Hírek

Jelmezes próbát tartottak az Igazak

2021. szeptember 29.   Hajnal Csilla  

A Széphő nagytermében próbáltak tegnap az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára készülő ünnepi előadás szereplői. Az Igazak című darab hét fiatal sorsát kíséri végig a háború végétől a forradalom idejéig. A színészek most is fehérvári középiskolások, mellettük a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület tagjai idézik meg a kort Rovó Tamás látványos koreográfiáival. Az előadás író-rendezője Matuz János.

A szövegkönyvet még a nyáron megkapták, az első olvasópróbára a tanév kezdetén, szeptember első hetében jöttek össze az Igazak című darab szereplői. A hat fehérvári középiskolából érkezett nyolc diák – Bíró Mózes, Csengey Márton, Farkas Eszter, Helmrich Márton, Németh Dávid, Somos Gergő, Török Laura és Vágó Bendegúz – azóta készül az ünnepi előadásra, amelyet október 23-án, szombaton 10 órakor láthatnak majd a nézők a Városház téren. Az író-rendező ebben az évben is Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa, aki korábban elmondta: a darabot 2015-ben szűk körben már bemutatták, a mostani előadás annak újragondolt, nagyszínpadra alkalmazott igen látványos, zenés, táncos, vizuális effektekkel bővített változata lesz az eredeti szöveggel.

A keddi volt az első alkalom, hogy a darabot a majdani színpad méreteinek megfelelő helyszínen próbálhatta a csapat. A színjátszók és a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület táncosai alaposan el is fáradhattak: a jeleneteket – a rendező szavával élve – egyenként „cincálták szét”, mindegyiknek többször is nekifutottak, hogy a nemzeti ünnepen tökéletes, a közönség számára átélhető, élvezhető legyen az előadás. Matuz János Rovó Tamás koreográfussal együtt figyelte a fiatalokat, javították a hibákat, új ötletekkel is előálltak időnként: a szereplőgárda tényleg rászolgált a dicséretre, fegyelmezetten, figyelmesen követték a kéréseket, jegyezték meg a változtatásokat, ismételték sokadszorra a mozgásokat, mozdulatokat – mindezt persze kabátban, sapkában, nyakukban sállal. A szó szoros értelmében megizzadtak a sikerért.

A próbák sora folytatódik, októberben még sűrűsödik is: a főpróba hetében naponta találkoznak majd az alkotók, hogy minden pontosan összeálljon. Az októberi bemutatón egy nagy ledfal is szolgálja majd a különleges látványvilágot, a vizuális effekteket a Kodolányi János Gimnázium két tanára, Szöllősi Dániel és Bobory-Michna Boglárka készíti. Az előadás zenei vezetője Cserta Balázs.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,