Hírek

Mit tervezünk, ha újra együtt lehetünk? – Fehérvári Sakk Egyesület

2021. május 25.   SZKKK  

Május elejétől – az aktuális jogszabályi előírások betartása mellett – újra nyitottak a közművelődés terei Székesfehérváron. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ házai is visszavárják közösségeiket, ezért megkerestük a nálunk „lakó” egyesületeket, csoportokat: milyen terveik vannak az újraindulásra? Kérdéseinkre most a Fehérvári Sakk Egyesület alelnöke, Papagorasz Takisz válaszolt.

Ahogy a jogszabályok engedték, a Fehérvári Sakk Egyesület tagjai azonnal birtokba vették megszokott helyüket, hogy újra hódoljanak szenvedélyüknek: szerdán és pénteken délután háromtól este nyolcig a Királykút Emlékházban minden a fekete-fehér bábukról szól. Időnként hétvégén is, hiszen versenyeket is szervez, rendez az egyesület, a bajnokságok hazai fordulói mellett sajátokat is – mondta Papagorasz Takisz alelnök, akitől megtudtuk: a legközelebbit saját versenyt június 5-re tervezik, amolyan „bemelegítő” eseménynek, hogy minél hamarabb visszarázódjanak a rendes kerékvágásba.

– Az egyesületnek 42 tagja van, igazolt versenyzőink több bajnokságban is játszanak: az NB II-ben 12, a megyei bajnokság I. osztályában nyolc, a II. osztályban négy tagunk vesz részt, és négy gyerek is képvisel bennünket a saját korosztályában. De nemcsak a versenyzőkért van az egyesület, hanem mindazokért, akik szeretik ezt a játékot. Célunk, hogy minél többekkel megismertessük a sakkot. A városban van 10 iskola, ahol vagy tanórán, vagy szakköri foglalkozás formájában tanítanak sakkot, velük tartjuk a kapcsolatot folyamatosan. A tanévkezdéskor levélben keressük fel az érintett pedagógusokat, hogy küldjék hozzánk az érdeklődő gyerekeket. Sakk szimultánokat is tartunk iskolákban, ez látványos, izgalmas esemény, vonzza a diákokat, akikkel aztán a tanév végéig foglalkozunk – nyáron nekik szünet van. A szerdai, pénteki alkalmainkra természetesen bárki bejöhet – most, a járványhelyzetben az igazolt versenyzőkön kívül mindenki más csak védettségi igazolvánnyal –, akár egészen kezdőként is, hiszen van, aki az alapoktól kezdve elmagyarázza a játék szabályait.

Edzések egész évben vannak, a versenyzők rendszeresen járnak az Emlékházba, sakkjátszmákat játszanak újra, elemeznek, gyakorolnak. A kényszerű távollét idején az interneten tartották a kapcsolatot, aki igényelte, annak rendszeresen küldték a Magyar Sakkvilág című havilapot, amelyből szintén sokat lehet tanulni – magyarázta az alelnök. Az egyesület több évtizedes múltra tekinthet vissza, elődje a Videoton szakosztályaként működött, a kilencvenes évek elején alakult át a jelenlegi formába, és azt remélik, meg is marad még sokáig, hiszen a sakkot gyerekkortól egészen idős korig lehet játszani.