Hírek

Fogadó nyílt az Öreghegyen

2022. szeptember 19.   SZKKK  

Egy firenzei fogadóban találhatta magát az, aki vasárnap esti programként Carlo Goldoni Mirandolina című művét választotta: a zenével és tánccal fűszerezett fergeteges vígjátékot az Öreghegyi Közösségi Házban játszotta a Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely Murzsa Kata rendezésében.

Mirandolina, a bájos, okos firenzei fogadóskisasszony apja halála után egyedül vezeti a népszerű fogadót, akaratlanul is meghódítva valamennyi szállóvendége szívét. A fogadó három külföldi vendége közül kettő szerelmes a szép fogadósnéba, de a harmadik nem – Ripafratta lovag rá sem néz, ami felbosszantja Mirandolinát: elhatározza, hogy megleckézteti a híres nőgyülölőt. De veszélyes dolog játszani a tűzzel…

Szerelem, féltékenység, pénz – örök témák a világirodalomban, Goldoni esetében is. Előadás előtt a címszerepet is alakító rendező, Murzsa Kata nemcsak a 2017 februárjában alakult ercsi színkörről, de Goldoniról és a darabról is beszélt a közönségnek. Mint mondta, a színkör tagjai mind amatőrök, különböző színjátékos előélettel, hiszen vannak a társulatban olyanok, akik más színkörökben is játszottak már, és olyanok is, akik ebben a műhelyben kezdték színpadi pályafutásukat. Munkájuk mellett próbálnak, mert fontosnak tartják, hogy lakóhelyükön és a környező településeken értéket képviseljenek, színvonalas, szórakoztató előadásokat hozzanak létre, közösséget építsenek, ízlést formáljanak. Goldoni darabját ő igazította a színkörhöz: az eredeti háromfelvonásos vígjátékot nyilván nem vállalhatta fel egy amatőr társulat, számukra is eljátszható méretűre kellett alakítani azt.

Carlo Goldoni olasz komédiaíró, szövegíró, dramaturg és ügyvéd izgalmas évszázadban élt, 1707-től 1793-ig. A nagy ókori görög és latin komédiaszerzők és Moliére után ő fedezte fel a színpad számára a humor új forrásait,  a zenés komédiát pedig európai szintre emelte. Több mint 150 színművet írt, ezeknek java része vígjáték. Előbb vidéki színjátszók, majd hamarosan városi színészcsoportok is felismerték drámáinak hatásosságát – megesett, hogy vígjátékait egyszerre játszották Párizsban, Velencében, Bécsben és Weimarban. Mirandolina személyében úgy alkotta meg az irodalom egyik első feminista alakját, hogy ez az irányzat még nem létezett, és ő maga nemigen vallott hasonló nézeteket.

Mirandolina

Zenés-táncos vígjáték két részben

Írta: Carlo Goldoni
Fordította: Magyarósi Gizella
Átdolgozta: Murzsa Kata

 

Szereplők:

Ripafratta lovag: Mészáros Géza
Mirandolina: Murzsa Kata
Fabrizio: Trepák László
Ortensia: Murzsa Renáta
Dejanira: Szeibert Andrea
Forlipopoli márki: Rudas Attila
Albafiorita grófja: Mario Snais