Hírek

„De hiszen már itt is vagyunk!”

2022. április 23.   SZKKK  

Izgatott gyerekhangok, jelmezigazítás, utolsó utasítások a rendezőtől – csak úgy zsibongott az Öreghegyi Közösségi Ház aulája, ahogyan sorra érkeztek a csoportok a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatójára. Idén nyolc színjátszó csapat regisztrált, hogy megmutassa magát a zsűrinek és a közönségnek. Sokféle előadást, tehetséges, lelkes, egymásra figyelő, a játékot nagyon is komolyan vevő színészpalántákat láttunk és kitűnően szórakoztunk szombaton.

A három kismalac, királyok és királylányok, varázslók, sőt, maga az ördög is „vendég” volt az Öreghegyi Közösségi Házban szombaton – színes palettát kínált a közönségnek a nyolc csoport: jól felépített, mozgalmas, érdekes, humoros vagy éppen elgondolkodtató, mai problémát felvető darabokat hoztak a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatójára a csoportok, amelyek mindegyikéről elmondható: tagjai láthatóan nagy élvezettel játszottak együtt – a találkozó már ezzel elérte a célját. A gyerekek ráadásul úgy játszottak, hogy annak eredményét a közönség is végig nagyon élvezte.

A Prikulicsok első csoportja például mozgásra késztette a nézőket, akik persze kíváncsian követték a gyerekeket az aulába: ott indult ugyanis a Kétbalkezes varázsló története. Fitzhuber Dongó itt, a lépcső aljában kereste a Központi Varázslóirodát, hogy aztán Éliás Tóbiással együtt a közönséget maga után csalogatva a színházteremben találkozzon a bánatos Badar királlyal, és kiszabadítsa fogságából a világszép Lanolin királykisasszonyt. Békés Pál klasszikusát két felvonásban vitte színpadra a Prikulicsok két csoportja, mindkettőben remekeltek a szereplők, a mindkét felvonásban játszó Borbély Levente különdíjat is kapott briliáns egyéni alakításáért: a zsűri, Pátkay Mónika drámapedagógus és Zalavári András meseterapeuta, rendező nagyra értékelte orgánumát, szép beszédét, sokoldalúságát.

Nagyszerűek voltak az abai Bökönc másodikosai: a citeraszóval kísért, népdalokkal, mondókákkal, sok mozgással színesített Mese-játékban önfeledten játszottak, mókáztak együtt a gyerekek, miközben úgy figyeltek egymásra a kis művészek, mint az igazi profik – a zsűri ezt különdíjjal jutalmazta is. Belakták az egész színpadot, jó ritmusban táncoltak, forogtak, szaladtak körbe, a párbeszédeket jól érthetően, hangosan mondták el, az éppen nem beszélők meg ügyesen játszották el szerepüket – kedvencünk volt például a királylány, aki a király háta mögül hol jobbról, hol balról kukucskált ki szemérmesen a kezére pályázó legényre. A királyt játszó fiúcska is igazán nagyot alakított: az eredeti szereplő sajnos beteg lett, helyettese úgy játszott, hogy még a zsűri sem vette észre a beugrást.

A Bökönchöz hasonlóan beleszerettünk a másik abai csapatba is: a Göncölpallér negyedikesei azt játszották el, hogy milyen nehezen választanak darabot a színjátszó találkozóra, aztán egyszer csak „rácsodálkoznak” a közönségre: „De hiszen már itt is vagyunk!” A Jóka ördöge című történetet láthattuk tőlük, amely szintén megnevettette a közönséget. Jóka, a felesége meg az ördög mellett a görög drámákból ismerős kar is mindent megtett azért, hogy a teremben jelenlevők emlékezetében megmaradjon a mese.

Az adonyi Morzsák A három kismalac jól ismert meséjébe a jelenünkből ültettek elemeket, a helyes kis rózsaszín „jószágok” lakóparkot építettek például, a farkas pedig – reagálva a napi hírekre – oroszul köszönt a képzeletében már a fazékban látott malackáknak. Egyikük, a Töfi malacot alakító Auer Hanna a színes színpadi alakításért különdíjat kapott a zsűritől.

Mátyás király történetekkel érkezett a találkozóra a fehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola Kossuth Színköre, akik a próbafolyamat során betegséggel, hiányzással küzdöttek, de mindenképpen szerették volna megmutatni, hogy „Ki itt a király?” – a szerkesztett játékot klassz jelmezekben adták elő.

A Fekete Heidi vezetésével működő Örömszikrák csapatban több fehérvári iskola diákjai játszanak együtt. A Szikrák című előadásuk részben improvizációra épült, céljuk volt, hogy egy nagy közös játékkal másoknak is örömöt szereznek.

Mai történetet adtak elő a a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium kisgimnazistái: a Petőfi Színpad tagjai csak néhány hónapja játszanak együtt. Álomzóna című életjátékát a saját ötleteik alapján hozták létre: mai témát választottak, a külföldre költözésről meséltek két kislány barátságán keresztül. Az előadásban érdekességként árnyjátékot is használtak, az álom világának bemutatására.

A produkciókat két részletben, délelőtt és délután értékelte a zsűri két tagja, a rendezőknek tanácsokat is adtak a rövid megbeszéléseken. A minősítéseket a helyszínen hirdették ki, a debreceni országos találkozóra e-mailben kapnak majd meghívót a megyei forduló bemutatóit értékelő szakemberek által kiválasztott előadások.

És végül következzenek az eredmények:

Arany minősítés:

Bökönc (Aba, Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola, rendező: Gőbölös Gábor)

Göncölpallér (Aba, Sárvíz AMI – Atilla Király Gimnázium Aba Sámuel Tagiskola, rendező: Hegedűs Csabáné és Tömör Zsuzsanna)

Morzsák (Adony, Szent István Általános Iskola és AMI, rendező: Füsi Gyöngyi)

Ezüst minősítés:

Kossuth Színkör (Székesfehérvár, Kossuth Lajos Általános Iskola, rendező: dr. Kalmárné Várady Henriette Lilla)

Prikulicsok 1. csoport és 2. csoport (Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola és a Szín-Tér Egyesület, rendező: Buza Tímea)

Bronz minősítés:

Örömszikrák (Székesfehérvár, rendező: Fekete Heidi)

Petőfi Színpad (Sárbogárd, Petőfi Sándor Gimnázium, rendező: Leszkovszki Anna)

 


 

,