Hírek

A Sötét hattyúk tava kapta a fődíjat

2023. május 3.   SZKKK  

A Sötét hattyúk tava című produkció, azaz a Hunyadi Mátyás Technikum 12. A osztálya nyerte az idei Bolondballagás fődíját: az önkormányzat 150 ezer forinttal járult hozzá az érettségi bankett költségeihez. A másodiknak járó 100 ezer forintos jutalmat a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 12. D osztálya kapta, a bronzérmes a Hunyadi Mátyás Technikum 12. C osztálya, ők 75 ezer forinttal lettek gazdagabbak. A zsűri egy 75 ezer forintos különdíjjal ismerte el a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 12. A osztályát – de szerdán mindenki nyert, hiszen aki a színpadon bemutatkozott, 50 ezer forintot kapott a bankett költségeihez. 

A belvárosi járókelők már megszokták, hogy a Bolondballagás napján felbolydul a környék és maskarásokkal telnek meg a terek, de az időjárás idén nem kedvezett a maturálóknak. A szervezők a várható eső elől fedél alá terelték a diákokat, így aztán az idei rendezvény már csak azért is emlékezetes lesz, mert a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban eddig még sosem volt Bolondballagás. A maskarások a Szent István-terem padlóján ülve várták, hogy elkezdődjön a bemutatók sora a színpadon, ahol a Versünnep résztvevői, Vargha Villő Virág és Borbély Levente Miklós köszöntötték társaikat. A várakozás perceiben a Sopianae Brass gondoskodott a jó hangulatról.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ felhívására idén 23 osztály jelentkezett a Bolondballagásra: a Bugát Pál Technikum, a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola, a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, a Hunyadi Mátyás Technikum, az I. István Technikum, a Jáky József Technikum, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium végzősei jöttek el az eseményre. Bár a hagyományos jelmezes felvonulás reggel elmaradt, a végzős osztályok bemutatkozása így is szép élményekkel gazdagította a jelenlévőket: kattogtak a fényképezőgépek, no meg a mobilok, és persze rengeteg videó is forgott, a műsorokat pedig hangos ováció és taps kísérte a teremben.

Volt is miért, sok ötletes produkciót látott a közönség, amelyben a diákok mellett ott ültek-álltak a végzősöket kísérő, velük együtt bolondozó tanárok is. A Grease című musical klasszikus táncos párbaj jelenete mellett a Mamma Mia dallamait is hallottuk, de számos más zenés-táncos bemutatkozót is hoztak az osztályok a Bolondballagásra. Zajos sikert aratott a kórházi környezetben játszódó abszurd, amelynek végén – talán a közelgő vizsgákat megelőző állapotokra utalva – a zárt osztály felirat is megjelent a színpadon. Már a bemutatók sorában is kitűnt a később győztesként kihirdetett Sötét hattyúk tava „előadás”, amelyben rózsaszín tütüs, ám kissé szőrös „balerinák” lejtettek táncot, miközben mellettük az érettségi vizsga sötét felhői gyülekeztek. Jelentjük: a színpadon végül mindenki átment a vizsgán!

A jelmezes bemutatkozókat idén is négytagú zsűri értékelte: dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Töll Konrád, a polgármesteri hivatal kommunikációs tanácsadója, Csüri Bence, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke és Juhász Zsófia, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ igazgatója pontozta a bemutatókat, amelyek végeztével az eredményhirdetés előtt meglepetés várta a diákokat: a város polgármestere bejelentette, hogy a nyereményeken felül minden, a színpadon műsort is adó osztályt 50 ezer forinttal jutalmaznak idén.

Ezután már csak a díjazottak bejelentése következett: különdíjat, és ezzel a harmadik helyezettnek is járó 75 ezer forintos jutalmat kapott az eredeti ötletért és szövegért a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 12. A osztálya, akik a Tanzen! című előadással lepték meg a közönséget. A harmadik helyre a Hunyadi Mátyás Technikum 12. C osztályának Hol volt, hol nem volt című zenés-táncos produkciója került, ők is 75 ezer forintot nyertek.

A második helyezettnek járó 100 ezer forintos jutalmat a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 12. D osztálya kapta. A verseny győztese a Hunyadi Mátyás Technikum 12. A  osztálya lett, akik a sötét hattyúk tavát varázsolták a színpadra, nyereményük 150 ezer forintos hozzájárulás az érettségi bankett költségeihez.

A rendezvény végére még a nap is kisütött, kicsalogatva a bolondballagókat az épületből, akik rögtönzött felvonulással ünnepelték meg az időjárástól kapott „jutalmat”.

Fotó: Simon Erika (ÖKK)


 

,