Hírek

A zsűri döntött: ők már tudják, ki mit tud!

2022. február 21.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) a hagyományokhoz híven ismét Ki mit tud? versenyt hirdetett Fejér megyei nyugdíjasok számára képző-, ipar- és népművészet, valamint előadóművészet kategóriákban. A beérkezett alkotásokat a zsűri február 18-án értékelte, a véleményük alapján tervezett kiállítás megnyitója 2022. február 25-én, pénteken 15 órakor lesz a Malom utcai Táncházban. A tárlat március 7-ig látogatható. A színpadi produkciók előválogatóját február 27-én és március 6-án, a gálát március 20-án tartják szintén a Táncházban. A belépés minden rendezvényre ingyenes, de védettségi igazolványhoz kötött.

A képző-, ipar- és népművészeti kategóriában bármely tárgyalkotó művészeti ágat képviselő alkotással lehetett nevezni, festmény, grafika, kisplasztika, hímzés, csipke, kerámia, fotó, ékszer – a közel negyven jelentkezőnél csak a képzelet szabott határokat. E kategória versenyzői február 8-ig adhatták le műveiket bemutatásra kész állapotban a Malom utcai Táncházban. A nevezett tárgyak leadásával egy időben azt is jelezhették, hogy részt szeretnének-e venni a zsűrivel való február 18-i konzultáción.

Sok szép, értékes, érdekes, elgondolkodtató tárgy érkezett: fafaragások, olajfestmények, kevert technikás festmények, horgolás, szőttesek, szőnyeg, tornazsák, még zenélő doboz is. A beadott műveket a zsűri – Szolnoki Szabolcs festőművész, Szili Zsuzsanna lakberendező, designer és Szenczi Jánosné Zsuzsanna, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke – február 18-án, pénteken véleményezte a Táncházban, ahol délután konzultációs lehetőséget is biztosított, hogy segítő tanácsokkal láthassa el az erre jelentkező 12 alkotót. A zártkörű értékelés utáni beszélgetésen a zsűri megkérdezte az alkotókat, hogyan készítették pályamunkáikat, mennyi ideig tartott a munka, mióta foglalkoznak e művészeti ágakkal. A konzultáció meghatározó élmény volt a jelentkezők számára.

A február 25-től március 7-ig tartó kiállításon az összes alkotás megtekinthető lesz a Táncház nyitvatartási idejében. A megnyitón, február 25-én, pénteken 15 órakor az is kiderül, melyik tárgy milyen minősítést kapott. A bronz, ezüst és arany minősítések mellett a zsűri három kiemelt arany minősítést is odaítélt az alkotóknak, akik okleveleiket és jutalmaikat a kiállítás megnyitóján vehetik majd át, ezért a szervezők minden résztvevőt visszavárnak.

Több lelkes nyugdíjas a tárgyalkotó kategória mellett előadóművészként is nevezett a megmérettetésre. Őket és társaik produkcióit február 27-én és március 6-án, vasárnap 10 órakor az előválogatókon, március 20-án, vasárnap 15 órakor a gálán nézhetik meg a Táncház színpadán az érdeklődők.

A rendezvényeken csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettségi igazolvány csak személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt érvényes. Az orrot és szájat eltakaró szájmaszk használata kötelező.