Hírek

Az adventre készül a Programszervező

2020. november 2.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Kulturális intézmények vezetői, képviselői tartottak sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház épületében. A néhány hónappal ezelőtt indult kezdeményezéshez ebben a hónapban csatlakozott a Barátság mozi és a Fehérvári Programszervező Kft. is, az intézmények nevében Juhász Zsófia ügyvezető beszélt a következő hetek eseményeiről, terveiről.

„Nagyon hasznosnak tartom a kezdeményezést, hiszen valamennyi kultúrában, közművelődésben dolgozó intézmény számára fontos, hogy minél több fórumon tudja népszerűsíteni a programjait. Az sem baj, ha egy-egy napon ütköznek az események, a különböző városrészekben élők választhatnak a programok közül” – a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője már a januártól felálló összevont intézmény képviselőjeként is jelen volt a tájékoztatón, ám egyelőre még csak a Kft. és a Barátság mozi eseményeiről beszélt a sajtónak.

A város művészmozija egészen más, mint a Plazában található mozi, a Barátság filmcsemegéket, gyakran premier előtti bemutatókat kínál a nézőknek – hangsúlyozta Juhász Zsófia. Így lesz ez például november 8-án, vasárnap az Európai Art Mozi Napon, amikor négy filmet ajánlanak a közönség figyelmébe: délelőtt a Napsugár című olasz-lengyel filmdráma és Előzmények törlése című francia-belga vígjáték lesz műsoron, délután pedig a Becsúszó szerelem című magyar romantikus vígjátékot, valamint a Spirál című magyar-román drámát vetítik, amelyben két fehérvári színművész, Kiss Diána Magdolna és Krisztik Csaba is szerepel. A filmekről bővebben a honlapon lehet olvasni, a jegyeket online is megválthatják a nézők.

A mozi mostanában már nem csupán filmnézési lehetőséget jelent – emelte ki az ügyvezető, hiszen több kezdeményezés indult, amelyeknek célja a közösségteremtés is. Ilyen például a Meg-Ki filmklub, amelynek második filmjét – a Corpus Christi című igen érdekes kérdéseket felvető lengyel drámát – november 4-én láthatják majd az érdeklődők. A filmklub moderátora Matuz János, ő vezeti a beszélgetéseket, amelyeken a nézők megoszthatják egymással élményeiket, véleményüket a látottakkal kapcsolatban. A nyugdíjasok körében népszerű a Szépkorúak szerdája, ennek keretében legközelebb november 11-én láthatják a Hab című magyar romantikus vígjátékot. Ugyancsak régebbi, szintén sikeres program a Csajos estek sorozata, amelynek következő előadásában a zaklatás lesz a téma november 18-án. Az érdeklődők már ezekre a programokra is megválthatják jegyüket – a szépkorúak és a filmklub kártyájának birtokosai az Art mozi napra is kedvezménnyel vásárolhatnak belépőket. Mindezen programok mellett a mozi rendszeresen szervez különvetítéseket is iskolás és óvodás csoportoknak – hangzott el.

A Fehérvári Programszervező Kft. is folyamatosan dolgozik, most éppen a Fehérvári Adventre készülnek a kollégák – mondta az ügyvezető. „A járványhelyzet miatt másként, de lesznek programok, nem marad el az élő adventi naptár a Városházán és egyéb kedvességekkel, meglepetésekkel is készülünk november 28. és december 24. között” – ígérte Juhász Zsófia, aki felhívta a figyelmet a hétvégi kreatív napra is, amelynek helyszíne a Malom utcai Táncház lesz. (Ahol egyébként akusztikai felújítás zajlik, saját erőből alakítják át a nagytermet, hogy jobb körülmények között lehessen itt rendezvényeket tartani, hiszen a Művészetek Háza zárva tart, az ottani színpad így nem használható – hangzott el.) A kreatív napon kiállítás nyílik azokból az alkotásokból, amelyek az újrahasznosítás témakörét is magába foglaló kreatív pályázatra érkeztek. A kiállításhoz workshop is kapcsolódik, tanácsokat is kaphatnak az érdeklődők, érdemes lesz ellátogatni a Táncházba szombaton, 14 és 18 óra között.

A tájékoztatón szó esett az októberben indult Fehérvár Hero játékról is, amely december közepéig tart. Az applikációt sokan letöltötték, több mint ezer ember játszik napi szinten, sokan várják izgatottan a naponta érkező feladatokat, amelyeket úgy igyekeztek összeállítani a szervezők, hogy a szórakoztatáson túl a kultúra, a történelem, a városismeret is helyet kapjon közöttük. A különböző szinteket elérők kisebb ajándékokat nyernek, a legjobbak pedig több tízezer forintos ajándékot vehetnek át az őszi forduló végén.

Fotó: Lőrincz Miklós