Hírek

Táncolva főztek a Borsófesztiválon

2022. június 18.   SZKKK  

A hetedik is jól sikerült – az idei Borsófesztivál szervezői és vendégei is elégedettek lehetnek: nemcsak finom ételek készültek szombaton Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar kertjében, de jó hangulatú táncos buli is kerekedett a bográcsok mellett,két kavarás között. A főzőversenyben egy olyan csapat nyert, amely először vett részt a közösségi eseményen: a 4szem Borsó borsós pitéje tetszett a legjobban a zsűrinek.

A főzőcsapatok pontban tíz órakor nekifogtak az alkotásnak, így aztán a levegőben úszó illatok alapján az is bizton odatalált a hetedik Borsófesztivál helyszínére szombaton, aki még sosem járt a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. Tizenegy csapat jelentkezett a közösségi főzésre, kisebb-nagyobb létszámmal. A visszajárók mellett új „alakulatok” is érkeztek idén, például a 4szem Borsó elnevezésű csapat, amelyikben a név ellenére csak három hölgy szorgoskodott az asztalnál – egyiküknek az utolsó pillanatban közbejött valami. Borsós pitét és borsófasírtot készítenek, mesélték: a pitébe borsópüré került egy kis sonkával megbolondítva, a fasírtba sajtot és zabpelyhet tettek a borsó mellé és bíztak benne (mint később kiderült, joggal), hogy a recept a bírálók tetszését is elnyeri.

A Székesfehérvári Szív Egyesület tagjaiból álló baráti társaság a Fehérvári Halünnepen és a Lecsófőző Vigasságon is rendszeresen főz, jó pár éve felfedezték maguknak a Borsófesztivált is, azóta jönnek ide is minden alkalommal. Az idén egy komplett menüsort főztek: az előételnek szánt baconba tekert sült datolyát teszteltük, nagyon finom volt, ahogyan a leves is jól sikerült. Sütöttek halat is, főételnek pedig egy különlegességet készítettek: marhanyelvre halmozták a csirkemájas ragut, ami piros és sárga paprika, no meg persze zöldborsó köretet kapott.

A főzés közben igazi bulihangulat alakult ki, Unyi József muzsikája megmozgatta a csapatokat, sokan táncra perdültek a nosztalgiaslágereket hallva. Ebéd után a Damniczki cukrászda jóvoltából hűsítő gyümölcsfagyikat kóstolhattak a vendégek, közben megérkeztek a MissCsipop Dance tánciskola növendékei, akik a rekkenő hőségben is helyt álltak, pörgős bemutatót tartottak az elmúlt években megtanult koreográfiákból. Fél kettőkor aztán megérkezett a Marcali 3 Tenor, akiket már a műsor előtt is többen üdvözöltek, egy hölgy külön kiemelte, ő kifejezetten miattuk jött. Gájer Tamás, Kelemen Gábor és Máthé Zsolt másfél évtizede alapította a triót, amellyel szép sikereket értek el. A Borsófesztiválon a nagy musicalslágerek mellett operettdalokat is énekeltek a közönség legnagyobb örörmére: Te rongyos élet, a Lányok, lányok angyalok, Hajmási Péter, Hajmási Pál – a vendégek együtt énekeltek a tenorokkal és hálás tapssal, ovációval köszönték meg a műsort.

Aminek a végére a zsűri – Sasvári Csilla rádiós szerkesztő-műsorvezető, Boda János és Rácz Jenő séf – is meghozta a döntést: már a főzés közben is bele-beleszagoltak a bográcsokba, aztán lelkiismeretesen mindent végig is kóstoltak, és alapos mérlegelés után az ötletgazda Szöllősi Istvánnéval együtt hirdették ki az eredményt. Az első díjat a 4szem Borsó csapata vihette haza – a pite isteni volt, tanúsíthatjuk! –, második lett a tavalyi győztes Borsószemek, harmadik pedig a Gyöngyvirág csapat. A legszebben a Jóbarátok tálalták ételüket, a közönség által legfinomabbnak ítélt ételért pedig a Hódok vehettek át elismerő oklevelet.