyházmegyei Múzeum bejáratánál, az Országzászló térnél pedig II. András és Szent Erzsébet alakja magasodott a sétálók fölé. Szombatonként a belvárosban járók ezentúl mindig más és más bábokkal találkozhatnak majd, „akikkel” közelebbről is megismerkedhetnek, és persze fotózkodhatnak is velük.

Este hattól a történelemben kalandozhatnak hétvégente a városban járók – hagyományőrzők „portyáznak” ugyanis a Fő utcán. Szombaton elsőként a Fejér Baranta HSE tagjai tartottak látványos bemutatót, előbb a Városház téren, aztán a Hotel Magyar Király előtt. A barantások megmutatták, hogy semmi sem lehetetlen, az erős szél ellenére szinte minden nyílvesszőjük célba talált a magasba dobott korongokon. Csattogtak a botok és pattogtak az ostorok, utóbbiakról az is kiderült, hogy ha ügyes kézbe kerülnek, akár zöldséget is lehet velük szeletelni.

A barantások a bemutató végeztével a Művészkorzó befejező helyszínére kalauzolták a kitartó nézőket. Este hét órától a zenekedvelőket minikoncertek várják majd a Zichy ligetben, a Zenepavilonban. A nyitó előadáson az Alba Regia Szimfonikus Zenekar két művésze, Selmeczi Gábor és Burján Gabriella Bartók-duókat játszott hegedűn, Burján Orsolya pedig énekelt. A mostani szeles idő ugyan nem volt erre alkalmas, de a következő, kellemesebb szombat estéken talán már a magukkal hozott takarókon pihenve, piknikhangulatban is hallgathatják a vendégek a muzsikát.

A mostantól augusztus 15-ig minden szombaton látható, hallható Művészkorzó részletes programjáról a www.fehervariprogram.hu oldalon, valamint a Fehérvári Programszervező Kft. hivatalos Facebook-oldalán tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK)


 

, ,