Hírek

Középpontban az egészségmegőrzés

2021. szeptember 18.   Lőrincz Miklós  

Ezen a hétvégén már második alkalommal várja az érdeklődőket a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület a Fehérvári családi életmód hétvége elnevezésű rendezvényére a Jancsárkertbe. A csütörtökön kezdődött, vasárnap délig tartó ingyenes szabadtéri esemény mai napja a szokásos szombati termelői és biopiac mellett sokféle, a testi-lelki egészségmegőrzéssel kapcsolatos bemutatót, tanácsadást, foglalkozást kínált a látogatóknak.

Az eseményre érkezőket Fazekas Egon (magyar tekerő) és Tokodi Tünde (ütőgardon) muzsikája fogadta a csarnok előtt, közben pedig a sátrakban már el is indultak a tanácsadások, bemutatók: a rendezvény látogatói részt vehettek többek között szűrővizsgálatokon, az Örömvilág Tudatosság Központ szakembereinek köszönhetően pedig megismerhettek számos, a testi-lelki egészséget szolgáló módszert. Többféle masszázs- és jógaforma, stresszoldó, önismereti és személyiségfejlesztő tréning, személyre szóló tanácsadás, reiki, családállítás is szerepelt a palettán, a módszerek közül az érdeklődők mindet ki is próbálhatták a helyszínen.

A gyerekeket fajátékok, kisállat-simogató és a Játékos tudomány – Érzékszervek világa című interaktív kiállítás várta, és olyan kézműves foglalkozások, amelyek a felnőttek érdeklődését is felkeltették. A kalligráfia, a könyvkötészet és a papírfonás titkait is elleshették az érdeklődők, a workshop mellett késztermékeket is lehetett vásárolni, az Alba Könyvmentőknek köszönhetően pedig nagyon kedvezményes árú könyvek között is válogathattunk. A Jane Godall Intézet munkatársaival papírgyöngyöt lehetett készíteni, és ők a használt mobiltelefonokat is begyűjtötték. Megkóstolhatták a vendégek a Jancsárkert különleges kenyereit, nem kisebb személyiség, mint Szent Erzsébet óriásbábja „társaságában”.

A tavalyi eseményhez hasonlóan az idein is van póló-, zokni-, farmer- és könyvgyűjtés – hangsúlyozottan csak ilyen típusú holmikat tudnak itt fogadni, hiszen ezeket tudják újrahasznosítani. A vasárnap délelőtt kifejezetten az újrahasznosítás jegyében telik: 8.00–12.00 óra között a Használd újra, Fehérvár! Facebook-csoport találkozóját rendezik meg. A tagok – ahogyan az online térben is teszik – még használható, de a saját háztartásban már feleslegessé vált ruhákkal, játékokkal, táskákkal, háztartási eszközökkel települnek ki a Jancsárkertbe, ahol jelképes áron lehet hozzájutni a holmikhoz. A piac belső csarnokában ez idő alatt ruhabörzét rendeznek, ahol felnőtt és gyermekruhát, könyveket, játékokat találnak az érdeklődők.

Fotó: Lőrincz Miklós