Hírek

A tópartis tengerparti tinimozi kapta a fődíjat

2022. április 28.   SZKKK  

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 12. C osztálya kapta az idei Bolondballagás fődíját: az önkormányzat 150 ezer forinttal járult hozzá az érettségi bankett költségeihez. A második helyezettnek járó 100 ezer forintos jutalmat a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 12. A osztálya kapta, a harmadik helyre a Széchenyi István Műszaki Technikum 12. G osztályának rögtönzött történelemórája került, ők 75 ezer forinttal lettek gazdagabbak az esemény végére, ahol a zsűri egy 50 ezer forintos különdíjat is átadott a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium online oktatás csodáit bemutató 12. B osztályának.

Csütörtökön felbolydult a belváros: a megszokott reggeli nyugalmat, az egykedvű óvodába, iskolába, munkába menetet, az áruszállítók pakolását valami különleges pezsgés váltotta fel az Alba Plaza előtti téren. Először csak fel-felbukkant néhány furcsa öltözetű fiatal, majd percről percre egyre többen lettek, míg fél kilenckor vidám maskarásokkal telt meg a terület. Ekkorra már minden járókelő rájött: eljött a végzős középiskolások bolondballagásának napja, ami évtizedek óta a diákok kedvelt programja, amit a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után végre újra meg lehetett rendezni.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ idei felhívására 25 osztály jelentkezett, közülük 12 csoport színpadi műsorral is készült a megmérettetésre. Megmérettetés, hiszen az önfeledt bolondozáson kívül a városi Bolondballagás egy verseny is, ahol a tét nem is kicsi: a zsűri által legjobbnak ítélt három csapat Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának jóvoltából 150 000, 100 000 és 75 000 forintos hozzájárulást kap az érettségi bankettjük megtartásához.

Az izgatott tanulókat Mészáros Attila alpolgármester és Furtenbacher Dorina, a Szóval győzni kommunikációs bajnokság 3. helyezettje köszöntötte, majd a hömpölygő tömeg rendezett sorokban, a Band Of StreetS zenekar kíséretével megindult a belváros felé. A Liszt Ferenc utca és a Városház tér hamar megtelt élettel. A jelmezes seregből már messziről kimagaslott néhány dinoszaurusz, felismertünk mese- és filmhősöket, voltak motorosok, szörfösök, királyok, királynők, unikornisok, a halloweeni éjszakák rémei, időnként feltűnt pár kedvesen mosolygó homár, vad és kevésbé vad táncosok, és néhány felismerhetetlen alak. A vidám hangulatról nemcsak a bolondballagók, hanem az amerikai stílusú rezes utcazenélést 2011 óta népszerűsítő Band Of StreetS zenekar is gondoskodott.

A Hotel Magyar Király előtti téren felállított Zichy-színpadon minden csapat bemutatkozhatott. Képviseltette magát a Bugát Pál Technikum, a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, a Hunyadi Mátyás Technikum, az I. István Technikum, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, a Széchenyi István Műszaki Technikum, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium. A jelentkezők közül 12 osztály rövid előadással is meglepte társait és a népes közönséget. A legtöbben táncos produkciókkal készültek. Voltak osztálytáncok, bajor sörtánc, az iskolás éveket bemutató táncok, jöttek vad motorosok és még vadabb szörfösök, lobogott a szélben a szélzsák, belekóstolhattunk az online oktatásba, sőt, a városban megkoronázott királyokat és királynőket is megismerhettünk.

A jelmezes bemutatkozókat idén is négytagú zsűri értékelte: dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Töll Konrád, a polgármesteri hivatal kommunikációs tanácsadója, Csüri Bence, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke és Juhász Zsófia, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ igazgatója nagy lelkesedéssel fogadták a fiatalok bemutatóit. Különdíjat kapott a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium online oktatás csodáit bemutató 12. B osztálya. A verseny győztese a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 12. C osztálya lett, akik tengerparti tinimozit varázsoltak a színpadra, nyereményük 150 ezer forintos hozzájárulás az érettségi bankett költségeihez.

A második helyezettnek járó 100 ezer forintos jutalmat a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 12. A osztálya kapta, akik vörös overálos, Dalí-maszkos rablókkal és a Ciao Bella slágerre táncoló lányokkal idézték meg az A nagy pénzrablás című filmet.

A harmadik helyre a Széchenyi István Műszaki Technikum 12. G osztályának rögtönzött történelemórája került, ők 75 ezer forint hozzájárulást kaptak. Az eredményhirdetésnél újabb meglepetés várta a tanulókat: a zsűri bejelentette, hogy a nyereményeken felül minden műsort is adó osztályt 40 ezer forinttal jutalmaz.

A szervezők remélik, hogy a végzősöknek a tanév utolsó hetében, az ünnepélyes ballagás és az érettségi vizsgák előtt sikerült feltöltődniük a Bolondballagáson, és ez a nap is bekerül a felejthetetlen középiskolai emlékeik közé.

Fotó: Kiss László (ÖKK) és Lőrincz Miklós


 

,