Hírek

Indulnak a nyári programok

2021. június 10.   SZKKK  

A hosszú, programok nélkül töltött időszak után újra élvezhetjük a személyes találkozás élményét, ismét részt vehetünk közösségi eseményeken. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) több rendezvényre is várja a fehérváriakat: Folkjuniálist, kertmozit és Borsókóstolót rendeznek a Szárazréten, emellett az intézmény több tábort is szervez a nyáron gyerekeknek és felnőtteknek is. A szárazréti programok részleteiről ma tartottak tájékoztatót: a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban Botos Ritát, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola (ARAMI) igazgatóját, Juhász Zsófiát, az SZKKK igazgatóját és Szöllősi Istvánnét, a Borsókóstoló ötletgazdáját kérdezhették a sajtó képviselői.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskolával (ARAMI) közösen rendez Folkjuniálist 2021. június 19-én, szombaton 9 órától a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar szabadtéri színpadán és kertjében. Az eseményen rendezi meg hagyományos évzáró gálaműsorát az ARAMI: az iskola csoportjai – a Guba, a Dödölle, a Derce, a Kókonya, a Keszőce, a Pulutyka és a Junior csoport – két előadást is tartanak 10 és 11.30 órakor, a Galiba zenekar kíséretével. A sajtótájékoztató résztvevői ízelítőt is kaptak az ifjú néptáncosok produkcióiból: az ARAMI két diákja, Majoros Dóra és Felvidéki András bukovinai csárdást és silladrit táncolt a jelenlévőknek.

Botos Rita, az ARAMI igazgatója elmondta: az iskola, a gyerekek és a szülők is nagyon várják már a jövő szombatot, hiszen az intézményben a járvány miatt tavaly is elmaradt az évzáró és a hagyományos karácsonyi gálaműsor is. A két szárazréti előadást most ezeket is igyekszik pótolni – a műsorról előzetesen elmondta, hogy a csoportok által előadott koreográfiák szinte az egész Kárpát-medencét „bejárják”. Az előadásokra ingyenes regisztrációs jegyet honlapunkon lehet igényelni, korlátozott darabszámban.

Egy juniálishoz természetesen hozzátartoznak a szórakoztató programok is. Juhász Zsófia, az SZKKK igazgatója arról beszélt, hogy az eseményt az intézmény munkatársai egész naposra bővítették: a kertben népi gyermekjátszó lesz Kneifelné Laczkó Krisztina vezetésével, ahová a legkisebbeket várják népi játékokra, közös mondókázásra. A gyerekek számára kézműves foglalkozásokat is szerveznek, ahol Pintérné Palkovics Gabriella vezetésével ördöglakatot, levendulacsokrot és buzogányt lehet készíteni, emellett a cserépfestést is ki lehet próbálni. Az eseményre látogató családok sok fajátékot és óriás társasjátékot is találnak a kertben, 13.30-tól pedig a Fejér Megyei Népzenei Műhely gyermekjátszó táncházában perdülhetnek táncra Kneifelné Laczkó Krisztina vezetésével, a talpalávalót a Szedtevette zenekar húzza. Aki megszomjazik vagy megéhezik a sok mozgásban, büfét is talál a gasztroudvarban. A 20 óráig tartó programokat 20.30-tól ingyenes kertmozi követi, és a szervezők a filmválasztást a közönségre bízzák: a leendő nézők a Barátság mozi közösségi oldalán a hétvégén szavazhatnak arról, hogy melyik filmet tűzze műsorára a szezonnyitó kertmozi.

Részletes program

A színpadon:
10.00 és 11.30 Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola csoportjainak bemutatója, fellép a Guba, a Dödölle, a Derce, a Kókonya, a Keszőce, a Pulutyka és a Junior csoport, kísér a Galiba zenekar
20.30 Kertmozi – a belépés ingyenes, a vetített filmről közönségszavazás dönt a Barátság mozi közösségi oldalán

A kertben:
Népi gyermekjátszó Kneifelné Laczkó Krisztina vezetésével
Kézműves foglalkozások Pintérné Palkovics Gabriella vezetésével: ördöglakat, levendulacsokor és buzogány készítése, cserépfestés
Óriás társasjáték
Fajátékok

13.30 A Fejér Megyei Népzenei Műhely gyermekjátszó táncháza Kneifelné Laczkó Krisztina vezetésével, a talpalávalót a Szedtevette zenekar húzza

Az érvényben levő jogszabályok értelmében a művelődési intézményeket kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, 18. életévét be nem töltött személy látogathatja!

Első alkalommal 2015-ben hívták közös főzésre a zöldborsó „híveit” a szervezők a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar kertjébe. Az ötletgazda Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy hat éve még csak néhány család főzött együtt, de a jó hangulatú, családias rendezvény híre gyorsan elterjedt, és évről évre egyre többen jelentkeztek, bár az esemény családias hangulata mindig megmaradt. A tavaly elmaradt rendezvény után idén újra várják a főzőket a megszokott helyszínen június 26-án, szombaton 10 órától. A Borsókóstolón hagyományosan bármit lehet sütni-főzni zöldborsó felhasználásával, lényeg, hogy az étel a helyszínen készüljön. Miközben az ételek főnek, a gyerekek kipróbálhatják, melyikük fejt gyorsabban borsót – a legfürgébb versenyző jutalma, hogy egyrészt megkapja az összes kifejtett borsót, másrészt édességeket és egyéb ajándékokat is hazavihet. A programra a +3620/321-8998-as telefonszámon vagy a selyembokor@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni június 23-ig.

Juhász Zsófi intézményvezető ehhez hozzátette, hogy a Borsókóstoló a főzőcsapatok mellett kellemes kikapcsolódást nyújt minden más érdeklődőnek is, hiszen a hangulatos kertben játszótér és egyéb gyerekprogramok várják a kisebbeket, a felnőtteknek 13 órától Unyi József muzsikál, 14 órától pedig a Vörösmarty Színház művészei, Váradi Eszter Sára és Keller János énekelnek örökzöld slágereket, operettrészleteket.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy az érvényben levő jogszabályok értelmében a művelődési intézményeket kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, 18. életévét be nem töltött személy látogathatja!

Részletes program:

10.00 A főzőverseny kezdete

10.00–13.00 Unyi József muzsikál

14.00–14.45 Örökzöld slágerek – Váradi Eszter Sára és Keller János műsora

Egész nap: fajátékok, játszótér és kézműves foglalkoztatók a kertben, borsófagyi-kóstoló

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ kedvelt helyszínei a nyári táboroknak. A külsős programok mellett az intézmény saját szervezésű táborai is várják a résztvevőket. Elsőként a kosárfonó mesterség iránt érdeklődők számára rendeznek tábort a Felsővárosi Közösségi Ház kertjében, június 24–26. között, naponta 9.00–16.00 óráig. A háromnapos program keretében a kezdők megismerkedhetnek a kosárfonás alapjaival, a gyakorlottabbak pedig tökéletesíthetik tudásukat Barnáné Ujvári Hajnalka kosárfonó mester szakmai vezetésével. A program részvételi díja 18.000 forint, amely magában foglalja az anyagköltséget, az eszközhasználatot, a szakmai segítséget, útmutatást – az étkezést azonban nem, arról a résztvevőknek maguknak kell gondoskodniuk. A tábor létszáma korlátozott, a szervezők legfeljebb 10 fő jelentkezését tudják fogadni. A jelentkezési lapot honlapunkról lehet letölteni, majd a kitöltés és aláírás után a kosarfono@fehervariprogram.hu címre kell beküldeni. Határidő: 2021. június 16., szerda 16.00 óra. A tábort a szervezők a tavaly decemberben elhunyt Tolvaj Csaba emlékének ajánlják: a kosárfonó népi iparművész, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagja 2004-től haláláig, másfél évtizeden át vezette a Fejér Megyei Művelődési Központ kosárfonó szakkörét.

Hamarosan meghirdeti az intézmény a gyerekeknek szóló táborokat is. Szárazréten a Mesterségek hete táborba várják a gyerekeket augusztus 2–6. között: a résztvevők többféle kézműves mesterséget is kipróbálhatnak. Az animációs technikák iránt érdeklődő ifjabb korosztály tagjai a Felsővárosi Alkotóházban táboroznak együtt ugyancsak augusztus 2–6. között,  Debreczeni Katalin, az Animono Animációs és Filmkészítő Szakkör vezetőjének irányításával. A Kertalja utcai épület a helyszíne annak a gyerektábornak is, amelynek témája a marketing lesz augusztus 9–13. között.

Fotó: Lőrincz Miklós

 

 
 


 

,