Hírek

Amit tudni akarsz a jazzről

2022. március 26.   SZKKK  

Mit jelent az improvizáció? Hol van a helye a szólistának a zenekarban? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők március 29-én, kedden az Öreghegyi Közösségi Házban, ahol három órától a Nagy János Trió tagjai tartanak zenekari workshopot. Az ott hallottakat aztán este hattól a trió koncertjén élőben is megtapasztalhatja a közönség. A részvétel mindkét eseményen ingyenes.

A Kodolányi Egyetem Modern Zenei Tanszéke szervezi a programot, amelynek keretében az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek a műfaj sajátosságaival a Nagy János Trió segítségével. A zenekar tagjai három órától várják a hallgatóságot, hogy megmutassák például azt, mi az improvizáció szerepe és hol annak helye egy koncerten, egy lemezfelvételen. Szó lesz arról is, mit jelent a párbeszéd egy zenekarban. A muzsikusok bemutatják a ritmus szekciót, beszélnek arról, milyen funkciót tölt be egy szólista, de beszélnek majd arról is, hogyan készülnek fel a próbákra és azok hogyan zajlanak. A workshop sok hasznos információt adhat azoknak, akik már játszanak zenekarban és azoknak is, akik még csak tervezik, hogy szeretnének együtt zenélni másokkal.

Este hat órától koncertet is ad a zenekar az Öreghegyi Közösségi Ház színháztermében. A 28 éve alakult Nagy János Trió összetétele folyamatosan változott az évek során, mai formáját 2014-ben nyerte el, ekkor lett a hagyományos jazztrióból (zongora, bőgő, dob) billentyűs hangszerekkel, hegedűvel, dobbal kiegészített zenekarrá. Nagy János számára ez a basszushangszer nélküli felállás szerzőként a korábbinál nagyobb szabadságot ad mind a harmóniák, mind a ritmus, mind pedig a hangzás terén. „Nincsenek lezárt kompozíciók, állandó változásban vannak a dalok koncert közben, így kötetlenebbül, bátrabban töröm meg a magunk által felállított szabályokat” – fogalmazott erről a zenekarvezető. A formációnak négy éve jelent meg Debussy 100 című lemeze, amelyen közreműködött Vincent Mascart francia szaxofonművész, tavaly novemberben pedig 50 címmel jelent meg albumuk, amelyen szintén hallhatók neves vendégművészek. „Nem emlékszem, mikor döntöttem el, hogy zenész leszek, de amikor megkérdezték gyerekkoromban, mi leszek, ha nagy leszek, mindig az volt a válaszom, hogy zenebohóc. A zene mindig a játékot, a pajkosságot jelentette számomra” – mesélte Nagy János a lemezen hallható anyag hátteréről. A koncerten Nagy János (zongora, billentyűs hangszerek), Frankie Lato (hegedű) és Joubert Flóra (dob) játszik március 29-én, kedden 18 órától, a belépés ingyenes.