Hírek

Iván és George békésen tűrte a simogatást

2021. szeptember 17.   Hajnal Csilla  

Mézet kóstoltak, zsíros kenyeret ettek és frissen készült almalevet is kóstoltak a Fehérvári családi életmód hétvége pénteki napján a gyerekek a Jancsárkertben. Ez a nap róluk szólt, az egészséges életmódra és környezettudatos gondolkodásra nevelő játékot, amelyre idén 13 osztály regisztrált, nekik szervezték. A Munkácsy Mihály Általános Iskolából négy, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolából hat, a Tóvárosi Általános Iskolából három osztály jelentkezett, hogy végigjárja az állomásokat.

„Legyen a neve mostantól Iván, a másik meg legyen George” – a kisállat-simogatóban éppen keresztelő zajlik: a Munkácsy nyolcadikosai a fürjekkel ismerkednek. Mit esznek, hol laknak, melyik a fiú és melyik a lány – sorjáznak a kérdések, közben simogatják a kis tollasokat a gyerekek. Kiderül, hogy a fürjeknél a hímek a hangosabbak és kicsit színesebbek is, mint a nőstények, és azt is megtudják a kíváncsiak, hogy az otthonukban, Orondpusztán nem ketrecben élnek, hanem az udvaron szaladgálnak az aprócska, pöttyös tojást tojó fürjek.

A diákcsapat aztán átmegy a sátorba, ahol az öt állomásból álló játék várja őket. A Depónia Nonprofit Kft. munkatársainak segítségével megismerkednek a szelektív hulladékgyűjtés alapelveivel, a játékokban azonnal ki is próbálhatják, sikerül-e minden „szemetet” a megfelelő helyre tenni. Kicsiben láthatják azt is, hogy néz ki az összepréselt fém- és műanyaghulladék. A szomszédos asztalnál a Sóstó Természetvédelmi Területről tudhatnak meg érdekességeket, madarakkal, növényekkel ismerkedhetnek a forgatható képek segítségével, de mágneses kirakóval is próbálkozhat, akinek kedve van. Ezt inkább a kisebbek élvezik, másodikos, harmadikos, negyedikes osztály is érkezik a Jancsárkertbe, óránként jön a váltás, folyamatos a gyerekzsivaj a sátorban: tavalyhoz képest igencsak megnőtt az érdeklődés a program iránt.

Van is mit nézni, a Játékos tudomány – Érzékszervek világa interaktív kiállítás minden pontján áll valaki: itt kiderül, felismerik-e a szagokat, tudják-e, hogy a nyelvünk melyik részén érezzük a különböző ízeket, de lehet óriás fogkefével fogat mosni egy modellen és nagy sikere van a csőorgonának. Itt egy osztály rögtönzött koncertet is ad: a különböző hosszúságú csövek ütögetése mellett a Boci, boci tarka kezdetű dalocska éneklésével mókáznak a diákok.

Jó látni, hallani, hogy a Zöldellő Sárrét Egyesület asztalánál a legtöbb gyerek okosan válaszolgat az újrahasznosítással, hulladékcsökkentéssel kapcsolatos kérdésekre. Tudják, mi a komposztálás, sokan felemelik a kezüket a kérdésre: ki komposztál otthon? Érdeklődve szaglásszák a feléjük nyújtott szalvétát, amiről kiderül: már nem használt konyharuha és méhviasz „találkozásából” született. Ha a meleg tenyerünkkel rásimítjuk egy edény tetejére, fedőként szolgál, és persze csomagolhatunk bele szendvicset a suliba – alufólia helyett kiválóan megfelel a célra.

Ahogyan tavaly, most is nagy érdeklődés kíséri Borbás Edit almalé készítő berendezésének munkáját: az egyik felén bemegy az alma, a másik felén kijön a lé – állapítja meg valaki nevetve. Mindenki kap kóstolót is az igazán friss és száz százalékos gyümölcsléből, aki pedig megéhezett, azt idén is vendégül is látták: a mangalica zsíros kenyeret paradicsommal, paprikával, uborkával megpakolva a Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület tagjai kínálták a gyerekeknek.