Hírek

A harmincadik mulatság az Öreghegyen

2022. augusztus 5.   SZKKK  

A harmincadik Öreghegyi Mulatságra várják a vendégeket idén nyáron: Szent István ünnepének előestéjén a borlovagrendek hagyományos felvonulása, a lovagrendi avatás mellett gyerekprogramokkal, zenés, szórakoztató műsorokkal, utcabállal kapcsolódhatnak ki a látogatók augusztus 19-én, pénteken a Bory-vár előtt.

Három évtizede már, hogy a városrész először hívta a fehérváriakat szórakozni, kikapcsolódni az Öreghegy lábához. A Szent István ünnepéhez kapcsolódó program azóta hagyománnyá lett, a Bory-vár tövében minden évben együtt ünneplik az ott élők az új kenyeret, a színpadon zenés, táncos rendezvények várják a vendégeket – mondta el Östör Annamária önkormányzati képviselő az eseményről a helyszínen, a Bory téren tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Az eseményt 1992-ben az Öreghegyi Közösségi Ház akkori igazgatója, Bikárdi Gyula kezdeményezte, első helyszíne a Bányató volt. Az intézmény következő. legendás igazgatója, Tóth István a következő kettőt már a VOK mellett rendezte, de minden helyszínt gyorsan kinőtt a népszerű rendezvény, amely itt, a Bory-vár tövében találta meg végleges helyét – foglalta össze az Öreghegyi Mulatság három évtizedes történetét Östör Annamária.

A rendezvény részletes programját Hermánné Klára, az SZKKK rendezvényszervezője ismertette. Elmondta, hogy ahogy 2014-es felavatása óta minden esztendőben, a harmincadik Öreghegyi Mulatságon is megkoszorúzzák 16 órakor Nagy Benedek A szőlőműves című szobrát a Fiskális út – Pozsonyi út kereszteződésében, a körforgalomban. A Bory térre már ennek előtte is érdemes odaérni, hiszen fél négytől gólyalábas mutatványosok mókáznak a közönség körében. A gyerekek a Kacor király és a Kalóz című mesét láthatják a színpadon a Kámfor Zenés Bábszínház előadásában, és egészen hét óráig élvezhetik a Fess homokkal kézműves foglalkozást és a mobiljátszóházat.

Az öreghegyi program elmaradhatatlan része a borlovagrendek felvonulása, bemutatkozása, a borlovagavatási ceremónia, amely öt órakor kezdődik. Az avatást megelőzően dr. Cser-Palkovics András polgármester, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők köszöntőjét hallhatják a résztvevők, a bort és az új kenyeret Tornyai Gábor plébános áldja meg.

A színpadon aztán sorra következnek a szórakoztató, zenés műsorok: előbb a Főnix Rock and Roll SE táncbemutatóját láthatják a nézők, majd Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita ünnepi zenekosarából „csemegézhetnek”. Fél nyolckor egy nagy kedvenc, Szűcs Judith érkezik, majd 21 órától az utcabálon Danics Dóra és a Fantom zenekar játszik a Bory tér közönségének. Éjfél előtt történelmi témájú lézershow-t láthat a közönség, a programot az Il Silenzio zárja.

Östör Annamária hangsúlyozta, hogy a tűzijátékot több okból is megszüntették az eseményen: egyrészt ez egy kertvárosi övezet, az itt élők közül sokan tartanak kutyát, és számukra riasztó a tűzijátékkal járó hanghatás, másrészt környezetvédelmi okai is vannak a megszüntetésnek, de legalább ilyen fontos ok az is, hogy a Bory-vár gazdag növényzetét is védeni szeretnék, hiszen elég egy rossz helyre lehulló szikra, és lángra kaphatnak a növények.

Ahogyan tavaly, úgy idén is helyet ad a rendezvény a jótékonysági süteményvásárnak, amelynek bevételéből a Guillain-Barrè szindrómában szenvedő fehérvári kisfiú, Major Zsombor gyógyulását, rehabilitációját támogatják azok, akik itt vásárolnak. A múlt évben több mint 400 ezer forint gyűlt össze, amely három teljes heti intenzív kezelést biztosított Zsombi számára.

30. Öreghegyi Mulatság

2022. augusztus 19., péntek

 

Fiskális út – Pozsonyi út körforgalom:

16.00  Nagy Benedek A szőlőműves című szobrának koszorúzása 

 

Színpadi programok a Bory téren:

15.30  Gólyalábas mutatványosok 

16.15  Kacor király és a Kalóz – a Kámfor Zenés Bábszínház előadása

17.00  Borlovagrendek zenés felvonulása, borlovagavatás

17.15  Cser-Palkovics András polgármester, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők köszöntője. A bort és az új kenyeret Tornyai Gábor plébános áldja meg

18.00  Gólyalábas mutatványosok 

18.15  A Főnix Rock and Roll SE táncbemutatója

18.30  Ünnepi zenekosár – Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita műsora

19.30  Szűcs Judith

21.00  Utcabál Danics Dórával és a Fantom zenekarral

23.45  Lézershow, Il Silenzio

 

16.00–19.00 Fess homokkal kézműves foglalkozás és mobil játszóház a fák alatt, jótékonysági süteményvásár a négyéves, Guillain-Barrè szindrómás Major Zsombor javára


 

,