Hírek

A hőséggel is megküzdöttek

2020. augusztus 17.   Hajnal Csilla  

Nemcsak egymással, de a hőséggel is megküzdöttek hétfőn a muhi csata, azaz a középkori élő sakk előadás szereplői a SZÉPHŐ nagytermében tartott próbán. Már a sakktáblán, de még jelmez nélkül gyakoroltak a világos és sötét „seregek” Matuz János író-rendező irányításával.

„Ne vidd el a kardom!”„Ki viszi ki a halottat?” – ilyen és ezekhez hasonló mondatok hangoztak el többször is hétfő délelőtt a SZÉPHŐ nagytermében, ahol a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai készültek a középkori élő sakk előadás ismételt előadására. Fullasztó melegben kellett helyt állni a világos és sötét figuráknak, akikről egyelőre még nem látszik, melyik „csapatban” is játszanak, hiszen jelmez nélkül, zokniban, rövidnadrágban és pólóban vívták meg a csatákat a fekete-fehér táblán.

A krónikás (Vágó Bendegúz) és a két játékmester (Petrohay Krisztián és Farkas Péter Benedek) nagy beleéléssel irányította a játszók lépéseit, akik szintén erősen koncentrálva követték az utasításokat. A játszma „véresen” komoly, egyre-másra kerültek elő a kardok, a balta és a pajzs, hogy hol a magyar, hol a mongol sereg egy-egy katonája hagyja el a küzdőteret, azaz a száz négyzetméteres sakktáblát „holtan”. A pontosan kiszámított, ütemekre osztott zene, a szöveg és koreográfia igen hatásos, a jelmezbe öltözött diákok megjelenése mindezt csak fokozza majd. Minden bizonnyal idén is sokak számára lesz emlékezetes élmény az előadás, amelyet augusztus 20-án és 21-én két-két alkalommal, 15 és 19 órakor láthat a közönség a Nemzeti Emlékhelyen.

 


 

,