Hírek

Fellobbant az első adventi gyertya lángja

2020. november 30.   ÖKK  

Idén rendhagyó keretek között lobbant fel az első gyertya lángja a város adventi koszorúján. A hagyományokhoz hűen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök gondolataival kezdődött meg karácsonyig tartó négyhetes ünnepi időszak. A járványügyi szabályok miatt idén a Városháza Díszterme ad otthont a gyertyagyújtásoknak, amelyeket online a város honlapján és a Fehérvár Televízió élő adásában követhetnek figyelemmel az érdeklődők.

Az elmúlt évek adventi pillanatainak felelevenítésével kezdődött advent első vasárnapján az élő közvetítés a Városháza Díszterméből. A koronavírus miatt életbe lépért szabályozások betartása mellett is fontos a város hagyományainak megőrzése, életben tartása. Így az adventi időszakban rendezvények nem lesznek idén, ám tegnap óta ünnepi díszben ragyog Székesfehérvár Belvárosa. A városrészekben is fénybe öltöztetett fenyőfák, terek és épületek jelzik, hogy közeleg a karácsony.

A város adventi koszorúja – rendhagyó módon – idén a Városháza Dísztermében áll, és a virtuális tér ad lehetőséget arra, hogy a város közössége és a nagyvilágban élő székesfehérváriak közösen készüljenek az ünnepre. „Advent egy nagyon varázslatos, nagyon különleges, nagyon szép időszak, tele van készülettel minden ember szíve. Ennek az esztendőnek az adventi útja azonban más lesz” – mondta Spányi Antal. A megyés püspök ünnepváró gondolatait így folytatta: nem azért lesz más, mert meg akarjuk változtatni ezeket a megszokott utakat, hanem azért, mert a körülmények változtatják meg. Felelősen gondolkodunk: vigyáznunk kell nemcsak önmagunkra, hanem szeretteinkre és minden emberre, és most megfelelő távolságot tartva próbáljuk meg ezt az ünnepi időszakot megélni. „Most elsősorban egy belső út végigjárása az, amire meghívást kaptunk. Végig kell járni az utat, de szívemben, lelkemben, bensőmben. Végiggondolva emberi kapcsolatainkat, mindazt, amit megtéve, megcselekedve eljuthatunk karácsony szép ünnepéhez. Ez a belső út járása senkinek sem könnyű, de velünk van az Isten, akit szeretünk és hiszünk. Megtapasztalhatjuk azt a szeretetet, amely erőt ad nekünk, és átsegít minden nehézségen, hogy együtt túljussunk minden fenyegetettségen, hogy hamarosan igazán szabadon újra örömben, békében, szeretetben tudjuk egymást is ölelni.” A megyés püspök egy közös imádságra hívta a virtuális közösség tagjait.

„Egy közösség életében az advent mindig az egyik legszebb időszak. Idén sem lesz ez másként, függetlenül attól, hogy bizonyos hagyományainkat máshogy élhetjük meg, mint ahogy azt egyébként megszoktuk. Nem felejthetjük el, hogy ez az időszak a várakozás, a felkészülés ideje. A belső elcsendesedés adja meg erre a lehetőséget” – kezdte köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, hogy ebben az időszakban nagy szükség van az egymásra való odafigyelésre. A várakozás, a készülődés ott van mindannyiunkban. Ez az időszak varázslatos, és bár idén csak az ünnep fényei láthatóak a Belvárosban, így is sokan jönnek egy hagyományos belvárosi sétára. A városvezető köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt hetekben sokat tettek annak érdekében, hogy az ünnepi díszbe öltözött városban hagyományainkat megérhessük.  Abban a hitben és reményben kezdődik az advent Székesfehérváron, hogy sikerül a következő hetekben mosolyt csalni az emberek arcára, hogy békességben készüljünk és várjuk karácsony szent ünnepét.

A köszöntőket követően Spányi Antal és dr. Cser-Palkovics András közösen gyújtotta meg az első gyertyát az adventi koszorún.

A meghitt pillanatokat a 2019-es Versünnepen második helyezést elért Csengey Márton előadása tette teljessé. A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákja Dsida Jenő Közeleg az emberfia című versét szavalta el.

December elsejétől a város Facebook-oldalán nyílik majd meg minden nap 19 órakor az adventi kalendárium egy-egy ablaka egy kedves produkcióval, míg a Fehérvári Programszervező Kft. közösségi oldalán minden nap 18.30-kor a korábbi esztendők adventi előadásaiból láthatnak válogatást az ünnepváró napokban. December 6-án, vasárnap 17 órától pedig ismét online adventi gyertyagyújtás lesz, amelyet a Fehérvár Televízióban és a városi honlapon (www.szekesfehervar.hu/elo) lehet figyelemmel kísérni.

Fotó: Simon Erika (ÖKK)