Hírek

A Szőke Nikoletta Quartet a Fürdő soron

2021. december 22.   SZKKK  

A Szőke Nikoletta Quartet koncertje zárta az Adventi Jazz Szerdák sorozatát ma este a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) Fürdő sori épületében. Két nappal szenteste előtt igazi karácsonyi hangulatú koncert kerekedett a tóparti helyszínen.

Az intézmény színháztermét zsúfolásig megtöltő közönséget köszöntve Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke elmondta: a szövetség idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A jubileumot különleges koncertsorozattal is ünneplik: a „30 év jazz” sorozatban országszerte 40 koncert valósul meg 150 zenész közreműködésével, a koncerteknek az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől elnyert pályázatnak köszönhetően ingyenesen lehet részese a közönség. A fehérvári muzsikus nem titkolta, hogy nagyon örül annak, hogy a sorozatban két koncertnek is az egykori „Szabművház” ad otthont, hiszen ő maga is sokat koncertezett ezen falak között.

A montreux-i versenygyőztes, Junior Prima díjas előadó, Szőke Nikoletta az ország egyik legnépszerűbb jazzénekesnője; azon ritka művészek közé tartozik, akit nemcsak a közönség, de a szakma is szeret. Az énekesnő hangját a hazai koncerttermek és fesztiválok hallgatósága mellett New Yorkban, Tokióban, Brüsszelben, Koppenhágában, Londonban és Berlinben is élvezhette már a közönség, énekelt többek között Michel Legrandnal, Bobby McFerrinnel, Kurt Ellinggel és Gregory Hutchinsonnal. A Szőke Nikoletta Quartet 2002-ben alakult, tagjai az énekesnő mellett Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Barcza Horváth József (gitár, nagybőgő) és Juhász Márton (dobok). Mostani fehérvári koncertjükön a klasszikus jazzdalok mellett karácsonyi számokat is hallhatott a közönség.

A szerdai jazzkoncerteken korábban két estén az Öreghegyi Közösségi Házban a Bacsó Kristóf Triad és a Fekete-Kovács Quintet lépett színpadra, a múlt héten pedig a Coltrane Legacy-t hallhatták az érdeklődők a Fürdő soron. A program részeként egy-egy ismeretterjesztő előadás is elhangzott, amelyeken az eseményre jelentkezett diákcsoportok vettek részt. A fellépő zenekarok tagjai kötetlen beszélgetés keretében mutatták be a jazz születését, történetét, miközben egy kis ízelítőt is adtak a fiataloknak saját művészetükből.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

, ,