Hírek

Családi életmód hétvége a farsang jegyében

2022. február 22.   SZKKK  

Harmadik alkalommal rendez családi hétvégét a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület: február 24–27. között várják mindazokat, akiket érdekel az egészség- és környezettudatos életmód, az újrahasznosítás témaköre. Az ingyenes esemény minden korosztálynak kínál programot: játékos ismeretterjesztő foglalkozás gyerekeknek, szűrővizsgálatok, tanácsadások, és persze a szokásos termelői és biopiac várja a látogatókat, vasárnap pedig farsangi felvonulás, táncház és kolbásztöltő fesztivál is lesz. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ által szervezett eseményről kedden tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen.

Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke elmondta: az eseményt a közelgő tavasz jegyében szervezik, és sokféle, a testi-lelki egészség megőrzését célzó tanácsadást, szűrővizsgálatokat, hasznos és érdekes programot kínálnak a látogatóknak. „A családi életmód megjelenítése kapcsán arra törekszünk, hogy az egészséges táplálkozást népszerűsítsük, illetve szeretnénk családi szinten is elterjeszteni a környezettudatos gondolkozást” – hangsúlyozta a piac vezetője.

Az első két nap délelőttjére, csütörtökre és péntekre tizenhárom iskolai csoportot várnak az immár hagyományos „Állomásról állomásra” című, egészségtudatos és környezetbarát életmódra nevelő, játékos foglalkoztató programra. A foglalkozásokon szó lesz többek között a szelektív hulladékgyűjtésről, a komposztálásról is, de a gyerekek megnézhetik a Játékos Tudomány: Kezedben a jövő! című interaktív kiállítást is. Csütörtökön tartja a Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség az átvételi napját, a vásárlókat délután negyed öttől várják, és ekkor jutalmazzák meg a náluk több év óta egészséges élelmiszereket vásárló családokat is.

A Jancsárkert szokásos szombati termelői és biopiaca reggel hét órától várja a régi és az új vásárlókat február 26-án. A Vásárolj tudatosan és egészségesen! Program keretében az első tíz, családjával a helyszínre érkező gyerek 500 forintnyi zsetont kap, amelyeket a Jancsárkert Piac kijelölt standjainál lehet majd beváltani.

A bevásárlás mellett ezen a napon a látogatók 9 órától délig életmód- és dietetikai, valamint homeopátiás tanácsadáson és egészségügyi szűrővizsgálatokon vehetnek részt, ezekről dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvár Járás Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője beszélt a tájékoztatón. Mint mondta, a Jancsárkertben régi hagyománya van ezeknek az egészségügyi programoknak, amelyek a járvány miatt egy ideig szünetelni kényszerültek, de most újra visszatérnek a helyszínre.

A hétvége során az érdeklődők segítséget kaphatnak ahhoz, hogyan csökkenthetik otthonaikban a hulladék mennyiségét, de lehetőség lesz pólószatyor- és pólófonal-készítésre is. A szervezők kérik, hogy akinek van otthon feleslegessé vált farmerja, pólója, zoknija, könyve, hozza magával szombaton, a Jancsárkertben összegyűjtik, később pedig újrahasznosítják azokat. A finomságok kedvelői fánkot és kvircedlit kóstolhatnak, aki pedig „kalandra” vágyik, kipróbálhatja a trükkös bringákat: a balance, rodeó és mini bringát, a közepes és fordított velocipédot, az egykerekűt és a roller trike-ot.

Vasárnap a Fehérvári Polgárok Egyesülete szervezésében kolbásztöltő fesztivált rendeznek reggel hét órától, a legjobb kolbász készítőjének 13 órakor adják át a jutalmát. Major László, a Fehérvári Polgárok Egyesületének alapító tagja, a VII. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál szervezője a sajtótájékoztatón a fesztivál jó hangulatát és a finom kolbászokat emelte ki, amelyeket meg is lehet kóstolni vasárnap. A munkához színpadi programot is kínálnak: Buch Tibor és Gabrovics Pál szórakoztatja a közönséget.

A „disznólkodás” mellé farsangi vígság is jár – a már régi hagyományokkal rendelkező fehérvári farsangi felvonulásról Nagy Judit, a Szín-Tér Egyesület elnöke beszélt a sajtó képviselőinek, felvillantva néhány vidám programelemet. A téltemető rendezvény felvonulóit 10 órára várják a belvárosba, az Igéző elé, ahol mindenkit jelmezbe öltöztetnek. A zenés-táncos felvonulás a Fő utcán indul, résztvevői hagyományosan körbetáncolják az Országalmát, majd a Jancsárkert felé veszik az irányt, hogy ott aztán a parkolóban farsangfarki játékokkal, köztük medvetáncoltatással és téltemetéssel, délben Zombori táncházzal múlassák az időt, egy órakor pedig kiszebábot is égetnek majd.

A tavalyi sikere után idén is megrendezik a piaccsarnokban a Használd tovább, Fehérvár! Facebook csoport tagjainak találkozóját, amelyen a még jól használható, de már feleslegessé vált háztartási eszközöket csereberélhetik vagy adhatják el. Emellett lesz könyv-, játék- és ruhabörze is.

Az ingyenes program a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00393 számú „Fehérvári Családi Életmód Fesztiválok” című projekt keretében valósul meg.

Az esemény részletes programja a Jancsárkert Facebook-oldalán  olvasható.

 

Az esemény résztvevő partnerei:

Székesfehérvár Járás Egészségfejlesztési Iroda; Virág Egészségközpont; Zöldellő Sárrét Egyesület; Gaja Környezetvédő Egyesület; Játékos Tudomány (interaktív utazó kiállítás); Info Balance Bt.; Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség; Fehérvári Polgárok Egyesülete.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós