Hírek

Kisvonattal kirándultak a Bory-várhoz

2020. szeptember 5.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Székesfehérvár belvárosával és a Bory-várral ismerkedett szombaton egy újabb csoport annak a programnak a keretében, amelyben a Fehérvári Programszervező Kft. az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központtal működik együtt. A kis csapat sok érdekességet hallott a város történelméről, nevezetes helyszíneiről. Nagy élmény volt a kisvonatos utazás, a kirándulók ezzel jutottak el az Öreghegyre, a Bory-várba, hogy megismerjék annak minden zegzugát.

Szeptember első szombatján hat családnak szervezett programot Fehérvári Programszervező Kft., a tartalmas kirándulásról összesen 14 kisgyermek térhetett haza élményekkel gazdagon. A reggeli órákban a Tourinform Iroda elől indult a csoport, Gabnai Melinda idegenvezető kalauzolásával a belváros látványosságait látogatták sorra. A séta a Városház téren kezdődött, elsőként a II. világháborús hősök emlékére állított Harang-emlékműnél időztek, majd a tér büszkeségéről, a Hiemer-ház három épületből álló tömbjéről hallhattak érdekes adatokat. A csoport meglátogatta Kati nénit is, a közkedvelt szobornál a piacozásról és a fertály mértékegységről tanulhattak a gyerekek Kocsis Balázs szobrász alkotása kapcsán.

A Lépcső utcán tovább haladva a Megyeház utcában középkori falmaradványokat és a barokk korra jellemző sarokerkélyeket csodáltak meg a csapat tagjai, majd a Bazilikához érve megpihentek kicsit, miközben a kedves idegenvezető a földre festett négykaréjos virágmotívum szimbolizálta kápolna történetéről, a gótikus jegyeket tükröző kőablakokról, a barokk stílusjegyeiről mesélt nekik. Megismerkedtek Varkocs György történetével is, amit szájtátva hallgattak a gyerekek. A török időben várfalon, várkapun kívül rekedt kapitány szobra ugyan a Fő utca másik végén található, de érdemes tudnunk fehérváriként, hogy az ő emlékére a városi címerben is megtalálható a kapujelkép, amelyet Varkocs emléke előtt tisztelegve mindig nyitott állapotban ábrázoltak. A címert a templom zöld bejárati kapuja felett kőből készítve is láthatta a csoport, és a kérdésre ügyesen válaszolták a gyerekek, hogy a városi csatornafedőkön, vagy éppen a városi honlap is találkoztak már vele.

A Szent Anna-kápolnától fekvő katona szobrához, majd a zenélő órajátékhoz vezetett a belvárosi túra. Kovács Jenő órásmester történelmi figurákkal 2002-ben létrehozott alkotása sajnos épp nem zenélt, de annak működéséről minden részletet megtudhattak a csoport tagjai, akik később talán visszamennek majd, hogy megnézzék, meghallgassák az órajátékot. Innen Mujkóhoz, majd a Romkerthez indultak tovább. A Nemzeti Emlékhely jelentőségéről, a királyi sírokról és a koronázási folyamatról is hallhattak részleteket, majd az Országalmánál megállva a koronázási jelképekről is megtudhattak sok érdekességet.

A kirándulók a Török udvarban fogyasztották el jól megérdemelt uzsonnájukat, hogy aztán kisvonatra szálljanak, és elinduljanak a Bory-várba. A gyönyörű, romantikus épületben érdekes családi történeteket hallhattak az névadókról. A vár minden zegzugát bejárták a gyerekek, majd a kisvonattal tért vissza a csoport a belvárosba, ahol búcsúzóul közösen fagyiztak a családok.

A legközelebbi kirándulás a városon kívülre indul, Rétimajor „Halországa” várja majd az újabb csoportot, akik sok más érdekesség mellett csokikóstolóra is számíthatnak majd.

Fotó: Nikolényi Mirtill


 

,