Hírek

Balettművészek testközelben

2020. szeptember 8.   Fehérvári Programszervező Kft.  

A Fehérvári Programszervező Kft. számos pályázat megvalósításában működik közre partnerként. A Székesfehérvári Balett Színházzal közös pályázata a CLLD Program keretében a „Mozdulj Fehérvár!”, amely egész közel hozza a közönséghez a balettművészeket.

A CLLD keretében a helyi közösségeknek lehetőségük nyílik – az EU Rendelet és a TOP 7. prioritása feltételeinek megfelelő – helyi fejlesztési stratégia kialakítására, amely teret biztosít a helyi társadalom megújítására, a helyi közösségek szervezésére, tudatosságának fokozására.

A prioritástengely azt célozza, hogy kísérleti jelleggel, a jogosult városokban a helyi lakosság, a civil szervezetek, a vállalkozások és az önkormányzatok együttműködésével, illetve kezdeményezésére integrált, közösségfejlesztést és helyi identitástudatot elősegítő, elsődlegesen kulturális és közösségi tartalmú, a helyi gazdaságfejlesztést támogató stratégiák készüljenek, amelyek alapján olyan helyi fejlesztési programok valósulnak meg, amelyek egyszerre és összehangoltan képesek a TOP ERFA és ESZA forrásait használni.

A több részből – „Beavatás”, „Ráhangolódás”, „Beszállókártya”, „Tánclabor” – felépülő, TOP-7.1.1.16-H-ESZA-2019-00429 azonosítójú „Mozdulj Fehérvár!” projekt során – a kultúra, a tánc és a mozgás, valamint a pedagógia/nevelés mezsgyéjén haladva – olyan programok szervezését és megvalósítását tűzték ki célul, amelyeken keresztül a város lakosságának közreműködésével új közösségeket teremthetnek, hozzájárulhatnak a város kulturális életének frissítéséhez. Azt remélik, hogy a projekt sikeres lebonyolítása közben és után az érdeklődőket, a formálódó közösségeket meggyőzik arról, hogy azokat a kulturális javakat, amelyeket eddig a fővárosban fogyasztottak, mostantól Székesfehérváron vegyék igénybe.

A projekt következő eseménye szeptember 12-én, szombaton 10 órától lesz a Videoton Oktatási Központban: ide várják korhatár nélkül azokat, akik kíváncsiak a balett kulisszatitkaira, megnéznének egy balettpróbát, beszélgetnének a táncművészekkel, vagy akár ki is próbálnák, milyen táncosnak lenni. A „Ráhangolódás” első felében a társulat tagjai bemutatnak egy balett-, vagy kortárs táncgyakorlatot, majd a résztvevők részleteket láthatnak egy darab próbafolyamatából. Ezt követően az érdeklődők beszélgethetnek a balettszínház táncművészeivel, balettmestereivel, valamint a társulat vezetőjével. A program záró akkordjaként közös táncra invitálják a jelentkezőket.