Hírek

Emberevő dinó a dzsungelben

2021. november 21.   SZKKK  

Idén is megrendezte a hagyományos Animóka című kreatív családi délutánt az Animono Animációsfilm-készítő Műhely és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) az intézmény Fürdő sori központjában. Közös animációsfilm-készítés, drámajáték, mesekiállítás, mesekvíz és játékok szerepeltek a programban, de a délután folyamán a résztvevők megismerkedhettek a zörejkészítés titkaival is.

Hétfejű sárkány? Királyfi és királylány? Dehogy. Nem nagyon akarunk spoilerezni, így elöljáróban csak annyit árulunk el a szombati Animókán született filmről, hogy a gyerekek által elképzelt világ elég messze esik a régi meséktől. Az ő meséjükben nem hétfejű sárkány szerepel, hanem dinó, a történet fontos helyszíne egy tűzhányó, amelyből azonban nem láva, hanem csoki folyik, az erdő fáin cukor terem 🙂 De azért egy klasszikus szereplő, a boszorkány is bekerült a mesébe. Reméljük, mindenki kíváncsiságát felkeltettük a rövid animációs film iránt, amelyet hamarosan bemutatunk online felületeinken.

A délután ezzel a filmkészítő foglalkozással indult: a résztvevő gyerekek előbb egy drámajáték keretében közösen kitalálták a dzsungelben játszódó film helyszíneit, szereplőit és történetét, majd elkészítették a mozgatható papírfigurákat és a film háttereit, végül kockáról kockára haladva le is forgatták a filmet Debreczeni Katalin képzőművész, az Animono Animációsfilm-készítő Műhely vezetőjének irányításával.

Az eseményre érkezőket Lázár Ervin mesefiguráinak életnagyságú másai fogadták: Mikkamakka, Vacskamati, Szörnyeteg Lajos, Bruckner Szigfrid és a Négyszögletű Kerek Erdő többi lakója szinte életre kelt az aulában. Az egy napon át látható mesekiállítás szereplőit sokan vitték haza közös szelfi formájában.

A délután népszerű elfoglaltsága volt Falvay Miklós kinect-játéka. Az érzékelő elé lépők egy-egy figurát mozgathattak, és „az égből hulló” pontok elkapásával felöltöztethették őket. Ügyesség és gyorsaság szükséges a játékhoz, amit persze nem csak a gyerekek, de a felnőttek is kipróbáltak. A játék rajongói számára jó hír, hogy hasonló játék lesz az adventi hétvégeken a Varkocs-szobornál is.

Ugyancsak óriási sikert aratott az animációs zene- és zörej-műhely, amely bemutatta a hangok kifejezőerejét. A résztvevő gyerekek közösen készítettek „szinkront” egy rövid animációs filmhez: megszólaltatták a kutyát, a csirkét és a tyúkot, és zörejeket is gyártottak a történethez. Hogy beszél egy tündér, egy robot vagy egy sziklaember? A gyerekek ezt is kipróbálhatták – sőt, abba se akarták hagyni a hangtorzítós játékot.

Hány virág van Mikkamakka ruháján? Hogy hívják a lépdelő fenyőfát? Melyik lábnyom melyik lakóhoz tartozik a Négyszögletű Kerek Erdőben? Hogyan folytatódik ez vagy az a rajzfilmsláger? Sokan töltötték ki a mesekvízt, amelyben régebbi és frissebb mesék is szerepet kaptak, a kvízt helyesen kitöltők apró ajándékokkal távoztak az Animókáról.

 

 


 

, ,