Hírek

Kortárs Művészeti Fesztivál a Csónakázó-tó partján

2022. május 9.   SZKKK  

Tánc, zene, színház és kertmozi, kiállítás és művészeti vásár, design liget és street food, és persze a Jam-Bory-Vár egész napos programja – sokszínű, változatos és gazdag kínálat várja a 21. Kortárs Művészeti Fesztivál látogatóit május 14–21-ig a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban és annak környékén, a Csónakázó-tó partján. Pokorny Lia beszélgetős show-ja, a Momentán Társulat előadása, a Mörk, a Leonardo Jam koncertje, a FareMiDo opera stand upja – csak néhány a színpadi fellépők közül. A fesztiválról hétfőn tartottak sajtótájékoztatót, a részletes programokról a www.fehervariprogram.hu honlapon és a fesztivál közösségi oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Jó, hogy idén újra van Kortárs Művészeti Fesztivál, amely sokszínű programmal, új helyszínen, a Csónakázó-tónál várja a látogatókat – mondta a hétfői tájékoztatón Lehrner Zsolt alpolgármester, aki arról is beszélt: jó érzés, ha ilyenkor tavasszal élettel lesz tele a város. Bár sokan talán azt gondolják, a kortárs szó nem ijesztő, a mának, a ma nemzedékének is szóló programokkal mindenkit megszólít.

A Kortárs Művészeti Fesztivált a hagyományoktól eltérően idén a Jam-Bory-Vár nyitja, ez lesz az első a programok sorában május 14-én, szombaton. Délután négykor nyit a Bory-vár kapuja: mandalakészítő workshop, bábszínház, slam poetry, Tudósok, Grabovski, Aznap project és Zuboly koncert, a Vagyóczki-teremben drMáriás kiállítása, este fényvetítés és tűzszínház várja a közönséget.

Szepesi Imre Zöld, a Méh-Kas-Aula egyesület vezetője elmondta: a slam poetry programon például egy olyan salmmert hallhat majd a közönség, aki idén év végén résztvevője lesz a slam világbajnokságon. Elhangzott, hogy egyszerre 500 főnél többen nem tartózkodhatnak a vár területén, a programok zárása után pedig ingyenes buszjárat szállítja a közönséget a Piac térre.

A fesztivál hivatalos nyitánya egyúttal a Székesfehérvári Művészek Társasága Fény és árnyék című közös kiállításának megnyitója is lesz vasárnap 16 órakor a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ melletti zöldterületen. A Székesfehérvári Művészek Társasága (SZMT) képviseletében Falvay Miklós elmondta: az idén 30 éves társaság számára mindig öröm, ha a Pelikán Galérián kívül is megmutathatja magát. Idén az SZMT többek között Fej című projekttel jelentkezik: a videoinstalláció azoknak a művészeknek, műveknek is bemutatkozási lehetőséget ad, akik/amelyek inkább csak teremben szoktak megjelenni. A projekt, amelynek tervezője Falvay Miklós, nappal és éjjel is látványosságot ígér: sötétedés után a szobor felszínére a társaság tagjainak portéiból és műveiből összefűzött filmet vetítenek ki. A Mosberger Róbert tervezte Fénypavilon üldögélésre, beszélgetésre alkalmas helyszínt kínál az arra járónak, de izgalmasnak ígérkezik Arany Gold Zoltán vízi installációja, Burián Norbert felszállni készülő szarvasbogara, és a Revák Katalin, Szabó Anikó, valamint a Tóparti gimnázium diákjai és a park látogatói közös munkájával megvalósuló csendéletfestés is. Képzőművészeti alkotásokkal az épületen belül is találkozhatnak a nézők: ígéretes fiatal tehetségeknek teremt bemutatkozási lehetőséget a Kortárs Művészeti Vásár a kis kiállítóteremben. A másik teremben Slow fashion 4.0 címmel Szerencsés Gabo divattervező ruháiból, kiegészítőiből és kreatív munkáiból nyílik kiállítás.

A színpadon minden napra jut egy-egy csemege: koncert, stand up, improvizációs színház, beszélgetős est – erről már a fesztivál szervezője, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője, Benkő-Igaz Krisztina beszélt. Ami a zenét illeti: a könnyűzenei „térfélről” vasárnap a Random Trip, hétfőn a Mörk, kedden a Leonardo Jam, szerdán a Blues MD, csütörtökön Solére érkezik a fesztiválra, a komolyzenét vasárnap az Alba Regia Ütőegyüttes képviseli – a kettő találkozásáról pedig pénteken az Éjjel a főutcán című előadásból szerezhetünk élményeket: Shakespeare szonettjeitől, Mozarton és Verdin át a Blahalouisiana együttesig kalandozhat a közönség a dalok világában.

Minden jelenet a közönség előtt, a nézők ötletei alapján születik – ígéri a Momentán Társulat, amely kedden lép színpadra. Pokorny Lia színésznő és Gönczi Dorka coach-mediátor évtizedes barátsága az alapja és életre hívója annak az interaktív szórakoztató beszélgető show-nak, amelyben ezúttal különféle megközelítésben beszélgetnek a divatról és a humorról szerda este, szombaton pedig Hábetler András társulata, a FareMido előadása következik: az opera stand up tavaly az Öreghegyen is nagy sikert aratott. Az eseménysorozatban táncosok is fellépnek, minden napra jut egy-egy stílus a különféle művészeti csoportoknak köszönhetően.

A Barátság mozi kertmozija az amfiteátrumban várja a nézőket. Két filmet vetítenek: a Toxikoma Szabó Győző színész azonos című önéletrajzi írásán alapul, amely a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól. A Mamahotel című francia filmben pedig egy, a családi otthonba visszaköltöző felnőtt gyerek és szülei kapcsolatáról szól.

A fesztivál hétvégi napjain dizájnvásár várja a látogatókat: egyedi textilek, kerámiák, táskák, textilképek, grafikák és bőrtermékek között válogathat az érdeklődő, de cserepes virágot is lehet itt vásárolni. A házban lesz stílus- és sminktanácsadás, a sok látni- és hallani való mellé pedig a street food kínálatából választhat a közönség.

A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál részletes programja a www.fehervariprogram.hu honlapon és a fesztivál közösségi oldalán, a www.facebook.com/KortarsMuveszetiFesztival oldalon olvasható.