Hírek

Borsókóstoló családias hangulatban

2021. június 2.   SZKKK  

Június utolsó szombatján – a rendezvény ötletgazdája, Szöllősi Istvánné javaslatára – Borsókóstoló címmel rendezi meg idén a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a városrész hagyományos közösségi eseményét a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. A családias jellegű főzés mellett ebben az évben is garantált a jó hangulat, amelyhez a   adja meg az alapot. A főzőverseny ingyenes, nevezési díj nincs, és már  lehet jelentkezni!

– Nekem nagy kedvencem a zöldborsó. Néhány éve az egyesületben egy közösen végzett munka után ott, helyben főzött borsópaprikással leptem meg a résztvevőket. Sikere volt, mindenkinek ízlett. Akkor jutott eszembe, hogy lehetne ezt rendszeressé is tenni: annyiféle ételnek van fesztiválja, miért ne lehetne a zöldborsónak is? – mesélte a kezdetekről Szöllősi Istvánné Irénke, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke. – Utánanéztem, keresgéltem egy kicsit, és kiderült, pont ebből nincs is sehol az országban, szóval mi vagyunk az elsők. Hat éve, 2015-ben szerveztük meg először az eseményt. Jól fogadták, így aztán lett folytatása. Sajnos, tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, de idén nagyon szeretnénk, ha újra lenne közös főzés a szokott, szép helyszínen, június 26-án, szombaton.

Az ötletgazda május elején egyeztetett a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetőjével, Benkő-Igaz Krisztinával és Pinczési Dóra szervezővel az eseménnyel kapcsolatban. Idén a járványhelyzetben – Szöllősi Istvánné javaslatára – Borsókóstoló lett a rendezvény neve, de minden más változatlan marad. A szabályok szerint csak az vehet részt a főzőversenyben, aki a helyszínen készíti el a zöldborsós ételt, ami viszont lehet bármi: hagyományos ragu, tésztás vagy más zöldségekkel készült étel, főzelék, leves, szóval bármi, amivel el lehet varázsolni a zsűrit és a közönséget. A főzéshez az egyesület biztosítja a zsenge borsót a Fevita Hungary Zrt. kezdetektől tartó, nagylelkű támogatásának köszönhetően – mondta Szöllősi Istvánné. Ingyenes a főzőhely, a tűzifa, a sörpad-garnitúra is, minden mást: fűszereket, a tálat, a tálaláshoz szükséges tányért, tálcát, poharakat, stb. a résztvevőknek kell magukkal hozniuk.

A szervezők mindig gondolnak a gyerekekre is, míg a felnőttek főznek, a kisebbeknek a számukra beszerzett hüvelyes borsóval borsófejtő versenyt rendeznek, a leggyorsabb jutalma, hogy megkapja az összes kifejtett szemet. A főzőverseny indulóinak étkeit háromtagú zsűri értékeli, az első három helyezett egy-egy szép serleget kap a teljesítményéért. Különdíjat nyer a legszebben tálalt, valamint a közönség által legfinomabbnak ítélt étel készítője.

– Az első alkalommal csak néhányan főztek, de aztán gyorsan népszerűek lettünk – mesélte az ötletgazda. – Nemcsak a Feketehegy-Szárazréten, de a többi városrészben is ismerik már a rendezvényt, sőt, két éve még a pusztaszabolcsi kertbarátok is eljöttek hozzánk, nem is eredménytelenül, azonnal nyertek, a csülkös-csipetkés-borsós ételük íze feledhetetlen! Két éve, 2019-ben már 25 csapat jelentkezett a felhívásra, ennél többet nem is nagyon tudunk, és nem is szeretnénk fogadni, hiszen az a cél, hogy a rendezvény megmaradjon családias hangulatúnak – mondta Szöllősi Istvánné. – A főzős program végén minden évben szórakoztató műsor zárta a rendezvényt, de végig szól a zene, sokan már főzés közben is táncolnak. A visszajelzések azt mutatják, az eddigi programokon mindenki jól érezte magát. Baráti kapcsolatok alakultak, sokan visszajárnak hozzánk, ezt a hangulatot szeretnénk továbbra is megőrizni.

Részletes program, tudnivalók  »