Hírek

Hangold össze!

2022. szeptember 12.   SZKKK  

Az Európai Mobilitási Hét a kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, amely kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. 2022. szeptember 16. és 22. között 21. alkalommal szervezik meg a rendezvénysorozatot, melyhez a Hangold össze! című programsorozattal csatlakozik Székesfehérvár városa. Erről tartott sajtótájékoztatót Mészáros Attila alpolgármester, Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke és Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője.

Mészáros Attila alpolgármester a beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, a közlekedésre történő tudatos nevelés nagyon fontos, és nem lehet elég korán elkezdeni, mindenkinek tisztában kell lennie a szabályokkal. Az elektromos gépjárművek térhódítása egyre nagyobb, hiszen fontos a környezettudatosság és a klímasemlegesség. Székesfehérvár kiáll az ilyen járművek támogatása mellett: itt az elektromos autók továbbra is ingyenesen parkolhatnak, a Polgármesteri Hivatal és intézményrendszere több elektromos járművel rendelkezik. A városban már 9 elektromos busz közlekedik – ez a szólóbuszoknak csaknem a fele – és a járművek számát őszre 12-re kívánják növelni. Sikeres és országosan példaértékű a több mint egy éve bevezetett elektromos roller hálózat, amely akár már idén kiegészülhet kerékpárokkal is. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki a programsorozat szervezőinek.

Minden élethelyzetnek megvan a maga legalkalmasabb közlekedési eszköze, a célunk az, hogy mindenki sokféle közlekedési eszközt használjon – mondta Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke. – 2022-ben szövetségként a városi közlekedés fejlesztésére fordítunk kiemelt figyelmet, szeretnénk elérni, hogy minél többen váltogassák a közlekedési eszközöket, és attól függően válasszanak, hogy adott helyzetben melyik a leghatékonyabb és a leggazdaságosabb. Mindenki válassza azt az eszközt, ami adott pillanatban a céljait leginkább szolgálja.

Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője ismertette az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódó fehérvári programokat. 

Szeptember 16-án, pénteken délelőtt az óvodásokat és az iskolásokat szólítja meg a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a „Gurulj velünk!” felvonulással és a Legmobilisabb osztály vetélkedővel a Németh László Általános Iskola előtti téren. Délután és este az SZKKK Fürdő sori épületében Circular design kiállítás és workshop, valamint KAMU péntek lesz slam poetryvel, filmvetítéssel, tűztánc-bemutatóval és koncerttel. 

Szeptember 16. és 18. között városunkban állomásozik a Petőfi-busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása. A járműben berendezett, ingyenesen látogatható kiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be három napon át két helyszínen: szeptember 16-án és 17-én a Városház téren, 18-án a Prohászka ligetnél, a Várkörúton 10.00–18.00 óra között. Akik pedig a buszra várakoznak, a Csak ülök és Petőfi programon kényelmes párnákon ülve merülhetnek el az SZKKK által kihelyezett Petőfi-kötetekben.

Szeptember 18-án a belvárosban folytatódnak a programok: az SZKKK és a Jövő Mobilitása Szövetség Menő jövő címmel a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán a technika legújabb vívmányaival idén is megrendezi az Elektromos járművek napját, 14.00 órakor indul a Halesz parkból az SZKKK és Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár „Bringázz, Fehérvár!” kerékpáros felvonulása, mely várhatóan 15.00 órakor érkezik meg a Prohászka ligetbe, ahol ekkor kezdődik a Belvárosi piknik kerékpáros bemutatókkal, környezettudatos foglalkozásokkal, családi programokkal. 

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó székesfehérvári programok szeptember 22-én érnek véget. Van jobb megoldás az autós közlekedésnél – ezt szeretné bizonyítani egy jó hangulatú, közös bringázással a Magyar Kerékpárosklub a szeptember 22-i Bringázz a munkába! Bringázz a suliba! országos programmal.

A részletes program a MŰSORNAPTÁRBAN található.