Hírek

Díszítsünk közösen karácsonyfát!

2020. december 4.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Tíz formás, szép földlabdás fenyő várja a Zichy liget elején, hogy a fehérváriak kedvükre „felöltöztessék” őket az ünnepre. A fenyők a legnagyobb közösségi oldalon egy székesfehérvári csoportban indult kezdeményezés nyomán kerültek a parkba, ahol a város lakói saját, lehetőleg az időjárás viszontagságainak is ellenálló díszekkel varázsolhatnak belőlük december 24-re karácsonyfákat.

A legnagyobb közösségi oldal egyik székesfehérvári csoportjában merült fel néhány hete az ötlet, hogy a város lakói maguk is díszíthetnének közösen karácsonyfát. A vírusjárvány miatti helyzetben, amikor a biztonság érdekében távolságtartásra kényszerülünk, ez jó lehetőség a közösség összetartására, a „nem vagyunk egyedül” érzésének erősítésére – vélték többen is a hozzászólásokban. A kezdeményezéssel a csoport egyik tagja, Horváth-Tancsa Ágnes kereste meg a város polgármesterét. Cser-Palkovics András támogatta az ötletet, amely hamarosan meg is valósulhat. A Zichy liget elején, a térkővel borított területen helyezték el a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai a földlabdás fenyőket, amelyeket kedvére díszíthet majd minden fehérvári. A Zichy ligetbe kilátogatók többféle fa közül is választhatnak, hiszen nordmann-, ezüst-, kolorádói jegenye- és lucfenyő egyaránt várja a díszeket. Akár kedves családi program is lehet elkészíteni a közös karácsonyfára szánt apróságokat, amelyeket december 24-ig akaszthatnak fel a fenyőkre azok, akik szívesen részt vesznek az „öltöztetésben”. Nem árt tekintettel lenni persze az időjárásra: fontos, hogy esőnek, hónak, szélnek ellenálló díszek kerüljenek fel a fákra, hiszen azok a tervek szerint vízkeresztig, azaz január 6-ig állnak majd a Zichy ligetben – remélhetőleg sok fehérvári örömére.

A földlabdás fenyők az ünnepek után a városi közművelődési intézmények udvarait, kertjeit, parkjait teszik szebbé, ahol gondos odafigyelés mellett felcseperedve az adott városrész karácsonyfái lehetnek a későbbi esztendőkben, amelyeket akár – hagyományt teremtve a mostani kezdeményezésből – évről évre együtt díszíthet fel a helyi közösség.