Hírek

Vége a Ki mit tud? előválogatóknak

2022. március 7.   SZKKK  

Utolsó szakaszába lépett a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) Fejér megye nyugdíjasainak szervezett hagyományos Ki mit tud? versenye: március 6-án véget értek az előadóművészeti kategória előválogatói. Március 20-án, vasárnap 15 órakor a Malom utcai Táncházban rendezett gálán szépkorú művészeink a zsűri által legjobbnak ítélt színpadi produkciókat mutatják majd be.

Az első előválogatón is különleges produkciókat láthattunk, a zsűri – Bécsiné Krämer Ágnes néptáncpedagógus, Matuz János, az SZKKK művészeti intendánsa és Kneifel Imre ének-zene tanár, népzenész – akkor öt versenyzőt ezüst, tízet arany, négyet kiemelt arany minősítéssel díjazott. Március 6-án ismét benépesedett a Táncház. A nézőtéren a lelkes közönség, a színpad mögött az izgatott fellépők várták, hogy végre elkezdődjön a székesfehérvári Nyugdíjas Ki mit tud? utolsó előválogatója.

A köszöntők és a zsűri bemutatása után mezőföldi dalokkal és népdalcsokorral a Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Dalkör állt először színpadra. A csoportos produkció után Matus Mihály Balázs Fecó szerzeményével örvendeztette az egybegyűlteket. A Pákozdi Népdalkör palóc népdalcsokra után Arany János szavalta el Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című versét, majd Bölcsföldi Ferenc harmonikaszólójában hallhattuk Sosztakovics második keringőjét. Sebestyén Veronika a Gyere be rózsám, gyere be című népdallal és a székely himnusszal nevezett a megmérettetésre úgy, hogy hangszerén alig néhány hónapja tanul játszani.

Micsey Lászlóné Ria A gyöngyhalász és Az én időm című táncdalokkal érkezett. A felcsúti Gyöngyvirág Nyugdíjasklub tagjai Akkor szép az erdő, mikor zöld című műsorukban magyar népdalokat  adtak elő. Csordás István éneke után Nagy Judit magyar népdalokat és reneszánsz magyar táncokat mutatott be furulyakísérettel. Erre a válogatóra több táncos csoport is érkezett: a Csíkvár Nyugdíjasklub és a fehérvárcsurgói Kéknefelejcs Nyugdíjasklub Tánccsoport is rábaközi táncokkal fokozta a rendezvény hangulatát. A délelőtti program zárásaként ismét meghallgathattuk Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét, ezúttal Gáncs Lászlóné előadásában.

Az ebédszünet után elsőként a Mephistó Zenekar lépett fel, akik tánczenéjükkel meghozták a kedvet a további produkciókhoz. Erdősi Istvánné saját versét mondta el, mely a Gyermekkor címet kapta. A meghitt pillanatok után csoportos bemutatók következtek: a Köfém Nyugdíjasklub Harmonika Triójának dalcsokra, a Besnyői Népdalkör sárközi népdalcsokra és a Köfém Nyugdíjasklub Férfikórusának betyárdalai. A folytatásban volt próza, könnyűzene, néptánc – nyugdíjasaink ismét bizonyították, hogy sok mindent tudnak. Takács Pálné a Virágzó cseresznyefa című verset szavalta el Simon Istvántól. Komjáti László a La paloma, a Love Me With All Of Your Heart és az Obladi oblada című slágerekkel érkezett. A Köfém Nyugdíjasklub Tánckara szatmári táncokat, az Akácvirág tánccsoport mazurkát táncolt. Lakatos Sándor klarinétján a Holdas éj a Dunán, a Hámolos Román, az Orgonavirág és Rózsalevél című műveket játszotta el. Végül Somlyó György Bartók című versével zárta az előválogatót Nagy Judit.

A zsűri – Bécsiné Krämer Ágnes néptáncpedagógus, Matuz János, az SZKKK művészeti intendánsa és Varga Júlia ének-zene tanár, karvezető – és a közönség is elégedett volt a produkciókkal, ezen az előválogatón is szép eredmények születtek.

 

Ezüst minősítést kapott:

Komjáti László

Sebestyén Veronika

Takács Pálné

 

Arany minősítést kapott:

Akácvirág tánccsoport

Arany János

Besnyői Népdalkör

Bölcsföldi Ferenc

Csíkvár Nyugdíjasklub

Csordás István

Erdősi Istvánné

Gyöngyvirág Nyugdíjasklub

Kéknefelejcs Nyugdíjasklub Tánccsoport

Köfém Nyugdíjasklub Harmonika Trió

Matus Mihály

Micsey Lászlóné Ria

Nagy Judit

Pákozdi Népdalkör

 

Kiemelt arany minősítést kapott:

Köfém Nyugdíjasklub Férfikórusa

Köfém Nyugdíjasklub Tánckara

Lakatos Sándor

Mephistó Zenekar

Nagy Judit

Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Dalkör

 

A zsűri a két előválogató után javaslatot tett a gála műsorára, amit március 20-án, vasárnap 15 órakor tartanak meg a Táncházban (Malom utca 6.).

Fotó: Posfai Attila (Székesfehérvári Fotóklub)

 


 

,