Hírek

Cirkuszoltak a szigeten, de senki nem bánta!

2021. szeptember 4.   SZKKK  

A Szedreskertbe, a Csónakázó-tó szigetére hirdetett családi programot a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ: gyerekkoncert, bábszínház, sok-sok játék, kézműves foglalkozások és cirkusz akadémia várta a családokat a napsütéses, szép időben a hangulatos piknikhelyszínné varázsolt szigeten.

Artisták lepték el a Csónakázó-tó szigetét szombaton délután – no, nem nagyon ismertek (még!), inkább olyan aprócskák, de annál lelkesebbek! A Szedreskerti piknik talán legnépszerűbb programja volt a Varázslatos Cirkuszi Akadémia, a gyerekek folyamatosan jöttek, kérdeztek, próbálkoztak a cirkuszművészek kellékeivel. Az egyik állomáson egyensúlyoztak gólyalábon, kötélre erősített kockákon, hengerre fektetett deszkán, a másikon zsonglőrködtek labdával, buzogánnyal, karikával és pörgettyűvel, a harmadikon karikán ugrottak át nagy bátorsággal, a negyediken kecses kis balerinák szaladgáltak óriási lepkeszárnnyal, színes kendőkkel, hercegnős uszályokkal – tényleg igazi csuda világot varázsoltak a cirkuszművészek a szigetre a kicsiknek.

A profik figyelemmel, végtelen türelemmel foglalkoztak az el nem fogyó érdeklődőkkel: egyikük elmagyarázta a „gólyalábonmaradás” titkát, másikuk szépen sorba állította az aprónépet és komplett egyensúlyozó mutatványt tanított be nekik, a harmadik együtt táncolt a pomponokkal felszerelkezett kislányokkal  – még az utolsó pillanatban érkező gyerek is kipróbálhatta a zsákból újra előszedett mókást eszközt. A gyerekek mellett a szülők is élvezték a cirkuszt, a programot dicsérő mondatokból legalábbis erre következtethettünk.

A színpadon sikere volt a Pitypang gyerekzenekarnak, bár a közönség inkább távolról hallgatta a műsort, a szigeten található sok játék, a cirkusz és a kézműves foglalkozások nem hagyták egy helyben ülni a kicsiket. A jó kis gyerekzenék után a másik színpadon a Mesebolt Bábszínház a Hazudós egér című mesével szórakoztatta a babzsákon heverésző közönséget. A helyszín amúgy telitalálat volt, a színes kis sátrakkal, székekkel, padokkal „felöltöztetett” sziget csábító volt azoknak is, akik csak elsétáltak mellette – egy rövid időre be-benéztek a tó mellett sétálgatók, biciklizők is.

 

Mások persze szándékkal, időre jöttek, a Los Andinos együttes vagy a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület bemutatójára több rajongó is érkezett. A táncosok előadásán egyre többen gyülekeztek, a nap végén ugyanis operett- és musicalslágereket ígért a szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ csapata: az Operett-Musical Voices Társulat művészei, Farkas Alexandra és Mészáros Kartal mellett Mahó Andreát hallhatta a nagyérdemű. A Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Hair és az Evita jól ismert dallamait a nézők az énekesekkel együtt dúdolták, dalolták – a napsütéses délután végén sok vendégtől hallottuk: jól éreztük magunkat, jönnénk máskor is!

Fotó: Lőrincz Miklós