Hírek

Méltósággal ünnepel a város

2020. augusztus 11.   Fehérvári Programszervező Kft.  

A megszokottnál szerényebben, de az ünnephez méltó keretek között emlékezik Székesfehérvár idén az állam- és városalapító szent királyra. Művészkorzó a Bory téren, katonazene, kertmozi több helyszínen, hagyományőrzők, régizenészek, királyi óriásbábok és gyermekfoglalkozások a belvárosban, élő óriás sakk előadás a Nemzeti Emlékhelyen, Király(ny)i Napok minifesztivál a Táncházban az Alba Regia Táncegyüttes csoportjaival és Koronázási szertartásjáték az Aranybullánál – az augusztus 14–23. között zajló programokról a Szent István téren tartottak sajtótájékoztatót kedden.

A koronavírus-járvány a nyári programok többségét átírta, a rendezvények egy részét – figyelembe véve az Operatív Törzs szakmai döntéseit és javaslatait, valamint a hatályos jogszabályokat – nem lehet, vagy nem a megszokott formában lehet megtartani, de a város legnagyobb ünnepét, a Szent István ünnepe köré szervezett Székesfehérvári Királyi Napokat ebben az évben is megrendezik. Cser-Palkovics András polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte: a rendhagyó körülmények között a népes tömegrendezvényeket mellőzve, szűkebb tartalommal, de sok kisebb, hagyományos programot megtartva méltó módon emlékezik a város Szent Istvánra. Ez ez év alkalmas lehet arra is, hogy lelkiekben jobban átéljük az ünnepet – hangsúlyozta a városvezető, aki elmondta: idén szerényebb lesz a megnyitó is, amelyet augusztus 14-én csütörtökön, a Nemzeti Emlékhelyen, Szent István sírjánál tartanak Spányi Antal megyés püspök részvételével.

Augusztus 15-én, pénteken ünnepélyes keretek között tiszteletadással, virágelhelyezéssel nyitják meg a Nemzeti Emlékhelyen az Osszáriumot. Az egykori királyok és családtagjaik, rangos egyházi és világi személyek maradványait őrző csontkamra augusztus 23-ig ingyenesen látogatható, ez idő alatt minden nap 14.00 órakor szakvezetésen is részt vehetnek az érdeklődő látogatók. A vezetések ingyenesek, de azoknak, akik szeretnének ezek valamelyikén részt venni, regisztrálniuk kell a bejelentkezes@szikm.hu oldalon. A hagyományokhoz hűen a Városháza is megnyitja kapuit, a rendezvénysorozat idején a koronázási jelvények mellett a történelmi épület terei is megtekinthetők minden nap 10.00 és 19.00 óra között.

Idén a járványhelyzetre tekintettel több kisebb programblokkot szerveztünk, a belváros több helyszínére és a Zichy ligetbe várjuk a vendégeket – tájékoztatott Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője. Utóbbi helyszínen augusztus 16-án, vasárnap családi piknikre invitálják az érdeklődőket, ahol az árnyas fák alatt 10 órától gyermekfoglalkozások, gyermekjátszó táncház, hangszerbemutató, megzenésített versek, cselló- és kóruskoncert, balett előadás és ingyenes kertmozi is szórakoztatja majd a vendégeket.

Vasárnap kezdődik az Alba Regia Táncegyesület „csipetnyi” mini fesztiválja, a Király(ny)i Napok, amellyel a járvány miatt idén elmaradó Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált igyekeznek pótolni az ARTE otthonában, a Malom utcai Táncházban. A négy napos sorozatban fellép Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Coco Loco együttes, a folkkocsmában a Tilinkó és a Galiba zenekar muzsikál, lesz Páva-gála, műsort adnak az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, de a 20 éves Senior csoport produkciójának is tapsolhatnak a nézők, akik az Alba Regia Táncegyüttes tánc világnapjára készített műsorát is láthatják majd. A város kiemelt kulturális szervezete több alkalommal is megemlékezik Pesovár Ferencről, tisztelegve a jeles néprajztudós előtt, akinek a hazai népművészeti mozgalom oly sokat köszönhet. Pesovár Ferenc haláláig Székesfehérváron dolgozott, tanácsaival segítette a táncegyüttes, amely a mai napig az ő szellemében dolgozik, nagy gondot fordítva az általa rendelkezésre bocsátott anyag megőrzésére, továbbadására. A mini fesztivál nagyon népszerű a közönség körében, de egyes előadásokra még kaphatók jegyek.

A Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt több alkalommal, több helyszínen is kertmozi várja a nézőket. A Fehérv-ART ingyenes kertmozi projekt keretében a Barátság mozi a Zichy ligetben négy alkalommal szervez vetítést: augusztus 13-án, csütörtökön a Seveled című magyar vígjáték, augusztus 14-én, pénteken az Emma című angol-amerikai romantikus film, augusztus 15-én, szombaton a Tudsz titkot tartani? című amerikai romantikus vígjáték, augusztus 16-án, vasárnap pedig a 10 nap anyu nélkül című francia vígjáték szerepel a műsoron. A vasárnapi film 21.30 órakor, a többi 21.00 órakor kezdődik. Az esetleg elmaradó előadásokat augusztus 25-én és 26-án pótolják, szintén 21.00 órai kezdettel. A Malom utcai Táncház udvarán a minifesztivál keretében augusztus 18-án, kedden a Pesti balhé című magyar akció vígjátékot vetítik, a filmre Barátság mozi oldalán már lehet jegyet vásárolni. A Városháza Díszudvarára is visszatér a város kis mozijának kertmozija: augusztus 21-én és 22-én is lesz vetítés, pénteken az Amíg a lagzi el nem választ című spanyol, szombaton pedig a Pesti balhé című magyar filmre válthatnak jegyet a mozikedvelők. A kezdési időpont 21.00 óra, az esőnap augusztus 23., vasárnap és 24., hétfő.

A Bory téren ebben az évben a hagyományos Öreghegyi Mulatság helyett Művészkorzó várja a fehérváriakat augusztus 19-én délután. A program része a borrendek bemutatkozása, a borrendi avatás, az Öreghegy Bortermelője díj átadása, valamint a kenyérszentelés és a boráldás. A színpadon műsort ad Váradi Eszter Sára és Füredi Nikolett, fellépnek a Főnix Rock and Roll SE és a Felicita KTSE táncosai is, a Bory téren pedig gyermekfoglalkozások várják a kicsiket 16.00 és 19.00 óra között. Idén sem itt, sem másutt a városban nem lesz tűzijáték. A belvárosban ezen a napon a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar ad térzenét a Városház téren és a Fő utcán este hét órai kezdettel.

Szent István ünnepén, augusztus 20-án a látogatók találkozhatnak a királyi óriásbábokkal, „akik” a Zichy ligettől a Városház térig fogadják a vendégek hódolatát. Az Ágbogozó játékban közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi uralkodók családi kapcsolatait, a királyi nyomozás során pedig a város neves épületeit, szobrait fedezhetik fel az érdeklődők. A Városház téren a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai bemutatókat tartanak és vásárolni is lehet az egyedi, szép termékekből a kihelyezett Mesterségek Ünnepén. Az Országzászló téren mesterség bemutatók, nemzetiségi néptánccsoportok fellépése, hagyományos fajátékok, a Zichy ligetben légtornászok produkciója és a tavaly megismert lovagi torna várja a gyerekeket, akik este hét óráig számtalan kézműves és interaktív foglalkozáson is részt vehetnek, az egyikben például, játékos formában megtapasztalhatják, hogyan is készült egykor a kenyér.

Szent István napján délelőtt 10.30 órakor a Szent Imre-templomban Spányi Antal megyés püspök celebrálja az ünnepi szentmisét. Délután két alkalommal, 15.00 és 19.00 órai kezdettel ismét láthatja a közönség a középkori élő óriás sakk előadást: a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai idézik fel a muhi csatát a száz négyzetméteres táblán egy valódi sakkjátszma lépéseit követve, látványos összecsapásokkal. A szórakoztatva tanító történelmi sakkparti írója és rendezője Matuz János, az előadás helyszíne a Nemzeti Emlékhely. (A muhi csatát másnap, augusztus 21-én is láthatják majd a nézők, szintén két időpontban.) Az Emlékhelyen 17.00 órakor lesz a tiszteletadás Szent István szarkofágjánál, majd 18.00 órakor kezdődik a Megyeháza előtt az ünnepi díszközgyűlés, ahol Cser-Palkovics András polgármester adja át a város kitüntetéseit az arra érdemeseknek.

A Koronázási Ünnepi Játékok idején, augusztus 21–23. között, a középkor „beköltözik” a belvárosba: a Várfal parktól a Zichy ligetig sok helyen találkozhatnak majd a hagyományőrző csapatok tagjaival, akik megmutatják, milyen is lehetett a történelmi múltban a tábori élet, harcászati és fegyverbemutatókkal is szórakoztatják a nézőket. A Városház téren és a Zichy ligetben a Zenepavilonnál is felváltva játszanak a régizenei együttesek, gólyalábasok mókáznak a járókelők között, és lesz középkori vásár is. Folytatódik az Ágbogozó játék, az Országzászló téren és a Zichy ligetben pedig ezeken a napokon is a gyerekekre számítanak sok játékkal, kézműves foglalkozásokkal, a ligetben lesz lovagi torna, a Fehérvári Huszár Egyesület tagjaival pedig lovagolni is lehet majd.

A járványhelyzet miatt idén nem a megszokott helyszínen lesz a Koronázási szertartásjáték. A színpadot ebben az évben egy másik „történelemmel átitatott helyen”, az Aranybulla emlékműnél állítják fel – erről a Vörösmarty Színház igazgatója, az előadás rendezője beszélt a sajtó képviselőinek. Szikora János arról is szólt, hogy idén a megszokotthoz képest más lesz a színpad képe: utalva a középkor világképének hármas tagolódására (menny, pokol, e világi lét), a színpad is három szintű lesz – itt láthatják a nézők az egyik legtragikusabb sorsú magyar király életét és uralkodását megidéző, IV. (Kun) László – A törékeny gyémánt című előadást három alkalommal, augusztus 21-22-23-án, 21.00 órai kezdettel. A tízévesen megkoronázott és 28 éves korában meggyilkolt uralkodó személyisége sok művész fantáziáját megmozgatta, az izgalmas történet minden bizonnyal maradandó élményt nyújt az előadás nézőinek is – hangzott el. A darab címszereplője frissen a Vörösmarty Színházba szerződött Sarádi Zsolt, mellette többek között Varga Gabriella és Varga Lili is színpadra lép az idei Koronázási szertartásjátékban.

Fotó: Simon Erika (ÖKK)


 

, ,