Hírek

Megújult a Lecsó zsűrije

2022. szeptember 6.   SZKKK  

2022-ben megújult a Fehérvári Lecsófőző Vigasság zsűrije: idén Adamek Balázs, Bóza Roland, dr. Hermann-né Nagy Veronika, Selymes Péter, Szöllősi Istvánné Irénke és Tőkés Dániel kóstolja és minősíti az elkészült lecsókat. A zsűri tagjai délelőtt körbejárnak a főzők között, és tanácsokkal is ellátják a csapatokat annak érdekében, hogy igazán jó lecsók készüljenek.

Bár a bográcsozás klasszikusan a férfiak sportja, a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon a hölgyek is rendre bebizonyítják, hogy ők is értenek hozzá, és sok esetben a Lecsókirály koronája is az ő fejükre kerül. A zsűriben azonban eddig nem képviseltették magukat – mint a névsorból is kitűnik, az új zsűriben a férfiak mellett ők is helyet kaptak. Ismerjék meg a zsűritagokat!

Adamek Balázs, a magyar nemzeti szakács válogatott csapat­kapitánya és a Magyar Nemzeti Gasztro­nómiai Szövetség szakács alelnöke több mint húsz éve főz a Diófa Étterem vendégeinek. Édesapja is szakács volt, Balázs számára nem volt kérdés, hogy ő is erre a pályára lép. „Egyszerűen szeretek főzni, élvezem a konyhai létet” – fogalmazott egy interjúban. A séf lételeme a versenyzés is, azt tartja, ott lehet igazán tanulni. Számos nemzetközi versenyen vett részt: öt éve Prágában segítőjével megnyerte a Global Chefs Challenge európai fordulóját, így kijutott a 2018-as malajziai világdöntőre, ebben az évben a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott kapitánya volt a luxembourgi Kulináris Világbajnokságon. Tavaly a Bocuse d’Or magyar döntőjében harmadik lett, idén júniusban pedig részese volt a Worldchefs Abu Dhabi világdöntőjének.


Bóza Roland tavaly megnyerte az RTL Klub A Kony­ha­fő­nök című gaszt­ro­ve­tél­ke­dő­jé­nek nyolcadik évadát. Roland életét a főzés már gyermekkora óta meghatározta, felnőttként pedig végleg emellett kötelezte el magát. Külföldön – az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, majd Németországban és Ausztriában – szerzett több évtizedes gyakorlatot, A Konyhafőnökbe tudtán kívül nevezte be felesége és anyósa. Roland a nyereményéből szülővárosától nem messze, Agárdon nyitott sikeres street food éttermet – ennek szenzációját, a Bag-Dogot az idei Kortárs Művészeti Fesztivál közönsége Fehérváron is megkóstolhatta májusban a Csónakázó-tó partján.

 


Dr. Hermann-né Nagy Veronika, a Hat­pöttyös étterem vezetője 1989 óta él családjával Szé­kes­fe­hér­vá­ron, férje a Szent György kórházban dolgozik urológus-főorvosként, három gyermekük közül kettő már a városban született. Veronika a Petőfi, majd Szent Imre Általános Iskolában tanított, onnan került a felnőttoktatásba, ahol megismerkedett a rehabilitációs foglalkoztatás világával. Miután legkisebb lányuk miatt érintett volt, felvetődött egy olyan étterem létrehozásának ötlete, ahol megváltozott munkaképességű és sérült emberek dolgoznak. A gondolatot tettek követték, és 2012-ben társadalmi vállalkozásként elindították a rövid idő alatt népszerűvé vált Hatpöttyös éttermet, amelyben jelenleg 13 megváltozott munkaképességű és sérült munkatárs dolgozik a hozzájuk járó vendégek legnagyobb megelégedésére.


Selymes Péter, a fehérvári LecsóHáz üz­let­ve­ze­tő­jé­nek csa­lád­já­ban min­den­napos volt a vendég­járás, édesanyja pár alapanyagból is nagyszerű fogásokat tudott varázsolni, így már kisgyerekként körvonalazódott benne: ő is főzni akar. Péter bejárta és „meg is kóstolta” a világot, konyhája étlapján is visszaköszönnek a nemzetközi ételek. Nemcsak itthon, hanem Németországban is tanult, sok szakmai tapasztalatot, rutint és barátokat is szerzett. Szerencsésnek tartja magát, hogy azt csinálhatja, amit szeret. 2004-ben Székesfehérváron nyitották meg kifőzdéjüket: a lecsó a kedvenc családi ételük, így nem kellett sokat gondolkodniuk a névválasztáson. Hiszi, hogy a jó étel összehozza az embereket, megrendelőik közül is egyre többen a barátaikká váltak. Feleségével együtt vallja: „Az ő elégedettségük a mi örömünk.”


Szöllősi Istvánné Irénke az idén már hete­dik alka­lom­mal meg­ren­de­zett Borsó­fesz­ti­vál ötlet­gazda-ala­pí­tója, aki nagyon szeret – és tud is – főzni. Gyerekként édesanyjától tanulta az első recepteket, azóta is főzi a hagyományos ételeket, de szívesen kísérletezik újdonságokkal is családja, barátai kedvére-örömére. Azt tartja, az otthon főzött ételnél nincs jobb. A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület rendezvényein is rendszeresen ő készíti az ételt akár több tíz vendég számára is. A lecsó nála nyáron elmaradhatatlan, a saját kertjében termett hagyma, paradicsom és paprika teszi igazán ízessé a hagyományos ételt. A zsűritagságot azért is vállalta, mert kíváncsi a mások által készített lecsóváltozatokra, az új­don­sá­gok­ra, amelyekből később maga is meríthet ötleteket.


Tőkés Dániel, a Böllér Boutique tu­laj­do­no­sa-ve­ze­tő­je jó néhány év világ­járás után 2019-ben tért haza fele­sé­gé­vel. Kül­földön hosszabb ideig dolgozott Norvégiában és Londonban is, itthon olyan luxus éttermekben, szállodákban kóstolhatták a főztjét a vendégek, mint a New York Palota vagy a Bábel Budapest. Bár neves konyhákat vezetett, mindig saját helyről álmodott. A pandémia, mint oly sokakat, őt is új helyzet elé állította – így született meg a Böllér Boutique ötlete, amely nem egyszerűen egy újabb fehérvári „kajálós” hely akar lenni. A lassan kétéves Boutique egy életérzést közvetít, olyan helyet kínál a vendégeknek, ahol a lelkes gasztro-amatőrök nemcsak a profikkal, de egymással is „szakmázhatnak”.