Hírek

Színes világ fekete-fehérben

2022. február 26.   SZKKK  

Schäffer Móric fotóiból nyílt tárlat február utolsó péntekén a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar galériájában. A kreatív és elgondolkodtató fekete-fehér képekből rendezett, április 10-ig látogatható kiállítást Szolga Réka nyitotta meg, közreműködött Berki Lilla népdalénekes.

A kiállítótérbe belépve sokan érezhették úgy, hogy ezekre a képekre kevés lesz egy este: nem volt túlzás a kiállítást beharangozó írásunkban a „megállásra, lassításra, elgondolkodásra késztetnek” jelzők sora. Főként embereket látunk különféle helyzetben, nem véletlenül: az alkotó saját bevallása szerint az emberábrázolást érzi magáénak.

Az estet megnyitó produkció is emberről szólt: Berki Lilla népdalénekes úgy érezte, hogy ehhez az eseményhez, ezekhez a képekhez Fehér László balladája illik legjobban. Az egész magyar nyelvterületen elterjedt, bár vidékenként más-más dallamra énekelt népballada egy vándortémaként élő cselekményt elevenít fel, amely szerint a lólopásért elítélt Fehér Lászlót húga kincsekkel akarja megváltani, a bíró azonban őt magát kívánja.

A kiállítást a közönség figyelmébe ajánló Szolga Réka a művészt bemutatva arról beszélt, hogy Schäffer Móric gyermekei születése után, 2015-ben vette meg az első komoly fényképezőgépét, hogy legyen mivel megörökíteni – a megnyitón is jelenlévő – örökmozgó ikreket – azóta folyamatosan készíti képeit, már nem csak róluk. Fotográfus és fotótermék-kereskedő végzettséget szerzett, 2019-ben pedig – a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség szalonjain és körversenyein elért eredményei alapján – átvehette a nemzetközi fotóművész diplomát is.

A képekre áttérve Szolga Réka azt emelte ki, hogy Móricot a színek helyett inkább a fény és árnyék kontrasztja érdekli. A fekete-fehér képek letisztult, puritán világot mutatnak, a színek sem vonják el a figyelmet a kompozícióról, minden ennek van alárendelve. Nem zavarja, ha egy kép kiég vagy bebukik: a túl sok fehér vagy túl sok fekete is hozzájárul a mondanivalóhoz.

A kiállító fotóst az Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársa, Gruber Nóra kérdezte eddigi pályafutásáról és a kiállított képekről. A beszélgetésben elhangzott, hogy Móric leginkább a spontán képeket kedveli – a tárlaton több olyan fotó is látható, amelynek alanya csak a kép elkészülte után tudta meg, hogy fotózták. Más a helyzet az aktfotókkal, ott minden megtervezett és beállított.

A kiállítás április 10-ig látogatható a ház nyitvatartási idejében, az érvényes járványügyi szabályok betartásával.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

, ,