Hírek

Mit tervezünk, ha újra együtt lehetünk? – Prospero Színkör

2021. április 29.   SZKKK  

Teraszok, színház, mozi, sportrendezvények – hamarosan talán a közművelődési intézmények is sorra kerülnek, végre megnyithatják kapuikat, hogy élet költözzön a hosszú ideig kihalt terekbe. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ házai is nyitásra készek, meg is kerestük a nálunk „lakó” egyesületeket, csoportokat: hogyan készülnek a személyes találkozásra, milyen terveik vannak az újraindulásra? Elsőként a Prospero Színkör vezetőjét, Micskó Zoltánt kérdeztük.

– Hosszú időszak maradt ki, majdnem egy teljes évadot vesztettünk el a járvány miatt, hiszen utoljára szeptemberben tudtunk néhány előadást játszani. Amikor a lezárás kezdődött, éppen egy próbafolyamat végén voltunk, már a bemutató előtt állt Harold Pinter Az étellift című kétszereplős darabja – sajnáltuk, hogy nem tudtuk megmutatni a közönségnek. A hosszú kihagyás miatt kell majd néhány felújító próba, de ha még az évad vége előtt újraindulhatunk, ezt a premiert mindenképpen szeretnénk megtartani.

A Prospero ősszel kezdte próbálni Kiss Csaba A dög című darabját is, amelyben az egész társulat szerepel – ez a folyamat a zárás miatt megszakadt, de néhány hét után már nem bírták tovább, az online térben kezdtek próbálni.

– De ez nem az igazi. A szöveg gyakorlására, összemondására jó, de a személyes jelenlét, a fizikai együttlét nélkül nem tud megszületni egy előadás – fogalmazott Micskó Zoltán. Ez a darab így csak ősszel lesz majd látható. Addig viszont ott vannak a „futó” előadások, vagyis azok, amelyeket már láthatott a közönség – csak a járvány miatt nem eleget. A tervek szerint a japán haikukból összeállított Körtevirágokat és Székely Csaba Öröm és boldogság című darabját is láthatják majd a nézők az idei évad zárásáig.

No és persze a jubileum megünnepléséről sem mondtak le. A közösségi oldalukon fényképekkel, előadásrészletekkel idézték fel az elmúlt húsz évet, de ősszel szeretnének egy minifesztivált is rendezni, ahová meghívják a régi tagokat, ismerősöket, barátokat, más társulatokat, hogy közösen emlékezzenek a legjobb pillanatokra. 

   


 

,