Hírek

Újragombolt hagyományok: Múzeumok Éjszakája Fehérváron

2022. június 26.   SZKKK  

Pezsgett az élet Székesfehérvár belvárosában a szombati Múzeumok Éjszakáján: 20 helyszínen közel 100 program várta a látogatókat a két év kényszerszünet után újra megrendezett népszerű eseményen. Rendhagyó tárlatvezetések, koncertek, kézműves és családi foglalkozások a belvárosban és a távolabbi múzeumokban – az „Újragombolt hagyományok” mottójú rendezvény felnőttek és gyerekek számára is izgalmas kalandokat jelentett.

Néhány helyszínen már a kora délutáni órákban elindultak a programok, de az igazi „nagyüzem” estefelé kezdődött. A résztvevő kiállítóhelyek többsége 17 órakor nyitott és éjfélig tartott nyitva, de a Fő utcán a Rendház például hajnali kettőig fogadta a látogatókat, hiszen sokan voltak kíváncsiak az itt látható Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállításra.

Az események kiindulópontjául sokan választották a Városház teret, ahol 17 órakor a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játszott néhány indulót, ezzel csalogatva az érdeklődőket a Helyőrségi Klubhoz – itt a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben múzeumpedagógiai programok zajlottak, emellett páncélozott katonai harcjárművek kiállítása és hatástalanított fegyverek bemutatója várta a közönséget, de volt katonai toborzás és precíziós lézerfegyver-lövészet is.

„Hogy lehet beférni ebbe az autóba?” – csodálkozott rá egy hölgy Mr. Bean autójára, vagyis a Mini Morrisra a Városház téren, ahol az Alba Regia Veteránjármű Egyesület tagjai állították ki járműveiket. Világmárkák régi darabjai, a szocialista ipar egykori gyártmányai, amelyeket mi magunk is vezettünk nem is olyan régen… A kiállítás, mint minden alkalommal, most is roppant népszerű volt, rengeteg közös fotó készült az autókkal, motorkerékpárokkal – sőt. a legkisebbek a ma már ritkaságnak számító oldalkocsit is kipróbálhatták (mi, a legnagyobbak pedig meglepődve állapítottuk meg, hogy még MZ-hez is készült oldalkocsi…).

A Hetedhét Játékmúzeum látogatói családi foglalkozás részesei lehettek a Moskovszky-gyűjteményben, éjjel Kerkay Rita, a Vörösmarty Színház színművésze tartott szubjektív tárlatvezetést, az udvaron pedig a MusiColore énekegyüttes adott koncertet.

Zenében egyébként nem volt hiány, sokan állapították meg örömmel, hogy talán soha nem volt még ennyi zenei rendezvény a Múzeumok Éjszakáján: a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum udvarán előbb Geröly Tamás ütőművész szólókoncertjének lehetett részese a közönség, kicsit később ugyanitt a Geröly Space Quintet koncertezett, a Városi Képtában a Butterfly Effect játszott. Az Új Magyar Képtár udvarán a Hangover Porch Zombies szórakoztatta a jelenlévőket, a Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyén a Fuvalom Énekegyüttest hallhatta a közönség, a MNL Fejér Megyei Levéltár színpadát pedig a Blues Henger Band vette birtokba. Az idei év újdonságaként az Aranybulla-emlékmű is helyet adott egy kisebb koncertnek, itt a Duo Redwhite játszott.

A Kossuth udvarban, az Órajátéknál a Mákvirág Hagyományőrző Csoport és a Kákics zenekar vitte táncba a közönséget: moldvai táncokat tanítottak kicsiknek és nagyoknak.

Ahogy a korábbi években, most is az összes helyszínt és programot egyetlen karszalaggal látogathatták az érdeklődők, ezzel szállhattak fel a retro- és a panorámabuszra is. A karszalaghoz legalább 500 forintos adománnyal juthattak hozzá a látogatók, ez összeg idén is jótékony célokat szolgál: a befolyt összeggel Ukrajnából Magyarországra menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását támogatták a rendezvény látogatói.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Lőrincz Miklós és Kopcsai Margó

 


 

,